Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co byście zrobiły ????? Mam dylemat .....

Polecane posty

Gość gość

Moja siostra jest troche wredna , zawsze potrafiła wpędzic kogoś w kłopoty a potem sie wybielić , udawać poszkodowaną. Myślałam , że ludzie sie zmieniają, ale chyba nie . Dzwoni do mnie jak ma interes, typu ubranka po synku , zabawki , itd . Mieszkamy daleko od siebie . Jak byłam w ciąży powiedziała , że super , łóżeczko mi "pożyczy", fotelik do auta przetarty , itd . Potem temat zamilkł , i dowiedziałam sie , że komuś te rzeczy oddała, bo niby nie miała komu . OK , byłam zła troche bo ja siostra a ona obcym oddaje . Potem zrobiła nastepne i co , biedulka , że ona nic nie ma , bo wpadka itd. to sie pytam , gdzie ma tamte rzeczy , może można je odzyskać , a ona , że jak sie dało , to ona zabierać albo swoich ciuchów odkupować nie bedzie . Zrobiło mi sie jej żal i dałam prawie nowe ubranka po swoim dziecku pierwsze rozmiary , jaka wdzieczna itd , a potem już co chwila , oddaj mi , ja nie mam pieniędzy , ale nowe ciuchy pokupowała sobie i nawet nie chce odkupić , bo mnie sie też nie przelewa . Zamówiłam sobie w sieci ubranka markowe , za 300 zł . Przyszły naprawde śliczne a ona na to , że zapłaci za przesyłke 20 zł a pół jej oddam , bo ona nie ma , a dzieci szybko rosną i jej dziecko nosi tylko rozmiar mniejszy . Mówiła , że pieniędzy nie ma a umawia sie z kosmetyczką bo ona stopy musi zrobić na lato, chodzi na solarium . Dla dziecka wszystko miała prawie po mnie na początku , ostatnio z nią gadam i mówiw , że musze sie obkupić na wiosne , no nic prawie nie mam i czekam bo niedługo mamy miec spory zastrzyk gotówki , niestety po ciąży troche mi sie przybrało i nie ten rozmiar a w lekko za małych chodzic nie bede a ona na to , że sobie nie radze , bo ona już obkupiła ,że nie jestem zaradna itd . Bo jest szczęśliwa , ma męża suer co za nią robi wszystko , i dzieci , bo je goni do sprzątania a sama sobie ręte łątwi , oszukała mnie już nie raz. Teraz chciała ode mnie ubranka warte jakieś 700-800 zl, całe wielkie pudło , ona zwróci mi tylko te 40 zł za przesyłke , ale nie wiem czy jej wysłać , bo udeżyło mnie to , że ona uważa mnie za nieudacznika , ciężko pracuje , sama zajmuje sie dzieckiem , domem , nie mam na wszystko czasu a ona siedzi w domu i nic nie robi albo ploteczki z koleżankami , do tego ostatnio kłuce sie z mężem a ona na to , widziały gały co brały i jaki to jej jest wspaniały , jakie to ona ma szczęście . Sorry , że takie długie , ale nie wiem co robić bo z jednej strony to rodzina i to dla dzieci a z drugiej strony moje dziecko nic od niej nigdy nie dostało i to ona jest matką a nie ja ..

Gość gość
nie bardzo rozumiem w czym masz problem, chyba raczej chcialas sie wygadac :) zaproponuj ze jej wyslesz ubranka,ale sama potrzebujesz gotówki na nowe dla swojego dziecka za jakas kwote 200-300 zl np. Siostra jak widac ma rajskie zycie nie pracuje siedzi w domu to ma czas na komentowanie zycia innych :P Mimo wszystko uważam ,że posiadanie rodzeństwa to jest skarb i powinnyscie utrzymywac jak najlepsze relacje, nie mowie wcale ze twoim kosztem :)

Gość gość
Powiedzieć szczerze jej wszystko to co napisałaś tu. Siostra jest egoistką i myśli tylko o spełnianiu swoich potrzeb choćby kosztem dzieci

Gość gość
Wydrukuj jej to co napisałaś i wyślij jej maila. Pora na szczerą rozmowę, chociaż myślę że to taki typ że tylko sie obrazi ale to ci jest potrzebne powinnaś jej "wyrzygać" co cie boli. Ja miałam kiedyś podobnego braciszka, teraz mamy słabiuteńkie kontakty bo tacy ludzie sie generalnie nie zmieniają. Na szczęście nie przyłazi już do mnie po nic, bo najpierw siedział za granicą a teraz z żoną i dziećmi siedzi, żeruje na rodzicach, ale bliższe kontakty są mi z nim niepotrzebne

Gość gość
Boli mnie to bo wychodzi na to , że ona może sobie kupić nowa kiecke za 100 zł , iść do kosmetyczki , a nie pracuje , a ubrań dla dziecka nie bo ciocia da a to ona jest matką , dla mojego dziecka nic nie dała . Ukrywa zarobki , mówi , że tylko tyle i tyle ma a potem wychodzi , że ma o wiele wiecej , a ja tyram jak wół w pracy , żeby dziecko wszystko miało i nie czekam aż ktoś mi coś da , bo od niej nic nie dostane ...

