Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak sie zacohowac na lotnisku?

Polecane posty

Gość gość

Mamy opiszie mi krok po kroku jak to wyglada. niedlugo lece pierwszy raz sama z 4 latka.

Gość gość
Najwazniejesze, zbys bys byla na czas, wtedy wszystko na spokojnie znajdziesz. Z jakiego lotniska lecisz? Ktos Cie odprowadza?

Gość gość
lece ze szczecina, nie odprowadza mnie nikt:(

Gość gość
Masz bagaż do nadania, czy lecisz tylko z podręcznym?

Gość gość
mam bagaż 32kg

Gość gość
Jak otworzy się check-in to stajesz w kolejce (powinna być tablica z numerami lotów i kierunkami i tam jak check-in będzie otwarty to pojawi się numer stanowiska). Jeśli odprawisz się online to będzie szybciej, bo jest oddzielna kolejka (zazwyczaj ta sama co dla klasy business). Tam nadajesz bagaż, pokazujesz kartę pokladowa jeśli odprawilas się online i paszport. Bagaż podręczny też zazwyczaj trzeba pokazac/zwazyc. Potem możesz pójść od razu do kontroli bezpieczeństwa. Jak ją już przejdziesz to wejdziesz do strefy bezcłowej. Podczas kontroli bagaz podręczny kładziesz na taśmie. Tak samo elektronikę i przedmioty metalowe np. pasek. Czasami trzeba zdjąć buty. Trzeba przejść przez bramkę wykrywającą metal. Jeśli będziesz piszczeć to jeszcze Cię obmacają. Pamiętaj, ze w bagażu podręcznym płyny nie moga być w pojemnikach większych niż 100ml (nawet napoje) i muszą być w torebkach strunowych. Nie możesz też mieć ostrych przedmiotów, np. nożyczek. Ja miałam pęsetę i przechodziła wszędzie. Po kontroli siadasz sobie gdzieś i czekasz jak zacznie się boarding (zazwyczaj 1h-30min przed odlotem). Szczecin jest pewnie niewielkim lotniskiem, wiec spokojnie zdążysz, ale ogólnie jak juz wiesz który gate to staraj się być w pobliżu. W samolocie siadasz na swoim miejscu. W trakcie startu i lądowania musisz siedzieć na d***e, mieć zapięty pas, telefon wyłączony, siedzenie w normalnej pozycji (nie rozłożone). I w sumie tyle. :)

Gość gość
Jeszcze jak idziesz do kontroli bezpieczeństwa to musisz pokazać kartę pokładową.

Gość gość
Jeśli lecisz normalnymi liniami to w zależności od długości lotu dostaniesz przekąskę (kanapka/rogalik/jogurt) lub ciepły posiłek i w zasadzie nielimitowane napoje. Jeśli tanie linie to takie "atrakcje" tylko za dodatkową opłatą. Znasz angielski?

Gość gość
"normalne" linie też od dłuższego już czasu nie szaleją z posiłkami. Może być tak, ze dostaniesz tylko batonika, albo nic (nawet przy normalnych liniach typu lot czy lufthansa). Nie tylko tanie linie tną koszty. Wyjątkiem jest klasa business - tu przeważnie zawsze jest posiłek.

Gość gość
Lufthansa - z poniedziałku na wtorek podczas 7,5h lotu dostałam kolacje i śniadanie. Tak duże, że połowę zostawiałam, a jestem w ciąży i mogę dużo zjeść. Potem podczas 1,5h lotu kanapka lub jogurt do wyboru. Tak samo w swiss. W obu przypadkach klasa ekonomiczna.

Gość gość
A Lot to oczywiście, że tnie koszty. :D :D :D Ale to nie są "normalne" linie. :D

Gość gość
Jak ma być na czas? czemu dziewczyne zmylacie? Minimum 2 h przed odlotem powinna się odprawić,

Gość gość
w wizair i ryanairze nie dają nic do jedzenia za freee, absolutnie:D to zes mnie usmial ktoś. Nie ma zadncyh przekąsek w tych liniach

Gość gość
Wizzair i Ryanair to są tanie linie. Nikt nie pisał, że tam dają cokolwiek do jedzenia za darmo.

Gość gość
hej,pieniaczki-ona pytała jak się zachowac a nie,czy na pokładzie dają żarcie-umiecie wy czytac?

Gość gość
Wez cos do zajęcia dziecka bo można z nudów umrzeć zwlaszcza jesli trafisz na opóźnienie. Małej możesz kupić lizaka na start samolotu - dobrze wtedy przelykac często ślinę, malej bedzie latwiej z lizakami

Gość gość
Przede wszystkim nie wykonuj gwałtownych ruchów bo mogą Cie wziąć za terroryste heeeee

Gość gość
szczecin-goleniow to male lotnisko, od razu na wprost wejscia są bramki biletowe, dwie godziny przed startem tam sie meldujesz, przechodzisz parę metrow dalej do odprawy, wchodzisz na gore i czekasz na samolot :)

Gość gość
A gdzie lecisz i na ile dni?

Gość gość
Hej, To ja pisalam, ze masz byc na czas, dla mnie to oczywiste, ze dwie godziny przed odlotem. Masz to z pewnoscia napisane na bilecie. Dal dziecka mozesz zabrac cos do jedzenia z domu, tylko jak bedziesz przechodzic przez kontrole, to powiedz, ze masz jedzenie dla dziecka, mi za kazdym razem sprawdzaja co mam ale nikt sie nigdy nie przyczepil. W locie daja zabawki dla dzieci, raz dostalysmy kocyk i poduszke, ale jesli chodzi i jedzenie to za darmo byl batonik i woda bez ograniczen, a reszta za oplata, i co gorsza z tego co mozna byla kupic nic sie nie nadawalo dla malego dziecka. Okazalo sie, ze to co po wielkich deliberacjach wybralam z karty jako najmniej szkodliwe juz "wyszlo" wiec lepiej sie przygotuj. Jesli bedziesz dwie godziny przed odlotem powinnas miec dosc czasu na wszystko. Szczecin to nie jest jakies wielkie lotnisko, chyba ciezko sie tam zgubic, wiec dasz sobie rade. Szczesliwej podrozy.

Gość gość
dzięki za rady :)