Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malkontentka10

Przyjaciele,czy przesadzam?

Polecane posty

Gość gość
Autorko, mam za sobą podobne sytuacje. Rozmyślałam tak jak Ty. Z biegiem lat dostawałam takie drobne przytyki w sensie "ty nie rozumiesz naszej sytuacji, naszych problemów bo mieszkasz sobie spokojnie i nie musisz się martwić o pracę i jak dociągnąć do 1-wszego etc..". Możliwe że Twoi znajomi uważają że nie macie wspólnego języka. Ty jesteś zabezpieczona finansowo, oni nie za bardzo. Zjechałaś trochę świata, coś zobaczyłaś a oni co? Czują że nie mają się czym "pochwalić" to nie mają o czym rozmawiać. Nie chodzi o zawiść lub zazdrość. Ogólnie to odnoszę wrażenie że większość Polaków ma jakieś poczucie niższości i wyjątkowości. Pierwsza kwestia, ciągła ochota dorównania albo przegonienia sąsiadów pod względem materialnym. Druga kwestia, nikomu nie jest tak ciężko w życiu jak im. Są wyjątki.Ja mam w PL 2 przyjaciółki z czasów dzieciństwa które przetrwały czas i lata. To są wyjątki które pielęgnuję.

Gość malkontentka10
Wiesz ale ja nie mam jakichs przymierajacych glodem znajmych - raczej maja jakies wyksztalcenie, prace - nawet nie wiem kto z nas zarabia wiecej - moze ja, ale wydae tez wiecej (bo przeciez w londynie sa inne pensje ale tez i inne ceny najmu itd.). Oni wydaja kase na cos innego czesto. Mieszkalam przez chwile w dosc egzotycznym dla niektorych miejscu wiec temat ze ja mam wakcje juz przerobilam (pracowalam ciezko po 14 h dziennie, nie narzekam to byl moj wybor) ale niektorym sie kojarzy ze jak na dwoerze palmy to tylko wakacje;-). nie wiem czy ja jetsem zabezpieczona finansowo czy oni, trzeba bylo to porownac;/ Nie wydaje mi sie zeby mieli kompleksy, albo tego nie zauwazylam. ale nawet jesli - to od kiedy kompleksy wyladowujemy na innych? Tak jak pisalam wczesniej - za duzo nie mowie o swoim zyciu "tam', znaja tylko miejsce i pi razy oko prace. Nie dziele sie opowiesciami z cyklu kogo poznalam, i gdzie mialam okazje zajrzec. "Druga kwestia, nikomu nie jest tak ciężko w życiu jak im" - po opiniach jakie dostalam m.in na tym forum zaczynam tak wlasnie myslec powoli, ktos mi napisal ze odcielimnie bo nie maja czasu na strae kolezanki tylko chca sie z dziecmi pobawic - jakby jedno wykluczalo drugie, za granica tez ludzie maja dzieci i ni stanowi to dla nich az takiego wyboru... A na tym forum dowiedzialam sie ze to dlatego ze w pl ludzie sa zajeci zarabianiem pieniedzy i splacaniem hipotek. No jak wszedzie - co ma piernik do wiatraka??

Gość malkontentka10
a wyjatki to sa - to prawda, ja mam kilkoro bliskich znajomych z PL (mieszkaja tez poza PL) i tutaj problem nie wystepuje, od czasu do czasu cos tam sie skomunikujemy w realu czy mniej realnie;-) Natoamist 90% moich znajomych w PL powielilo trend o ktorym napisalam ;(

Gość gość
malkontentka10 postaraj się o nich zapomnieć. Będziesz się zastanawiała jak odejdą następni ci zagraniczni o ile w ogóle odejdą. Bo szkoda wysiłku na przemyślenia.

Gość gość
Podobasz mi sie, jestes uroczo egocentryczna (dla MNIE nie maja 30 minut?!), nudna i wyniosla (nie opowiadam im o sobie zeby nie pomysleli, ze moje zycie jest zbyt ciekawe w porownaniu z nimi), i rozpuszczona (to bylaby moja wina, a tego zaakceptowac nie moge!). Poza tym zastanawiaja mnie te liczby, masz kilkoro wiernych znajomych z Polski, ktorzy stanowia 10% tych, z ktorymi chcialas utrzymywac kontakt, plus nowych znajomych, lekko liczac kilkadziesiat osob, masz sekretarke do ustalania grafika spotkan z nimi? No i jacy oni niewdzieczni, ze nie doceniaja twojej oferty 30 minut kontaktu na kilka miesiecy, faktycznie o taka przyjazn warto walczyc. Chyba sie dalam nabrac na jakas prowokacje ;)

Gość malkontentka10
" gość wczoraj Podobasz mi sie, jestes uroczo egocentryczna (dla MNIE nie maja 30 minut?!), nudna i wyniosla (nie opowiadam im o sobie zeby nie pomysleli, ze moje zycie jest zbyt ciekawe w porownaniu z nimi), i rozpuszczona (to bylaby moja wina, a tego zaakceptowac nie moge!)" --> a gdzie ty utaj widzisz egocentrycznosc? bo oczekuje wzajemnosci?? a ty jej nie oczekujesz, to naturalne ze kazdy oczekuje chyba. dlaczego mowisz, ze jestem nudna? czy wynisola - ktos tutaj zasugerowal ze zanudzam opowiesciami o swoim zyciu, nie zanudzam, sugerowano ze mam "lepiej" wiec sprostowalam ze niekoniecznie tak musi byc. Jestem w stanie zaakceptowac ze cos skonocilam, nawet bym chciala wiedziec co - zeby na przyszlosc tego uniknac, nie popleniac tych samych bledow. aa "Poza tym zastanawiaja mnie te liczby, masz kilkoro wiernych znajomych z Polski, ktorzy stanowia 10% tych, z ktorymi chcialas utrzymywac kontakt, plus nowych znajomych, lekko liczac kilkadziesiat osob, masz sekretarke do ustalania grafika spotkan z nimi?" --> przeprowadzalam sie wiele razy, nigdzie nie napislam ile to jest procentwo (to ty wymyslasz jakies procenty), nie mam problemu z zarzadzaniem wlasnym czasem, z Pl to mowa o kilunastu osoabch raczej. "No i jacy oni niewdzieczni, ze nie doceniaja twojej oferty 30 minut kontaktu na kilka miesiecy, faktycznie o taka przyjazn warto walczyc" -- > nie napislam ze 30 minut im daje, tylko ze nawet 30 minut prze kilka m-cy od nnich nie dostalam - ja pisalam, maile, dzwonilam, odwiedzalam - w zamian dostalam zero, bez zadnego powodu - i dotyczy to tylko ludzie mieszkajacych w pL, znajmosci juz poskreslalam (zeby sie nie narzucac) co nie zmienia faktu ze mnie to zastanawia

Gość malkontentka10
" gość wczoraj malkontentka10 postaraj się o nich zapomnieć. Będziesz się zastanawiała jak odejdą następni ci zagraniczni o ile w ogóle odejdą. Bo szkoda wysiłku na przemyślenia" aa jak zrozumiem to przestane sie zastanawiac. Dlaczego sadizsz ze w tym czasie inni odejda? Przeciez ja sie zastanawiam w miedzyczasie a nie rezygnuje z obecnego zycia na rzecz zastanawiania sie