Gość gość
acha i jeszcze dodam. Lepiej żeby przeczytała od ciebie list bo z tego co piszesz to odnoszę wrażenie że ona przerywa, pacyfikuje każde wypowiedziane przez ciebie stwierdzenie i to co ona ci odpowiada niejako cię zaskakuje, zamyka ci ze zdziwieniem usta i potem rozkminiasz co ona ci nagadała. Potrzebny list żebyś miała możliwość na spokojnie wylać myśli a ona została zmuszona do przeczytania każdego twojego zdania bez p********ia tobie swoich głupot

Gość gość
Za każdym razem jak ona sie zacznie przechwalać o swojej sytuacji to jej mów. "Jak to ? Myślałam że masz cieżko bo dzwoniłaś do mnie po ubranka, wychodzi na to że mnie oszukałaś i jak można swoje potrzeby stawiać ponad potrzeby dziecka i tak żerować na innych co mają ciężką sytuację... " Mam wrażenie że ty masz delikatniejszy charakter i boisz sie jej cokolwiek powiedzieć. Nie no.. Mnie by w*******o takie coś niemiłosiernie

Gość gość
No to prawda , jestem taka że pomoge , taki mam charakter . Ona na początku brała mnie na litość , mówi , że nie ma pieniędzy na ubrania , bo ciężko ma potem sie pyta co po dziecku i czy nie dam jej ubranek albo czegoś tam , bierze mnie na litośc ja mówie, że ok po czym po tygodniu, po wysłaniu paczki, dowiaduje sie , że sobie kiecke kupiła albo coś tam innego i mnie k***ica strzela a wtedy nie powiem , że tak zrobiła bo mi szkoda tego dziecka ..

Gość gość
Bo wtedy by mi powiedziała , że najpierw sie deklaruje a potem szopki odstawiam , że dziecku odbieram bo to nie dla mnie i tak to sie kręci ...

Gość gość
Do tego wymyśla choroby , że ma depresje , nerwice , chory kręgosłup itd .Ja wiem , że to nieprawda , tak udaje . Jak brała nawet pigułki antykoncepcyjne to leżała w łóżku a mąż brał wolne bo ona dzieckiem nie jest sie w stanie zając a po południu dzwonie a ona jest na kawce z koleżanką bo musiała sie odstresować, a potem jej męża z pracy chcieli zwolnić .

Gość gość
ja bym na twoim miejscu powiedziała ze nie możesz jej dac kolejnych ubran bo masz na nie kupca i zwroca ci się pieniazki i będziesz mogla kupic cos nowego swojemu dziecku i tak wlasnie zrob, sprzedaj. może się wkoncu obudzi i dotrze do niej ze ty nie dostajesz nic o nikogo. a jak by focha strzelila to powiedz niech kupi nowe ubrania twojemu dziecku a ty jej później je oddasz, jak dziecko wyrośnie.

Gość gość
powiedz jej po prostu że zamiast pieniądze wydawać kosmetyczkę i na nową sukienkę dla siebie to niech dziecku ubrania kupi. Albo powiedz jej to samo co ona kiedyś tobie czyli że dałaś ubranka po dziecku koleżance. Myślę że to załatwi sprawę

Gość gość
To tak jej powiem , że oddałam bardzo potrzebującej koleżance albo jej sprzedałam , a jej nie brakuje bo widać , że nie bieduje i tyle .

