Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zupa szzawiowa dla 1,5 roczniaka szkodliwa?tak stwierdzila moja mama

Polecane posty

Gość gość

Jestem w szoku? Slyszalyscie cos na ten temat?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
szczawiany w szczawiu ogolnie nie są zbyt dobre dla nikogo, dla dorosłego równiez. Ale po to dodaje sie jajo do zupy, zeby je wyeliminowac :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Poza tym jak się jada raz na jakiś czas to nie zaszkodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ojej uwielbiam zupe szczawiową tylko chyba nikt szczawiu nie sprzedaje, ja nie widziałam ale ten szczaw ty sie chyba w określonej fazie wzrostu zbiera żeby nie był szkodliwy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
W Warszawie można dostać np. pod Halą Mirowską.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja bym tak małemu dziecku nie dała.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
szczaw (podobnie jak rabarbar) zawiera bardzo dużo kwasu szczawiowego, który w nadmiarze pozbywa nasz organizm wapnia i tworzy kryształki szczawianu wapnia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wiele mówi się jednak o tym, że szczaw jedzony w nadmiarze może szkodzić zdrowiu. Faktycznie. Roślina ta zawiera kwas szczawiowy, a dokładnie szczawian potasu jednowodny, który wiąże się z wapniem, tworząc nierozpuszczalny związek nieprzyswajalny przez organizm. Kwas szczawiowy może również powodować powstawanie kamieni. Dlatego szczaw jeść warto, ale z umiarem – w niewielkich ilościach od czasu do czasu. Przede wszystkim nie powinny go spożywać osoby cierpiące na kamienie nerkowe i żółciowe (albo ze skłonnościami do tworzenia się kamieni), chorujące na reumatyzm, artretyzm czy z chorobami nerek. Optymalna ilość szczawiu to 50-100 gramów w potrawie uzupełnionej jajkiem, śmietaną albo mlekiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
szczaw (podobnie jak rabarbar) zawiera bardzo dużo kwasu szczawiowego, który w nadmiarze pozbywa nasz organizm wapnia i tworzy kryształki szczawianu wapnia. vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv Zapomniałaś koleżanko o szpinaku, on ma podobne działanie, od czasu do czasu ok, częściej niż raz w miesiącu nie podaję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Takim małym dzieciom nie podawałabym zupy szczawiowej/ Dorośli niech smakują . Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
szczaw można podawać od 3 roku zycia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×