Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

po co dajecie dzieciom dwa imiona??

Polecane posty

Gość gość

No po co? Ja chce dac jedno i wszyscy sie dziwia. A po co mu drugie i tak sie tego potem nie uzywa.

Gość gośćwkość
A jak jedno zgubi i co wtedy?

Gość gość
po co ciebie zrobili??

Gość gość
nie wiem sama. ja dałam drugie po mojej ukochanej babci. Dla tradycji chyba

Gość gość
Ja też daję jedno, u mnie i rodzice mają po jednym i ja i moje rodzeństwo również. Na szczęście nikt nie pyta o drugie, ale może jeszcze za wcześnie. :D Ale ponieważ my wybierzemy imię dopiero po porodzie to może i pytań w stylu dlaczego tylko jedno unikniemy.

Gość gość
Chcesz dac jedno imie to daj jedno ja mam dwa imiona moj maz tez dzieci nasze rowniez,a daje sie dwa w razie gdy to pierwsze nie bedzie sie dziecku podobalo.Moja ciotka ma dwa imiona, a uzywa drugiego bo pierwsze jej nie lezy.

Gość gość
A ja mam 1 imię i pamiętam, ze jako dziecko żałowałam, że nie mam drugiego. Dzieci się dopytywały między sobą o to drugie imię a ja nie mogłam w tych rozmowach uczestniczyć. Poza tym chciałam w ten sposób uhonorować moich dziadków, dlatego i syn i córka mają po 2 imiona, drugie po pradziadkach.

Gość gość
Bo czasem sie podobaja dwa, a czasem chce sie kogos uhonorowac, np. krewnego, przyjaciela, albo jakas osobistosc.)

Gość gość
"a daje sie dwa w razie gdy to pierwsze nie bedzie sie dziecku podobalo" :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D Może nie dawać w ogóle i poczekać aż dziecko skończy 18 lat i wtedy sobie samo wybierze? :classic_cool:

Gość gość
Czasem uzywa sie tylko drugiego, a pierwsze jest formalnoscia urzedowa. W mojej rodzinie jest taki zwyczaj.

Gość gość
A ja mam 3... Na 1 mam Konstancja a na 2 Maria-Magdalena. No i z bierzmowania mam 4.... No ale co zrobic. Rodzice tak zdecydowali

Gość gość
Mieścisz się przy wypełnianiu papierków? :D

Gość gość
Z bierzmowania nigdzie nie uzywasz. Ono sie nie liczy.

Gość gość
Moje dzieci maja po jednym, ja mam dwa, bo pani w urzędzie kiedy rodzice mnie rejestrowali to nie chciała zarejestrowac jeśli nie nadadza drugiego imienia, bo pierwsze mam niepolskie. Ale nigdy, nawet w dokumentach go nie wpisuje, bo raz strasznie mi się nie podoba, a dwa zupełnie nie pasuje do pierwszego.

Gość gość
jak dla mnie za dużo pisania,ale może tak być, że dziecku się pierwsze nie spodoba i będzie chciało używać drugiego, znam taka osobę, nie podoba jej się imię Sylwester i używa drugiego, 1 tylko oficjalnie

Gość gość
Moi synowie maja Oktawian Lukasz i Karol Hubert. Sa wolani drugimi imionami. W szkole tez. Pewnie dopiero na studiach beda zapisywani pierwszymi imionami.

Gość gość
nie uzywam z bierzmowania - a we wszystkich dokumentach mam: Konstancja Maria Magdalena XXXXXXXX . (nazwisko 8 liter)... dobrze ze mam drobne pismo... na dowodzie tez tak mam...

Gość gość
Ja mam na imię Magdalena i podwójne nazwisko, oba nazwiska średnie i czasami się w różnych podaniach i formularzach nie mieszczę. :D W dokumentach to wiadomo, że muszą zmieścić. Najgorzej jak koniecznie chcą po jednej literce w każdej kratce. :D

Gość gość
oktawian błahahahaha

Gość gość
Oktawian to bardzo ladne imie.

Gość gość
Dla rzymskiego cesarza może. Oktek, chodź na obiad. :D

Gość gość
Jezeli juz to PO rzymskim cesarzu, plus tego sie NIE zdrabnia, tak jak imion Fabian, Damian, Sebastian, Dorian, Adrian i podobnych.

Gość gość
Po to zebys miala o czym zakladac tematy.

Gość gość
Sebek, Adek. :D Nie ma opcji, żeby dzieci nie zdrobnily Oktawiana. :D Po co dawać dziecku imię, którego nie da się normalnie używać? :D :D

Gość gość
po to żebyś miała się nad czym zastanawiać widzisz ja miałam kolegę w podstawówce Ignacy miała na imię matka za nim latała ignaś , ignaś a my no jak dzieci śmieliśmy się niedawno go spotkałam pracuję w biurze podróży i widnieję przed nim plakietka Sebastian ...no a ja cześć i nie wiedziałam czy to on, czy nie bo jakby nie patrzeć 15 lat się nie widzieliśmy okazało się że Ignaś mu zbrzydł a sebek to jego drugie imię no i może po to właśnie ono jest dasz dziecku Judasz Leopold zawsze może zmienić coś w swoim życiu

Gość gość
Podany przez Ciebie przykład pokazuje, że jak dasz dziecku jedno głupie imię to drugie wcale nie jest lepsze. Łukasz Leopold. :D :D :D A już z góry dawać pierwsze głupie, a drugie normalne po to, żeby dziecko używało drugiego. :D Leczcie się! :D Jestem w stanie zrozumieć jedynie nadawanie drugiego imienia po dziadkach, bo taka jest rodzinna tradycja, ale gdyby tak bylo u mnie to i tak bym się z tradycji wylamala. Dzięki Ci Opatrzności za normalnych rodziców. :classic_cool:

Gość gość
Ja też mam dwa imiona i szczerze mówiąc nie wiem po jaką cholerę : D Swojemu dziecku dam na pewno jedno :)

Gość gość
ja mam Małgorzata Maria, pierwsze się podobało tacie a drugie mamie. Mama koniecznie chciała żeby było Maria a tata Małgorzata. Nie mogli się dogadać więc tata za plecami szybko pobiegł do urzędu i zapisał mnie Małgorzata Maria:) moje nazwisko ma 11 liter więc też kiepsko z pomieszczeniem tego w rubrykach nawet używając tylko pierwszego imienia:) moja córka też na dwa bo dwa mi się podobały, syn na jedno bo ledwo jako takie dla niego wybrałam nic do mnie nie przemawiało nic mi się nie podobało:) syn dwa tygodnie żył bez imienia:)

Gość gość
Sebek to nie jest popularne zdrobnienie jak Tomek czy Piotrek. Imienia Sebastian sie w zasadzie nie zdrabnia, a Adrian w ogole nie ma zdrobnienia. Adek to od Adolfa.

Gość gość
No patrz a dzieci w klasie zawsze zdrabniały. :D Był właśnie Adek i Sebek. A mamy mówiły na nich Aduś i Sebuś. Kto powiedział, że się nie zdrabnia? Zadufani rodzice Oktawiana? :D