Gość gość
Tym bardziej , że za 3 lata chce mieć następne dziecko i nie musiałabym od nowa kompletować wyprawki ,

Gość gość
kiedys usłyszałam od jego oszusta że jak są frajerzy to trzeba ich doić. Ty jestes dla swojej siostry takim frajerem. Oszukała Cie nie raz a ty się zastanawiasz czy jej wysłać rzeczy? taka siostra nawet starej pieluchy tetrowej by ode mnie nie dostała:-/

Gość gość
dobra decyzja, powiedz poprostu że oddajesz potrzebującej lub sprzedajesz komus i tyle z reszta nie musisz się nie wiadomo jak tłu,aczyć bez przesady i nie dawaj tak po sobie jeździć no co ty:) siostra cię traktuje strasznie, wykorzystuje a ty masz syndrom ofiary i nic z tym nie robisz-postaw się bo jak na razie sama pozwalasz sobie na takie traktowanie-a ludzie nas traktują tak samo jak my siebie traktujemy0jak się nie czujesz równa z nią, ale poniżej jej poziomu to ona też cię bedzie tak traktiowała z resztą jak ty potrzebowałas rzeczy dla dziecka, łóżeczka to co ona zrobiła? przypomnij sobie...i nie miej wyrzutów sumienia!

Gość gość
ale te ubranka były używane przez twoje dzieci? bo ja nowe to nie wysyłaj a jak używane to powiedz żeby ci dała z 200-300 zł

Gość gość
ja od rodzeństwa pożyczyłam sporą sumę pieniedzy i pomału oddaje, w miedzyczasie kupuje meble też by to rodzeństwo moglo sie wkurzyć, że co, ja taka biedna a na meble mam.. mam ale szukam najtańszych rozwiązań oraz żałuje sobie we wszystkich innych kwestiach, nawet głupiej siatki z biedronki za 8 gr może siostra ma podobnie?

Gość gość
tak na pewno ma inteligentny gościu-zwłaszcza jak chodzi do kosmetyczki i kupuje nowe ciuchy, umiesz czytać ze zrozumieniem?

Gość gość
Ubrania po synku założone raz może dwa już dostała , A te co mam to tylko po moim , do tego nie zniszczone , założone może góra 5 razy także w stanie rewelacjnym , bo dobre jakościowo i troche za nie daje , mam sprawdzone sklepy i g****a za przeproszeniem nie kupuje , dzecko nawet tego zniszczyć nie zdążyło.

Gość gość
chodziło mi o to że może mieć podobnie pod tym wzgledem, ze jej na czymś zależy a na reszcie oszczędza a chce dbac o siebie to niech dba inteligencie

Gość gość
to nie dawaj jej ciuchów i tyle problem rodem z mody na sukces :o

Gość gość
Ale jak może oszczedzac na własnym dziecku , to co na kosmetyczce nie oszczedza ani na solarium i siedzi w domu , a autorka zapier... , to niech jasnie siostrzyczka ruszy d**e , obowiazkiem rodzica jest utrzymac dziecko a nie ciotki .

Gość gość
dziewczyna ona ma cie za głupią, i nie tłumacz tego sobie, że "siostra", czasem obcy ludzie są duzo bardziej życzliwi niz rodzina, opamiętaj sie i mysl o sobie. Ile jeszcze razy Cie nabierze, wykorzysta i opluje na koniec zanim sie zorientujesz kto to>?

Gość gość
"No to prawda , jestem taka że pomoge , taki mam charakter " xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx a skoro masz taki charakter to zawsze bedziesz w dupe kopana i to za pozwoleniem. pozdrawiam

Gość gość
siostra ewidentnie Cię autorko wykorzystuje:) Napiszę jak jest u mnie. Moja Siostra ma dziecko starsze od mojego o rok. Całą wyprawkę dostałam od Niej, więc w ramach podziękowania dałam Siostrze 400zł jako prezent na zakup nowych ubranek dla Jej Synka:) Nie wyobrażam sobie wyciągać cos od kogoś a później jeszcze obśmiewać się z niego, że jest niezaradny..

Gość gość
Wysłałam jej wiadomość , że nie wysle jej ubranek , bo koleżance odsprzedaje, potrzebna mi jest kasa i tyle . Chyba sie obraziła , niby udaje , że wszystko ok , ale już oznajmiła , że w najbliższym czasie będzie nieosiągalna , bo niby sie przeprowadza . itd. Jak tak to dzwoniła non stop na skype a teraz to nagle czasu nie ma .., Nic już nikomu nie oddam za darmo .

Gość gość
Brawo!

Gość gość
A teraz telefony powyłączała ..troche mi szkoda , przynajmniej widać jaka jest . Dzieki za podpowiedzi , musze popracować nad sobą troche .. :)

Gość gość
czego Ci szkoda? Jak dla mnie to sie tylko wzbogacisz, miej swoj honor i godność dziewucho i nie daj soba pomiatac, chocby to byla siostra przełożona :) pracuj nad soba i mysl o sobie i bliskich, ale takich prawdziwych, a nie o tych, ktorzy Cie tylko probuja wykorzystac.