Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pracownik zerwał umowę zlecenie z dnia na dzień

Polecane posty

Gość gość

Witam wszystkich. Z góry zaznaczam,że na tych sprawach niestety się nie znam. Mam proble, ponieważ "pracodawca " zerwał umowę zlecenie z dnia na dzień, a w niej jest zaznaczone,że mamy umowę do końca czerwca i obie strony obowiązuje miesiąc na wypowiedzenie. Nie wiem co z związku z tym zrobić bo bardzo mnie tym zaskoczył i jestem bez żadnego dochodu.

Gość gość_ann
zerwał ją z Twojej winy? dał Ci coś na piśmie? jeśli nie, napisz pismo (wyślij je poleconym zachowując dowód nadania) z powołaniem się na obowiązujący umowny miesięczny okres wypowiedzenia i zażądaj wynagrodzenia za okres wypowiedzenia, wyznacz termin na zapłatę i zagroź, że w razie bezskutecznego upływu terminu oddasz sprawę do sadu cywilnego bez dalszych wezwań, powodzenia

Gość gość
do dziś dobrze sie czujesz? umowa zlecenie nie przewiduje okresu wypowiedzenia i nie wazne co jest na tej umowie napisane bo i tak waznejsze jest obowiazujace prawo, nie wprowadzaj ludzi w blad sama jak pracownik zrywalam umowe zlecenia z dnia na dzien pomimio ze w umowie mialam napisane 2 tygodnie, nie ponosilam zadnych kosnekwencji, konsultowalam to rzecznikiem praw oobywatelskich

Gość gość_ann
dzięki za troskę, czuję się doskonale, a z zawodu jestem radcą prawnym

Gość gość
Czy nadal istnieje przepis że jak się trzy razy dostanie umowe na zlecenie to czwarta musi być o pracę?

Gość gość
skoro jestes radca prawnym to wiesz ze w umowach zlecenie zwykle jest stawka godzinowa, za przepracowana godzine pracy

Gość gość_ann
gość dziś Czy nadal istnieje przepis że jak się trzy razy dostanie umowę na zlecenie to czwarta musi być o pracę? nigdy takiego nie było

Gość gość_ann
koniec dyskusji z mojej strony, powodzenia

Gość gość
teraz już wiem że nie było, właśnie przeczytałem.

Radca prawny powinien się chyba choć trochę znać na prawie pracy? Umowę zlecenie można zerwać w każdej chwili.

Gość gość
Umowa zlecenia nie podchodzi Pod kodeks pracy tylko pod cywilny. radca prawny czy nie, ale ma racje - po to podpisujesz umowe z okresem trwania. Czemus taki zapis sluzy. Zerwanie umowy cywilnoprawnej - sad wydzial cywilny. Ewentualnie jesli (np.pracujesz pelnoetatowo, pod kierownictwem, nadzorem itp) sad pracy moze rozpatzyc ewentualne naduzycie i przekwalifikowac twoja umowe na umowe o prace, co wiaze sie ze spora finansowa dla Twojego "zleceniodawcy"

Gość gość
13:28 z rzecznikiem praw obywatelskich? Wow, przecietniak na konsultacje w Pip czeka tyle co do internisty, a tobie doradzal rzecznik praw obywatelskich. Do Stasburga pismo tez poszlo?

Gość onik3
Sprawy pracownicze w firmie zawsze są trudnym tematem. Gdy w naszej firmie, pracownik nie wykonuje swoich obowiązków i jest niesolidny, wtedy zwracamy się do rady prawnego: http://boleklegal.pl/ Wolimy od razu rozwiązać umowę niż czekać na krok ze strony nieodpowiedzialnego pracownika.