Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mycie ząbków....od kiedy?

Polecane posty

Gość gość

Może tytuł trochę błędny, chodzi mi od kiedy myłyście dziąsła niemowlakom? Czy myć i jak? Karmię piersią i dziecko zasypia przy piersi.

Gość gość
no to jestescie na doskonałej drodze do tzw próchnicy butelkowej, oducz zasypiania przy cycku a jesli zasnie to przecieraj zabki chocby namoczonym gazikiem

Gość gość
Od 1 ząbka. Jeśli karmisz piersią to po karmieniu myć nie musisz, pokarm kobiecy nie powoduje próchnicy. Co innego jeśli dziecko jest na mm, nawet ma to nazwę "próchnica butelkowa". A do mycia pierwszych ząbków i dziąseł polecam silikonową nakładkę na palec (palec rodzica oczywiście) później szczoteczki dla maluchów Jordan albo inne i pasta Elmex

Gość gość
karmienie piersia nie psuje zabkow. moze zasypiac przy piersi. po mm trzeba myc. ale ja przemywalam gazikiem nasaczonym woda,a pozniej szczoteczka z ociupinka owocowej pasty - jak wyszly zeby. Od czasu do czasu przemywalam jezyk i dziasla tym specyfikiem na plesniawki ale tez bobodentem smarowalam jak szly zabki profilaktycznie,bo jest na stany zapalne

Gość gość
ale c****erwsza osoba poradzila. wie,ze dzwonia ale nie wie po co. jak mozna karmic piersia i miec prochnice butelkowa? wroc do szkoly i sie doucz,bo za takie rady to ci podziekujemy

Gość gość
alez oczywiscie ze od mleka matki zęby psuja sie tak samo jak od mleka modyfiowanego, jestem asystentka stomatologiczna i coraz wiecej jest malych dzieci z próchnica bo mamy myslały tak jak Ty a teraz lament bo próchnica bardzo szybko postepuje

Gość gość
Dzięki za odpowiedzi. Chyba nie wyraziłam się dokładnie. Niemowle nie ma jeszcze zębów. Ma 2 miesiące i do tej pory nie przemywałam. Ostatnio usłyszalam, że powinnam myć dziąsła. Myjecie jeszcze przed pokazaniem się zębów?

Gość gość
Buhahaha, "asystentko stomatologiczna" idź już może poasystować gdzie indziej :D Wiarygodne informacje na temat kp i właściwości mleka matki znajdziecie np. na hafija.pl

Gość gość
chyba zartujesz,bo kazdy lekarz z jakim mialam okazje rozmawiac potwierdza,ze mleko mamy nie psuje zebow. dyplom asystentki pewnie kupilas,bo podstaw nie znasz

Gość gość
śmiej sie, ja tez sie smieje a raczej ręce mi opadaja jak przychodza matki z takimi biednymi dziecmi z próchnica w wieku roczku chcesz to dam Ci kontakt to takich mam i zobaczymy kto sie bedzie smiał:D

Gość gość
mozesz przemywac wieczorem-zawsze to jakis masaz i przyzwyczajenie do poznejszego powaznego mycia zebow. ale skoro karmisz piersia nie musisz tak bardzo sie tym stresowac ( jak maluszek nie bedzie chetny do wspolpracy)osobiscie uwazam,ze warto powoli cos dzialac w tym kierunku

Gość gość
nooo z pewnoscia taka prochnica to od mleka,a nie od zaniedbania hahaha idz polglowku do ksiazek