Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moja mama nie zna angielskiego a mój chłopak jest obcokrajowcem.

Polecane posty

Gość gość

Za niedługo przyjadę z nim do polski i się trochę stresuję, że sobie nie będą mogli swobodnie porozmawiać. Moja mama niestety nie zna angielskiego, jak ona była w szkole to nie było środków ani takiej presji na nauki języków i teraz są efekty. Moja mama jest kochana, kulturalna i bardzo mądra i tym bardziej smutno mi, że się nie poznają.

Gość gość
Ja p*****le mówisz o swojej matce jak o jakiejś kretynce, która jak śmiała nie uczyć się angielskiego, przecież jej córeczka znalazła sobie jakiegoś araba i ona musi znać angielski! :O A może niech twój fagas się polskiego nauczy? Młodszy jest do cholery :O

Gość gość
Ja też nie znam angielskiego ani włoskiego a kiedyś poznałem włocha i mimo bariery językowej tak się nabzdryngoliliśmy, że on się obrzygał a mi film urwał. Co dowodzi, że świetnie się dogadywaliśmy:-)

Gość gość
komentarze o Arabach za 3...2...1...

Gość gość
Droga użytkowniczko czy Ty masz jakieś kompleksy? Napisałam tak jak jest moja mama nie zna angielskiego, mój chłopak nie mowi po polsku a zbliza sie spotkanie rodzinne. Martwie się, że będzie problem z komunikacją. Moja mama jest bardzo mądrą kobietą i kulturalną ale niestety nie umie mówić po angielsku. P.S. Mój chłopak jest szwajcarem (z dziada pradziada :))

Gość gość
Będziesz tłumaczyć, a jemu jak na Tobie zależy, to powinien się uczyć Twojego języka...

Gość gość
19;21 - oj uczy się :) Najsmieszniejsze jest to, że zaczął mówić czasowniki w formie kobiecej bo mnie nasladował. On jako szwajcar ze względu na pochodzenie potrafi mówić po niemiecku, francusku (w tym jezyku studiował) i retoromański. Prócz tego zna angielski i się uczy polskiego. Niestety nie idzie mu super, znamy się rok a on sam twierdzi, ze polski to "sialony jezik".

Gość gość
Od kiedy w Szwajcarii językiem urzędowym jest Angielski? Jakiś śniady ten szwajcar musi być. Dwa dominujące języki to francuski, niemiecki i włoski. Już nawet do Szwajcarii polactwo wpuszczają, żeby narobiło takiego samego syfu jak w UK? Sama nie znasz języka skoro mówicie po Angielsku.

Gość gość
rób za tłumacza i tyle

Gość gość
kogo to obchodzi kretynko!!!!

Gość gość
Przecież napisałam, że ze względu na pochodzenie (jako szwajcar) zna francuski, niemickie i retoromański. A angielski zna, bo się go uczył w szkole, jak to zwykle dzieci robią:) I rozmawiamy po angielsku albo francusku. I nie jest śniady, jest ciemnym blondynem z jasną koarnacją :) Liczyłam na jakieś rady, bo się martwię, że będzie drętwo.

Gość gość
Ah i jeśli ty na polaków mówisz, że Nawet ich do szwajcarii wpuszczają żeby narobili wstydu to nie wiem w jakim gronie się obracasz. Ja nie mieszkam w Szwajcarii tylko w Holandii i przyjechałam do Amsterdamu żeby studiować (nie pracować a studiować, bo taki miałam kaprys). Poznaliśmy się na obczyźnie ale jestesm rowni sobie pod każdym względem. Nie jestem biedną polką który wielki pan z zachodu zechciał jak to próbujesz przedstawić.

Gość gość
gość dziś rób za tłumacza i tyle miałam to samo napisać

Gość gość
Tak trzeba będzie. Tak żałuję, że moja mama nie zna angielskiego albo on polskiego na tyle zeby sobie swobodnie pogadali:) Wiem, że przypadliby sobie do gustu a takiet tlumaczenie to jednak zawsze sprawia pewne bariery ale trudno.

Gość gość
Tym się nie przejmuj, będziesz tłumaczyć. Mój chłopak jest Hiszpanem i wogole nie uczy się polskiego, zna tylko kilka słów, moja mama też ni w ząb angielskiego, ja się uczę hiszpańskiego żeby rozmawiać z jego rodzicami, poznam ich na jesieni a on moich rodziców mam nadzieję że na wiosnę. Też się zastanawiam jak będzie przebiegać moje spotkanie z przyszłymi teściami, czy oni wogole mnie polubia, będę klecic jakieś proste zdania. U mnie w rodzinie tata i siostra znają angielski, a u niego w rodzinie nikt. Napisz później jak poszło to spotkanie rodzinne, trzymam kciuki.

Gość gość
Nie stwarzaj problemów tam, gdzie ich nie ma. Moi rodzice też nie znają angielskiego, a mój narzeczony jest Finem. Po prostu robię za tłumacza i tyle, bo nie ma innej możliwości, żeby sobie pogadali. Chociaż kiedy "teść z zięciem" sobie popiją, to już nie jestem im potrzebna. :D

Gość gość
Dwa dominujące języki francuski, niemiecki i włoski, czyżby ktoś tu liczyć nie potrafił? Mój ojciec znający tylko trochę ruskiego świetnie się dogadał z niemieckim teściem jego siostry, który z kolei polskiego ni w ząb nie rozumie.

Gość gość
Wbrew pozorom jeśli się po prostu polubią to się dogadają. Mój facet jest Niemcem i jak przyjeżdża na swieta albo na wakacje do PL to z moim rodzicami grillują nawet chociaż potrafią Zamienic ze soba tylko pare zdań,. Planujemy slub i potrzebuje dobrego tłumacza przysięgłego jeztka niemieckiego żeby mi przetłumaczył rozne dokumenty. Może ktoras z was jest w wrocka i słyszała o tym tłumaczu http://www.btcentrum.pl/ ? podobno maja przystępne ceny w porowaniu do innych biur

Gość gość
Języka obcego można się uczyć w każdym wieku.Nawet na emeryturze,znam takie osoby,które sytuacja zmotywowała.Dzieci tych osób poślubiły obcokrajowców. Miło, że można porozmawiać z zięciem, synową czy wnukami i można zachować sprawny umysł na dłużej.

Gość gość
Tez mam w rodzinie podobny problem, ale wierzcie mi ze rzeczywiście można w każdym wieku się nauczyć chociażby podstaw. Moja ciocia ma męża anglika i tez nic nie mówił po polsku przed przyjazdem tutaj ma początku, ale przede wszystkim był bardzo śmiały i nie wstydził się popełniać błędów.

Gość gość
Podejrzewam ze pewnie są tez jakieś kursy dla cudzoziemców. Ja miałam na studiach Chińczyka i świetnie znał polski.

Gość gość
Jasne, że są kursy polskiego dla obcokrajowców. Mój maż tez jest obcokrajowcem i co prawda ja znam angielski, żeby się z nim dogadać, ale jemu brak znajomości języka sprawiał wiele problemów. W kontaktach z moją rodziną trochę tez, ale głównie w urzędach. W końcu zdecydował się kurs polskiego w tej szkole http://makilen.pl/. Bardzo skuteczne zajęcia, szybko załapał podstawy, a można się tam zapisać zarówno na grupowy kurs, jak i na indywidualne lekcje.

Gość Gość

Jeśli on jest zainteresowany o ty i twoją kultura on będzie uczyć się polskiego...jestem z Argentyną i mniej więcej dam radę pogadać po polsku. Mieszkam w Polce już dwa lata udaję się trochę rozumieć :)