Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wychowywać dziecko ?

Polecane posty

Gość gość

Jestem w ciąży. Mieszkam W Niemczech, mam męża Niemca, ale świetnie posługuje się polskim. Zastanawiam się czy wprowadzać dziecku dwa języki, czy złapie dwa języki. Czy od razu mówić do małego po niemiecku ?

Gość gość
Moja siostra też mieszka w Niemczech, tylko ma męża Polaka. Mają dwójkę dzieci, które tak naprawdę nauczyły się mówić po niemiecku, kiedy poszły do przedszkola (3 lata). Siostra z mężem mówią w domu tylko po polsku a dzieci to od nich przejęły. Tym sposobem dzieci posługują się dwoma językami :)

Gość gość
moj kuzynka mieszka w Nimczech i ma męża Polaka, przyjęli zasadę że ona mówi do dziecka po polsku a mąż wyłącznie po niemiecku. Między sobą rozmawiają raz w jednym raz w drugim języku. Syn ma teraz 11 lat i po polsku rozumie, ale nie mówi prawie wcale za to niemiecki zna swietnie. Ja mieszkam w kraju anglojęzycznym. Sama dzieci nie mam, ale moi znajomi wychodzą z założenia że w domu rozmowa po polsku, a angielskiego dzieci nauczą się w szkole i od kolegów, z tv. I to jest bardzo dobre rozwiązanie. Dzieciaki znają dobrze oba języki.

Gość gość
Ze sobą rozmawiamy tylko po niemiecku. Chyba ze przyjeżdża moja rodzina.

Gość gość
Ty po polsku mąż po niemiecku... Naturalnie będzie dwujęzyczne