Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

robertoks

Radioterapia twarzoczaszki

Polecane posty

Czy ktoś może zna temat nowotworu podniebienia miękkiego (wycięcie chorych tkanek i radioterapia ale bez chemii gdyż niekonieczna )? W pazdzierniku przeszedłem operacje i miesiąc później 30 naświetleń.Radioterapia była niekonieczna (b.dobre wyniki)ale jednak decyzją konsylium stwierdzono iż warto.Przyznam,że tego błędu bym ponownie nie popełnił.Szczękościsk,bóle gardła ,języka.Język w połowie sztywny,silne leki przeciwbólowe itd itp to efekt radioterapii ponieważ po operacji wcześnie sam odstawiłem te leki i byłem na etapie wracania do normalności.Kilka dni temu miałem silne krwawienie podniebienia .Właściwie zahamowania ręcznie przy szczękościsku nie było możliwe.Sądziłem,że odchodzę .Wylądowałem w szpitalu"to normalne po naświetlaniu" powiedział mi mój lekarz prowadzący.Przeszedłem tracheotomie.Mam dość szkód jakich narobiła radioterapia...........Moje pytanie kieruję do ludzi którzy mieli styczność z podobnym problemem.Interesuje mnie spustoszenie w podniebieniu jakiego narobiło naświetlanie.Może mój problem jest banalny dla niektórych w każdym razie każda informacja mnie interesuje.Pozdrawiam

Gość gość
Znalazłam wspaniały film z historiami osób chorych na raka, którzy stosowali leczenie terapią hipertermii onkologicznej i którym hipertermia bardzo pomogła. Warto obejrzeć, naprawdę bardzo wzruszające: https://www.youtube.com/watch?v=aNtVjoE_O6k&a mp ;a mp ;a mp ;t=156s

Gość Aga gosc
Witam serdecznie. Piszę w imieniu mojej mamy, która zachorowała na Raka płaskonabłonkowego trzy lata temu prof. usuną Naciek z marginesem 2mm i 1mm. W sprawie mamy odbyło się Konsylium, onkolodzy zadecydowali że potrzebna jest radioterapia do zakończenia leczenia, pomimo że wynik mojej mamy był bardzo dobry.Mama odmówiła dalszego leczenia i przez kolejne trzy lata żyła normalnie. W marcu tego roku nastąpiło wznowienia obok Miejsca z którego wcześniej usunięto Naciek. Ponownie odbyło się Konsylium radiolodzy stwierdzili że konieczna jest radioterapia gdyż nastąpiło wznowienie. Mama jest załamana nie wie jaką ma dać odpowiedź czy wyrazić zgodę na radioterapię czy też nie. Jest przerażona skutkami ubocznymi nie wie czy będzie mogła dalej normalnie żyć czy też nie. Zwracam się z ogromną prośbą do Pana żeby Pan napisał jak bardzo zmieniło się pana życie. Czy po tych trzech latach tkanki się odbudowały czy są to uszkodzenia do końca życia. Dziękuje

Gość gość
robertoks <> Jestem po radioterapii ślinianki lewej, mialam15 naświetlań. po radioterapii czulam się fatalnie, po prostu nie mialam sily, ale ... teraz powoli wychodze na prostą. Ja stosowalam się do lekarza onkologa prowadzącego i robilam ściśle to co mi zalecił, ponieważ uważam, że lekarz wie lepiej jak ja. nigdy nie robiłam tego co ... jedna pani drugiej pani na podstawie własnych doświadczeń poleciła :P Musisz wiedzieć, że radioterapia niszczy nie tylko to co ZŁE ale i to co dobre. Takie sa skutki uboczne niestety. U mnie na przykład skutkiem ubocznym jest brak śliny co jest baaaaardzo uciązliwe w życiu codziennym, ale niestety trzeba z tym żyć i zapewniam ciebie , że nie jest to proste. W trakcie i po radioterapii piłam Nutridrink to preparat odżywczy i stosowalam rózne środki zalecane przez lek. onkologa. Życzę zdrowia, pozdrawiam