Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

daria9912

Który język wybrać w liceum?

Polecane posty

Niedługo rozpocznę naukę w liceum i mam dylemat dotyczący drugiego języka, którego zamierzam się uczyć. Mianowicie nie mam pojęcia, na który się zdecydować. Złożyłam papiery do dwóch szkół, jednak wyniki dopiero w lipcu. W szkole pierwszego wyboru, do której najbardziej chcę się dostać mam do wyboru niemiecki, rosyjski i francuski, natomiast w tej drugiej dochodzi jeszcze hiszpański. Kompletnie nie wiem, który wybrać :( W gimnazjum uczyłam się niemieckiego i nie wspominam tego najlepiej, dlatego kontynuację nauki tego języka stanowczo odrzucam, chyba że byłaby możliwość ponownego rozpoczęcia od samych podstaw. Proszę o pomoc! Podzielcie się swoim doświadczeniem na temat nauki tych języków. Który bardziej byście mi doradzali? Od razu zaznaczam, że nie jestem zbyt uzdolniona językowo :/ Z dnia na dzień poważniej zastanawiam się nad wybraniem języka rosyjskiego, ale nie jestem pewna czy to dobry wybór. Czy przyda mi się ten język? Co o tym sądzicie?

Gość Klaudyna3
Zapisz się na niemiecki. Niemiecki to drugi najpopularniejszy język na świecie. Gdy miałam ten sam dylemat co Ty, chciałam wybrać francuski, bo było by nie było francuski jest pięknym językiem, ale bardzo trudnym. Sama stwierdziłaś, że nie jesteś uzdolniona językowo. Rosyjski jest łatwiejszy od niemieckiego, ale w ogóle nie będzie Ci potrzebny. No chyba że zamierzasz wyjechać do Rosji albo ogólnie w tamte okolice. A i nawet w tamtych okolicach dogadasz się po niemiecku. Moim zdaniem lepiej umieć podstawy języka, który się przyda niż umieć język którego wgl nie będziesz używać. Bo to strata czasu. Poza tym w moim liceum był test poziomujący z niemieckiego. Na moje szczęście trafiłam do grupy z zakresem podstawowym, a była jeszcze grupa zaawansowana. Osobiście polecam, abyś poszła na niemca.

Gość gość
Też polecam ci niemiecki - bo napisałaś, że nie jesteś uzdolniona językowo, a z niemieckiego już coś tam umiesz. Będzie ci łatwiej. Francuski jest podobno trudny, rosyjski podobno prosty (z wymienionych przez ciebie uczyłam się tylko niemieckiego, a o innych piszę na podstawie tego, co słyszałam od innych ludzi), ale jak już tu zostało napisane, raczej ci się nie przyda.

Gość gość
Wiadomo, rosyjskiego to mogłabyś się uczyć tak dla hobby jeżeli ci się podoba. Jak byś miała możliwość nauczyć się dobrze niemieckiego, to może ci się przydać, najlepiej popytaj starszych roczników jak wygląda niemiecki w tych szkołach. Hiszpański w ostatnich latach staje się coraz popularniejszy, tylko na ile się go nauczysz, czy będziesz kontynuowała potem naukę tego języka po zakończeniu szkoły? Podobnie z francuskim.

Gość gość
A ja zdecydowałam się na naukę rosyjskiego i zdaję z niego maturę. Wydaje mi się, że mimo wszystko to przyszłościowy język. Chodzę na kurs do http://www.jezykrosyjski.com.pl/ i widzę, że robię naprawdę spore postępy.

Gość gość
A ja polecam francuski. Uczę się i jestem bardzo zadowolona, bo ta nauka daje mi dużo przyjemności. Jeżeli jesteś na bieżąco to ogarniesz. Miałam ten sam problem co Ty z niemieckim i uważam, że dobrze wybrałam. A jak znasz francuski, to perełka jesteś. :3

Gość gość
miałam podobna sytuację jak ty. w gimnazjum uczyłam się niemieckiego (którego notabene nienawidziam) i potem miałam wybór pomiedzy niemieckim i francuskim. chciałam wziac francuski, niestety grupa już była zapełniona (za pozno sie zapisalam) i wylądowałam na niemieckim. języka nie lubiłam, olewałam i ogólnie jechałam na sciągach. w konsekwencji po 6 latach nauki nie umiałam nic. a teraz się nagle okazało ze niemiecki jest mi potrzebny w pracy, co więcej moj narzeczony jest niemcem, no i odkopałam wszystkie ksiązki z liceum i pomału się ucze. co zabawne okazało się, ze nie taki diabeł straszny, a znajomosc niemieckiego bardzo ułatwia zycie. takze równiez polecam niemiecki