Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie (praca licencjacka)

Polecane posty

Gość gość

Pisze pierwszy rozdział pracy, jak wiadomo taki rozdział nie jest merytoryczny, tylko taki poboczny, w moim przypadku to historia. Mam kilka książek profesora, który jest cenionym ekspertem w temacie, który ma jednak dośc kontrwersyjne poglądy, ale ja się z nim zgadzam... nie wiem czy przytaczać tam jego stwierdzenia bo nie wiem czy mi się do tego nie dowali promotor jeśli ma inne poglądy na ten temat, chętnie przytoczyłabym dużo z jego książek, ale nie wiem... jak zrobić?

Gość gość
up

Gość gość
jesteś studentką kotku?:)

Gość gość
up

Gość gość
Jesli jestes na kierunku humanistycznym to praca licencjacka i magisterska to czyste opisowki polegajace za streszczeniu literatury z ktorej korzystasz. Zatem kazdy cytat, kazda przytoczona wypowiedz musi znalezc sie w bibliografii. Jesli te kontrowersyjne wypowiedzi pasuja do tematu to czemu nie? Tu nie chodzi o twoje poglady, czy kogos innego - jesli ten profesor wniosl cos ciekawego do dziedziny z ktorej piszesz to mozesz go spokojnie cytowac. Ale jesli masz watpliwosci to porozmawiaj o tym z promotorem. Dziwne, ze tego nie zrobilas na poczatku. Przeciez musialac pokazac mu spis literatury i jakies krotkie streszczenie z zarysem rozdzialow?!

Gość gość
Pokazałam promotorowi plan pracy (tylko tytuły rozdziałów, streszczenia nie wymagał), rzucił na to okiem przez kilka sekund i powiedział, że ok. Spisu literatury nie miałam ja tak nie potrafię, zbieram literature dopiero podczas pisania, ale dał mi wpis z seminarium, nie czepiał się. I tak pewnie nie kojarzyłby tego autora bo temat mojej pracy raczej nie leży w jego zainteresowaniu, ale z 3 promotorów, których miałam do wyboru on już był najlepszy to tak wybrałam. Oczywiście umieszczę wszystko w bibliografii, ale zastanawiam się czy mogę stwierdzić, że po prostu "coś jest jakoś" i uzasadnić to przypisem do danej książki i będzie ok?

Gość gość
czemu mój temat zniknął z listy? :O

Gość gość
up

Gość gość
Serio nie wiem o co ci chodzi. Piszesz bardzo chaotycznie. Co oznacza "cos jest jakos"? Jesli cytujesz dokladnie czyjes slowa to musisz na koncu strony uwzglednic to w przypisach. Jesli np. tylko streszczasz kilka stron z danej ksiazki, to wystarczy, ze na koncu tekstu umiescisz porownaj (sorry nie wiem jak to sie nazywa po polsku, ale pewnie wiesz o co mi chodzi). Jesli uznasz, ze te kontrowersyjne tezy sa istotne dla twojego tematu to oczywiscie mozesz je uwzglednic. Chyba, ze twoj promotor uwaza, ze ten profesor jest czarna owca i jego ksiazki sa nic nie warte. Ale to sie rzadko zdarza! Dlatego tak wazne jest pokazanie promotorowi zarysu literatury. Poza tym jesli nie jestes pewna, to zawsze mozesz przedstawic w swojej pracy kilka tez, a nie skupiac sie na pogladach jednej osoby. Ja pisalam prace z wiedzy o mediach, gdzie musialam rowniez analizowac pewne videoclipy (kobiecosc jako maskarada). Jeden z nich oscylowal ewidentnie wokol sadomaso. Spedzalo mi to sen z powiek, bo nie wiedzialam jak to opisac. A jednak sie udalo, bo praca to tylko praca. Ty tylko cos opisujesz, twoje poglady sie nie licza.

Gość gość
Nie dawaj cytatów, tylko swoimi słowami opisz to co prof. ma w książce, daj przypis, no i nie pisz tak żeby negować poglądy promotora, bo po co sobie robić problemy, a to on ci daję ocenę z pracy, więc w razie czego dostaniesz 3 a nie 5. Po za tym taką pracę pisze się na odwal, więc nie przywiązuj większej wagi do tego jakie kto ma poglądy, po obronie i tak zaraz zapomnisz co tam pisałaś.