Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czym zastąpić kiełbasę w fasolce po bretońsku?

Polecane posty

Gość gość

Mam taki przepis: http://allrec**es.pl/przepis/3687/prawdziwa-fasolka-po-breto-sku.aspx , z którego raz już korzystałam i wyszło super. Teraz jednak muszę zrobić to danie bez kiełbasy, ani żadnego przetworzonego mięsa (typu szynka np.)- samo świeże, jak najmniej przetworzone, surowe mięso. Czym najlepiej jest zastąpić kiełbasę, żeby smak pozostał w miarę taki sam? Z góry dziękuję za pomoc. :)

Gość gość
ja zamiast kiełbasy dodaję boczek podsmażony

Gość gość
No oczywiście kafeteria musiała ocenzurować link. W miejsce gwiazdek wstawcie sobie "ip". :) Tak, w tym przepisie jest 250 g kiełbasy + 250 g boczku wędzonego lub surowego , więc boczek jak najbardziej. Tylko czym w tym przepisie zastąpić kiełbasę?

Gość gość
moja mama dawala wolowine.bylo naprawde dobre.dziwi mnie ze boczek tak a kielbasa nie...

Gość gość
Surowy boczek ; trochę mięsa np łopatki

Gość gość
Czemu Cię dziwi? :) Kiełbasa, tak jak każde przetworzone mięso, to istny chemiczny armagedon. Jest tam napakowane tyle różnych syfów, że naprawdę nie warto się truć. Lepiej kupić surowe mięso i samemu je doprawić, a następnie przyrządzić. :)

Gość gość
Niektórzy robią z piersi z kurczaka ale jest wtedy łagodniejsza . Myślę że łopatka będzie najlepsza i boczek do tego tak jak wyżej ktoś napisał . Ale najlepsza jest zawsze z kiełbasa i boczkiem .:)

Gość gość
Pierś z kurczaka jemy bardzo często, więc wolę dać tutaj coś innego, żeby sobie urozmaicić dietę. OK, skoro mówicie, że łopatka- niechaj więc będzie łopatka. :) A co do kiełbasy... pewnie z nią jest lepsze, ale zamiana jej na inne mięso to nie jest duże poświęcenie, a zdrowie i dobre samopoczucie jest przecież bezcenne. ;)

Gość gość
Ja nigdy nie daję kiełbasy, nie lubimy. Daję dobry wędzony boczek podsmażony z cebulą i podsmażone mięso, pokrojone w niewielką kostkę. Jak wędliny odpadają, to samo mięso (łopatka np.) wystarczy. Dla zapachu oprócz majeranku, cząbru, szczypty mielonego kminku warto wtedy dodać wędzonej papryki (ostrej albo słodkiej, jak kto woli).