Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MOW

Druga ciąza po gestozie (stan przedrzucawkowy)

Polecane posty

Gość MOW

Witam, W kwietniu urodzilam synka w 32 tyg ciazy z powodu silnej gestozy .Cisnienie pomimo przyjmowania wielu lekow skakało ,po dobowej zbiorce moczu okazalo sie ze ucieka z organizmu 11 g bialka .Po tygodniu w szpitalu lekarze zdecydowali sie zakonczyc ciaze.Na szczescie z synkiem wszystko okej.Rozwija sie prawidlowo i jest moim najwiekszym szczescie. Zawsze marzyłam o dwojce dzieci.Nie moge przestać myśleć o tym,że kolejna ciążą będzie ogormnym ryzykiem.Lekarz jeszcze w szpitalu powiedzial ,ze na 70% sytuacja sie powtorzy.W internecie znalazłam nieco inne prawdobodobieńswto powtóki (miedzy 40 a 60%),ale jest to i tak bardzo dużo. Nie wyobrażam sobie ,że moglabym urodzić przed 32 tygodniem bo to mogłoby zagrażać życiu dziecka .Czy któraś z Pań byla w podobnej sytuacji? Czy jest jeszcz nadzieja? Czy ktoś z Katowic i okolic może polecić jakiegoś dobrego lekarza ,który zajmuje się tym tematem. Bede ogromnie wdzięczna

Gość gość
Czy udało się Pani znaleźć dobrego lekarza na Śląsku? Dotyczny mnie ta sama historia i też szukam lekarza idealnego. Też planuję drugą ciąże.

Gość gość
Ja miałam bardzo ciężki stan przedrzucawkowy powikłany zespołem HELLP. Niestety, nie donosiłam tej ciąży, dziecko zmarło w 28 tc. Z ogromnym strachem zdecydowaliśmy się po pół roku na kolejną ciążę - udało się! Nie miałam żadnych komplikacji związanych z nadciśnieniem, synek urodził się nieco przed terminem (36 tc), ale wszystko jest ok. Podstawą jest dobry lekarz, który nie zbagatelizuje sprawy i odpowiednie leki jako profilaktyka. Też żyłam ze świadomością, że szanse na powtórzenie się choroby są duże, ale czasem warto podjąć ryzyko. U nas ta determinacja wynikała głównie z faktu, iż nie mieliśmy dzieci, a w dodatku bardzo długo staraliśmy się o to, by w ogóle zajść w ciążę.