Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziecko w obcojęzycznym przedszkolu

Polecane posty

Gość gość

Witam. Wyjeżdżam za granicę. Nie martwię się o swoją pracę ani życie .jedynie troche o swego syna który pójdzie od.września do holenderskiego przedszkola. Chce znaleźć takie gdzie będą też polskie dzieci boje się jak on się tam odnajdzie. W pl chodzi i nie ma problemu. Czy są tu mamy które miały podobna sytuacje?

Gość gość
kiedy wrócisz do Polski panienko?

Gość gość
Wgle nie wrócę co to ma do rzeczy

Gość gość
wróć do Polski, jesteś samotną matką i w ojczyźnie będzie Ci łatwiej

Gość gość
Wgle nie wrócę co to ma do rzeczy

Gość gość
dlaczego taka śliczna dziewczyna jak Ty wyjeżdża z Polski?:(

Gość gość
Poczatki moga byc trudne, ale potem da sobie rade. Nawet lepiej, ze idzie do holenderskiego, szybciej nauczy sie jezyka.

Gość gość
LOL LOL

Gość gość
Nie martw sie poradzi sobie. Mieszkam w Chicago i przerabialam to samo. Malo tego, wiele polskich dzieci nawet tu urodzonych poznaje jezyk angielski dopiero jak ida do predszkola. Czasem rodzice nie znaja jezyka a czasem nie chca poprostu dziecku swojego akcentu "przekazac" ;). Na poczatku jest ciezko ale dzieciaki szybko lapia jezyk. Dam Ci sprawdzina rade, puszczaj malemu tv w jezyku ktorego sie uczy, oslucha sie. A i bardzo wazne nie zapomnij o jezyku polskim, sa tacy co skupia sie na nowym jezyku i dziecko zapomna polskiego niestety :/. U mnie w domu rozmawiamy tylko po polsku. Dzieci maja 16 i 12 lat i perfekt mowia w naszym jezyku. A znam wielu, ktorzy ze swoimi dziecmi rozmawiaja kaleczac angielski :(. Gdzie sens gdzie logika? Tylko dzieciom krzywde robia bo pozbawiaja je perfekcyjnej znajomosci jezyka.

Gość gość
Dziękuję za odpowiedź. Mam zamiar naturalnie rozmawiać w domu po polsku.może nawet nauczę syna pisać. Mam nadzieje ze to tylko moje obawy a on się szybko zaklimatyzuje

Gość gość
Musisz brac wszystko pod uwagę, dla jednych dzieci to bulka z masłem dla innych problemy. Moje dzieci urodzily się za granica, poszly do przedszkola w wieku 3 i 2 lat. I było ciężko. Do tej pory, a będzie już jakies 3-4 lata jak maja ciagly kontakt z jezykiem w przedszkolu i szkole, sa problemy. Nie bardzo kolegują się z "tutejszymi" dziecmi. Syn w szkole potrzebuje więcej pomocy ze strony nauczycieli, mimo iż chodzil do przedszkola i miał kontakt z jezykiem.

Gość gość
Autorko, dla twojego dziecka to bedzie bułka z masłem , ale musisz spełnic kilka warunków: -zadnych polskich dzieci w przedszkolu ! Zrobi sie z tego polskie getto i syn nie nauczy sie holenderskiego - miejscowe dzieci do zabawy na podwórku. Nie polskie, jemu polski jezyk nie jest w tej chwili potrzebny. - tv regionalna, nie polskojezyczna ! Dzieci ucza sie bardzo szybko, one nawet nei wiedzą , ze " sie uczą " :) Moje dzieci urodziły sie w PL, ale były malutkie gdy wyjechalismy. Chodzily do przedszkola, szkoły itp. Nigdy nie miały problemów z nowym językiem, syn jedynie z pisaniem, w angielskim pisownia a wymowa to przepaśc, wiadomo :) Miał w szkole dodatkowe lekcje angielskiego. Jezyka polskiego nie zapomniały :), chodziły tez do polskiej szkoly, umieja czytac****isac po polsku. Cóz j. angielski jest ich jezykiem "pierwszym " ale ojczystym tez sie posuguja :) Nie martw sie twój synek da sobie rade !