Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

potencjalny dawca szpiku czy sa tu

Polecane posty

Gość gość

osoby,ktore jeszcze nie sa takimi dawcami ,jesli nie to dlaczego?

Gość gość
nie dam się kłuć za darmo, a ta fundacja DKMS jest podejrzana, w niektorych krajach jej dzialanie jestr prawnie zakazane

Gość gość
ja chciałam być dawca, ale ze względu na przyjmowane leki i chorobę, nie mogę nim zostac :(

Gość gość
akurat mi nie chodzi o to ze to za darmo,bo nie wyobrazam sobie,zeby mial mi ktos za to aplacic.nie w tym rzecz.mam inne obawy czy dalabym rade przejsc przez zabieg pobrania szpiku z krwi,a co jesli musialabym oodac szpik z kosci biodrowej a to sie odbywa w narkozie. tego sie obawiam.byly juz przypadki ze ktos byl w bazie, zostal skojarzony z jakims chorym a ostatecznie zrezygnowal z oddania szpiku. mysle wiec ,ze to musi byc w 100 procentach przemyslalna decyzja.

Gość gość
No wlasnie, powinni za cos takiego płacic, rozumiem komuś pomóc ale cierpieć za darmo ? narażać życie ? nie znam statystyk ale jedna osoba na lles tysiecy umiera podczas narkozy, trzeba mieć końskie zdrowie. Ta fundacja to jakaś pralnia pieniedzy :O DKMS Polska był krytykowany za podnoszenie kosztów wykonywanych pobrań od dawców. Fundacji zarzucano, że nie korzysta z punktów pobrań mieszczących się w polskich klinikach, tylko wysyła dawców z Polski do Niemiec celem odbycia procedury, co zwiększało koszty ponoszone przez Narodowy Fundusz Zdrowia. W Hiszpanii również krytykowano zawyżanie kosztów przez hiszpański oddział fundacji. DKMS wyceniał procedury na kwotę ok. 14500 Euro, co stanowiło o 6000 Euro więcej niż działająca Fundación Carreras. W styczniu 2012 hiszpańskie ministerstwo zdrowia zabroniło dalszej działalności DKMS, polegającej na pozyskiwaniu dawców, ponieważ nie posiada wymaganych pozwoleń na działalność w tym kraju. Fundacja prowadzi jednak dalej werbunek, co tłumaczy swobodą gwarantowaną jej przez prawo hiszpańskie i europejskie. Posłanka Izabela Kloc w Interpelacji nr 14632 z dnia 8 lutego 2010 r do ministra zdrowia, stwierdza iż nazwa DKMS Polska jest jedynie chwytem marketingowym, mającym umożliwić wykorzystywanie przez niemiecką prywatną firmę dobrej woli polskich obywateli, którzy kierując się pobudkami patriotycznymi i chęcią wsparcia polskich rejestrów dawców, zgłaszają się na ochotnika do tego rejestru w przekonaniu, że jest to rejestr polski, podczas gdy w rzeczywistości ich dane są umieszczane w filii niemieckiego rejestru dawców DKMS (Deutsche Knochenmarkspenderdatei). Na polskojęzycznej stronie internetowej fundacji znajduje się wpis sugerujący, żeby to sam potencjalny dawca pokrywał częściowo, a nawet całkowicie koszty (ok. 250 zł) rejestracji, oraz badania cech zgodności tkankowej.

Gość gość
w życiu nie oddałabym jakiemuś ludzkiemu śmieciowi szpiku wolałabym zwierzęciu

Gość gość
a moge wiziec jakie to sa leki,ze dyskwalifikuja?

Gość gość
dziś ◾Aktywna astma, wymagająca podawania leków (przeciwwskazanie względne, ale niedyskwalifikujące) Jeśli kandydat nie miał napadu astmy przez ostatnie 5 lat i nie pobiera leków, może zostać zakwalifikowany. a ja jestem ciagle na lekach :(

Gość gość
up

Gość gość
Ja choruję na niedoczynność tarczycy i mnie odrzucili. Szkoda bo uważam, że to piękna idea móc pomóc innym. Nic to nie kosztuje a można komuś uratować życie.

Gość gość
a sarkoidoza dyskwalifikuje?

Gość gość
ja bym oddał szpik za obciąg z połykiem ,

Gość gość
Każda choroba autoimmunologiczna dyskwalifikuje, więc sarkoidoza również.