Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matka żłobiaka

żłobek państwowy a rodzic na urlopie wychowawczym

Polecane posty

Gość matka żłobiaka

Czy takie połączenie jest zgodne z prawem? Mój partner od roku zajmuje się dzieckiem (urlop wychowawczy), a ja pracuję. Dostaliśmy właśnie informacje ze żłobka, że dziecko zostało przyjęte (dziś ma prawie 2,5 roku; w kolejce czekaliśmy 2 lata!). W ciągu kilku dni należy dopełnić formalności, dowieźć papiery etc. i stąd moje pytanie czy rodzic na wychowawczym, a dziecko w państwowy żłobku jakoś się wyklucza? W momencie składania wniosku oboje pracowaliśmy (tzn. ja byłam na macierzyńskim).

Gość myela
Wydaje mi się, że to dopuszczalne. W końcu opieka nad dzieckiem to nie kilka godzin dziennie. Czy może się mylę? ;)

Gość gość
Chyba raczej jest tak ze oboje rodziców musi pracować.. Ja na kwestionariuszu musiałam mieć pieczęć i podpis pracodawcy mojego i mojego męża..

Gość tata na wychowawczym
Temat na czasie. Ja też nie wiem, jak z tym jest. A co w przypadku samozatrudnienia (tata na wychowawczym, bo zawiesił dzialalnosc - jest mus odwieszac)?

Gość gość
podbijam, bo jestem w identycznej sytuacji (mam zawieszoną dg i wychowawczy). Autorko, jeśli się dowiesz, napisz proszę, będę zaglądać. Ja też odpiszę jeśli gdzieś coś usłyszę ;)

Gość matka żłobiaka
Tu autorka. U nas też sytuacja, że tata ma działalność, którą zawiesił. Optymalnie dla nas byłoby jeszcze nie odwieszać, by był dyspozycyjny w pierwszych tygodniach (może dłużej), gdy dziecko pójdzie do żłobka. Niestety nadal nie wiem, jak z tym jest. Do piątku musimy złożyć w żłobku dokumentację - inaczej wypadniemy z kolejki. Nie chcieliśmy dopytywać w żłobku, żeby ewentualnie nie spalić tematu. Też będę zaglądać. Niech wypowiedzą się mamy, co przerabiały to np. w zeszłym roku.

Gość gość
byłam na wychowawczym na dziecko jeszcze miesiąc czasu gdy poszło do żłobka. nikt w żłobku nie robił z tego problemu. Miesiąc na adaptację minął a ja skończyłam wychowawczy i poszłam do pracy.

Gość gość
Z tego co wiem to max na 4 g dziennie, bo wychowawczy jest na sprawowowanie OSOBISTEJ opieki nad dzieckiem.

Gość matka żłobiaka
O kurde, serio? Może jutro będę wiedzieć więcej, bo zamierzam skontaktować się z placówką. Dam znać.

Gość matka żłobiaka
Gościu, dzieki! A napisz jak wyszukać temat? Ile trzeba wpisać, żeby wyskoczył wątek? bo mi się dotąd nie udało, a czasem wiem czego szukam ;)

Gość matka żłobiaka
Załatwione! W żłobku potrzebne: - ksero dowodów rodziców - ksero pierwszej strony pit - ksero zaświadczenia o zatrudnieniu - ksero aktu urodzenia rodzeństwa, jeśli dziecko ubiegające się o przyjęcie do żłobka posiada takowe do lat 18 - ewentualnie zaświadczenie o uzyskanych dochodach za poprzedni rok (obojga rodziców), by uzyskać dofinansowanie. Sprawa urlopu wychowawczego nie stanowiła problemu, a my tego nie drążyliśmy. Dziecko ma status "przyjęty do żłobka" :)

Gość matka żłobiaka
I jeszcze: - jeśli dziecko dostało się do żłobka innego niż I wyboru należy ze żłobka I wyboru zabrać wniosek o przyjęcie i dostarczyć do żłobka, do którego dostało się dziecko.

Gość gość
Kurwa mac a my oboje pracujemy, odprowadzamy podatki i nie dostalismy miejsca a tu takie pieprzone przekrety. Życze ci samych chorob bachora, zebys wypisala ze zlobka i dala miejsce ludzuom ktorzy na to zaluguja.

Gość gość
gość dziś niech wróci co siejesz

Gość gość
Gowno wroci bedzie bachor chorowal

Gość gość
Co posiejesz to wróci, poczekaj a się przekonasz. Tylko wtedy nie narzekaj, bo pisałam...

Gość gość
Mozesz byc na wychowawczym wazne jest ze masz zatrudnienie . Nie sprawdzają tego bo ja bylam na wychowawczym a moje dziecko dostalo sie do przedszkola .

Gość matka żłobiaka
Co ci gościu żal? My też pracujemy, a przerwa w pracy taty spowodowana była tym, że dziecko nie dostało się rok temu. Na opiekunkę nas nie stać ani na prywatną placówkę. Tato wróci do pracy, bo brakuje nam pieniędzy, zapewniam. Chciałam być pomocna, ale jak to kafe - wiadro pomyj poszłoo. Dno.

Gość gość
Moje też się dostało! Podobno to fart przy 81pkt...