Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

funeral doom metal

Polecane posty

Gość gość

Czy jest ktoś, kto słucha takiej muzyki i mógłby mi przybliżyć, jaka ona jest?

Gość gość
nikt NORMALNY tego nie slucha

Gość gość
dlaczego? Możesz mi jakoś to przybliżyć?

Słucham troche doom metalu, ale funeral doom to nie moje klimaty, i chyba zbyt niszowy gatunek by o niego pytać na kafe. Tutaj z metalu ludzie słuchają głównie Nightwish, a duży odsetek stanowią prostaki, takie jak osoba z 21:33 która ma najwyraźniej wielki problem w tym, że ktoś słucha metalu, a nie disco polo, jak ona.

Gość gość
a jaki jest ten funeral doom...?

Gość gość
Ja wolę tradycyjny Doom, Stoner Doom i Death/Doom.

nie wiem, mogę ci opowiedzieć o doom metalu, ale funeral doom raczej nie :P tak jak mówilam, na kafeterii raczej nie uzyskasz satysfakcjonującej odpowiedzi.

Gość gość
inaccesible: dla mnie w ogóle czy metal symfoniczny czy rock symfoniczny to takie trochę nieporozumienie. Jak mam ochotę na coś naprawdę "symfonicznego" to włączam sobie Wagnera Mahlera albo Beethovena. Uwierz mi, nie ma nic lepszego w tym zakresie.:)

Gość gość
kasia: do doom metalu zalicza się też wczesną twórczość Black Sabbath. Co tu dużo mówić klasyka nie do pobicia.

ja nie przepadam za metalem symfonicznym, nie uważam że to coś złego jak ktoś słucha, ale jak ktoś mówi, że Nightwish to najlepszy zespół metalowy bo jest melodyjny, a death metal to "dno" bo nie jest, to powiedzmy, że nieco mnie to irytuję :P

Gość gość
każdy słucha czego chce, ja napisałem tylko o swoich preferencjach.

Gość gość
"dla mnie w ogóle czy metal symfoniczny czy rock symfoniczny to takie trochę nieporozumienie." Rock symfoniczny to podgatunek Rocka progresywnego z lat 70-tych, ale to coś, co zwie się metalem symfonicznym, to istne nieporozumienie. Ni to Metal, ni symfonia. Ot bezsensowne klawiszowe plumkanie dla wiecznie smutnych dziewczynek.:o

Gość gość
to przybliży ktoś trochę ten "funeral", bo ciężko coś znaleźć...

Gość gość
tak, sorry, z rockiem masz rację, chodziło mi o te pseudosymfoniczne twory udające wielką muzykę, a będące w istocie czymś bardzo prymitywnym.

Słucham również muzyki klasycznej. Nie jestem dziewczynką i rzadko bywam smutny, ale lubię taki rodzaj muzyki - nieważne, jak źle ją ktoś ocenia :)

Gość gość
gwoli ścisłości autor:)

Gość gość
inacessible: ja słucham dużo muzyki klasycznej ( chodziłem kiedyś do szkoły muzycznej) i trochę metalu. Zauważyłem, że wiele osób lubiących metal ma jakąś dziwną skłonność do muzyki neoromantyzmu ( zwłaszcza Wagnera). Zawsze mnie to zastanawiało. Wagner pierwszym metalowcem?:)

Gość gość
ja słucham głównie neoromantyzmu i awangardy XX wieku ( Schonberg, Webern, Berg, Boulez, Stockhausen, Ligeti, Nono itp). Nie żebym się popisywał:)

Gość gość
Funeral Doom charakteryzuje się baaaaaaaaardzo powolnymi tempami perkusji (warto dodać, że jednym z pionierów tego podgatunku obok fińskiego Thergothon i szwajcarskiego Mordor, jest polski Gallileous), głębokim growlem (choć nie zawsze), czasem elementami Dark Ambientu i ponurym, apokaliptycznym klimatem. Jako przykład Nortt i Tyranny https://www.youtube.com/watch?v=acW3NtAzX0A https://www.youtube.com/watch?v=ZPVvWW1YCSA

Gość gość
ok, ale jest to muzyka tak hermetyczna, że w Polsce praktycznie mało kto się orientuje, jaka ona jest.

Gość gość
E tam. Więcej osób w Polsce zna Funeral Doom, niż tradycyjny Doom z lat 70-tych i 80-tych (oczywiście pomijając Black Sabbath;)).

Gość gość
ja serio polecam Wagnera wszystkim, którzy lubią metal i w ogóle mocną muzykę. I nie chodzi mi o jakieś tam cwałowanie walkirii, ale żeby sobie tak w całości posłuchać Złota Renu albo Zmierzchu Bogów, zatopić się w brzmienie wagnerowskich basów i tej mrocznej muzyki. No może nie od razu w całości, ale w jakiejś większej dawce. Ja siedzę w tym od lat...:)

Gość gość
Zgadzam się! Swoją drogą, w czasach gdy miałem Nokię 3210, miałem dzwonek "Walkirii"

Gość gość
o chyba temat się wypalił..

OK, posłucham Wagnera :) Może odkryję coś dla siebie. Polecisz mi coś fajnego ze skrzypcami? Nieważne, z jakiego gatunku muzycznego.

Gość gość
ze skrzypcami? Wszelkiego rodzaju koncerty skrzypcowe ( np Beethovena, Brahmsa, Mendellsohna).