Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zysiolinka

macierzyński przed porodem

Polecane posty

Czy któraś z Was poszła na wcześniejszy urlop macierzyński czyli przed planowanym terminem porodu?

Gość gość
Żeby być krócej z dzieckiem? Ja od 37 tc poszłam na l4

Z dzieckiem będę wystarczająco dlugo bo wczasie urlopu zakończy mi sie umowa więc po roku nie mam gdzie wracac.. ale dzięki za troskę

Gość gość
A ile wcześniej można pójść? Bo raz słyszałam, że dwa tygodnie a raz, że miesiąc.

Gość gość
ale l4 lekarz moze wystawić tylko do dnia terminu porodu, jak urodzisz po terminie trzeba wziać już macierzyński

Gość gość
"Urlop macierzyński przed porodem - zmiany w długości jego trwania Kobiety, które z różnych powodów podczas ciąży chciałby wykorzystać urlop macierzyński jeszcze przed porodem mają taką możliwość. Obecnie po zmianach maksymalna długość urlopu macierzyńskiego przed porodem wynosi 6 tygodni." http://kadry.infor.pl/kadry/indywidualne_prawo_pracy/uprawnienia_rodzicielskie/695482,Urlop-macierzynski-przed-porodem.html

Gość gość
Nieprawda. Ja miałam termin na 11, 14 nic się nie działo i dostałam l4 do 18. Urodziłam 16 i macierzyński miałam od 16 właśnie (wraz z rozpoczęciem macierzyńskiego zwolnienie lekarskie zostało automatycznie przerwane). Ps. Kobieta ma prawo (ale nie obowiązek) iść na macierzyński dwa tygodnie przed terminem przewidywanego porodu.

Gość gość
To "nieprawda" było do gościa z 14.04.

Dziewczyny chodzi mi o to czy muszę skladac dwa wnioski o urlop przed terminem porodu i po czy mozna to zawrzeć w jednym wniosku? Ile przed planowanym urlopem powinnam zlozyc wniosek ?

Gość gość
Ja jak juz ginekolog nie chcial wystawic mi po terminie porodu l4 to poszłam do internisty szkoda mi było marnowac macierzynskiego nawet tych kilku dni skoro dziecka jeszcze nie było. Ale i tak musiałam rozpoczac 5 przed porodem bo kilka ostatnich dni spedzilam w szpitalu a tam l4 nikt nie zamierzał wystawiac. U mnie w kadrach był specjalny wniosek dotyczacy wczesniejszego rozpoczecia oraz było potrzebne zaświadczenie od lekarza o planowanym terminie porodu.

Gość gość
ja miałam termin na 12.10, 4 tygodnie przed porodem trafiłam do szpitala, urodziłam dwa tyg przed terminem i macierzyński mam od dnia przyjęcia do szpitala a nie od dnia porodu