Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak nie odziedziczyć długów

Polecane posty

Gość gość

niedawno dowiedziałam się że zmarł mój biologiczny ojciec którego nawet nigdy w życiu nie widziałam na oczy, wiem tylko że nie wiódł przykładnego życia miał do czynienia z łamaniem prawa i wydaje mi się że słusznie mogę się obawiać że gdzieś nabrał jakichś kredytów itp. wszyscy chyba słyszeliśmy o tego typu przypadkach że długi ściągane są od prawnych spadkobierców. wiem że mogę to uregulować sądownie ale może ktoś już załatwiał podobną sprawę i wypowie się jak to wygląda w praktyce, mieszkaliśmy w różnych miejscowościach więc przynależymy do różnych sądów, powiem szczerze że nie na rękę jest mi jeżdzenie na rozprawy do innego miasta , może udałoby się to jakoś załatwić w sądzie w moim mieście czy w jakiś inny sposób. dodam jeszcze że ma dwie nieletnie córki które z tego co poczytałam również muszą mieć tę sprawę uregulowaną bo w następnej kolejności to one musiałyby spłacać ewentualne długi. prawdopodobnie te rozprawy sądowe musiałyby by być osobne dla mnie i osobne dla nich /ale nie wiem czy one na jednej , czy dla każdej córki osobna/ więc 2 lub 3 rozprawy , dlatego nie jest mi na rękę jeszcze dojeżdzać tyle razy. jak mogę tę sprawę uregulować po najprostszej linii? jakie to są koszty ? od czego zacząć? pomóżcie!

Gość gość
Proponuje abys zadzwonila do sadu w swoim mieście i spytala o szczegóły. Myślę że tam dowiesz się konkretów bo tu raczej nie, większość sobie jaja robi a niżeli powaznie odpowiada

Gość gość
Zrzekasz się spadku u notariusza w ciągu 6 miesięcy od śmierci!!! Tyle

Gość gość
Dotyczy to osob mieszkajacych W polsce. Czy ktos kto mieszka za granica tez musi te zalatwic gdy osoba zadluzona W polsce umiera?

Gość gość
Tez chcialbym wiedziec , mieszkam W australii

Gość gość
Tak jeśli ma obywatelstwo w pl musi się zrzec

Gość gość nr 1234
Nie zrzec, a odrzucić. Jeśli się zrzekniesz, to dobra przejdą na państwo, a długi na Ciebie. Jeśli odrzucisz, to wszystko przechodzi na państwo. Ważna sprawa - jeśli masz dzieci, to one też muszą odrzucić spadek. Jeśli są małoletnie, musisz zrobić to w ich imieniu.

Gość gość
U notariusza odzucasz spadek Ty, a w Twoje miejsce spadek dziedziczą dzieci, o ile są pelnoletnie to pol biedy:) koszt to od 80zl więcej płacą Twoje dzieci, ja placilam 100zl. Jeżeli dzieci są niepełnoletnie musisz złożyć w Sadzie stosowne oswiadczenie abyś mogła dzieciaki reprezentować.

Gość gość
Nie musisz do sądu, jeśli nie minęło pół roku wystarczy złożyć oświadczenie u notariusza (trzeba mieć akt zgonu). Problem pojawia się dopiero przy dzieciach - żeby odrzucić spadek w ich imieniu musisz wystąpić o zgodę do sądu rodzinnego (u siebie, w swoim sądzie) i dopiero z tą zgodą możesz załatwiać odrzucenie w imieniu dzieci.

Gość gość
A w przypadku osób mieszkających za granicą - można sprawdzić w konsulacie czy nie mają jakiegoś notariusza na stanie, albo prościej - upoważnić osobę w Polsce do złożenia oświadczenia w naszym imieniu. Moze to być ktoś z najbliższej rodziny, kto poprowadzi dalej sprawę.

Gość gość
dokładnie, można chyba takie upoważnienie załatwić, zawsze też dobra kancelaria notarialna pomoże w rozwikłaniu i przeprowadzeniu całości sprawy spadkowej, łącznie z odrzuceniem długów. U nas w rodzinie takie kwestie powadził notariusz z warszawy - http://www.notariuszwarszawa.info.pl/

Gość gość
Odsyłam Cię z tymi wszystkimi pytaniami do sprawdzonego przeze mnie notariusza www.szczecin-kancelaria-notarialna.pl. On zajmuje się m.in. sprawami dziedziczenia, spadku, przyjmuje też np. oświadczenia o odrzuceniu spadku itp. Udaj się do niego, na pewno Ci pomoże. To notariusz rzetelny i ma ogromną, fachową wiedzę. Jest naprawdę godny polecenia. Zawsze jestem zadowolona z jego usług

Gość gość
do dziś co za szajs reklamowac sie na takim forum, chyba jakis niedouczony dlupek

Gość gość
Udaj się do dobrego notariusza, na pewno będzie wiedział jak temu zaradzić. Ja zawsze korzystam z usług http://www.notariuszkarczewska.pl/ i nie zawiodłam się ani razu.

Gość gość
Myślę, że dobry notariusz pomógłby Ci w tej sprawie. Kiedy załatwiałem sprawy dziedziczenia, poszedłem do http://jeziorscy.com.pl/ . To bardzo porządna kancelaria, pracują tam kompetentni i uczciwi ludzie.

Gość gość
Z tego co wiem można przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza, co oznacza, ze dostajesz tylko dobra ale bez dlugow.

Polecałbym w tej sytuacji poradzić się prawnika, portal uważaj.pl może Ci w tym pomóc.

Gość gość
Nie trzeba po prawnikach latać, tak jak piszą tutaj - wystarczy isc do notariusza i podpisac to odrzucenie spadku. ja podobnie robilam u takiego notariusza, Sitnickiej-Urbaniak i mi wszystko zalatwila praktycznie od reki. Tylko kwestia tego, ze ja nie mam dzieci, nie wuiem jak to jest jak sa dzieci. Ale jak pojdziesz do notariusza to on Ci powie