Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

po co dajecie dzieciom dwa imiona??

Polecane posty

tradycja nadawania 2 imion wzięła się z tego, że kiedyś jeśli pierwsze wybrane imię nie było imieniem świętego, to należało takowe nadać na drugie. Osobiście uważam,że to rzecz zbędna i nadałam tylko jedno.

Gość gość
W moich szkolach nigdy sie tych imion nie zdrabnialo. Seba albo Sebek to tylko niektorzy koledzy wolali, ale nauczyciele nie zdrabniali, tak jak Piotrkow, Tomkow i Bartkow. Adrianow nikt nie zdrabnial, tak samo jak Michalow lub Rafalow. Od wielu imion nie ma formalnych zdrobnien. Od tych dwoch co podajesz tez nie ma.

Gość gość
..,,,~

Gość arbuzowa dama
u mnie w rodzinie wszyscy maja po jednym a u mojego meza po dwa. Moj maz Michal Franciszek- ilez mielismy problemow w papierach przy slubie i kupnie domu, bo gdzies mu tego Franciszka dopisywali a gdzies nie...no i trzeba bylo udowdniac ze on to on. Po tym zdecydowalismy wspolnie ze swojemu dziecku nadamy jedno imie (tesciowa sie troche burzyla, bo nie dosc ze jedno to jeszcze krotkie- Adas), no ale przeszlo jej. A tradycja nadawania dwoch imion to chyba z dawien dawna jak jedno musialo byc obowiazkowo po jakims swietym patronie.

Gość gość
No nie wiem.Ja mam dwa imiona,moje dzieci również.U nas jest taka tradycja,że drugie jest po matce lub ojcu.(w zależności od płci). No i mój syn ma swoje imię i drugie po mężu,a córka drugie po mnie. Ja mam drugie po Mamie,a brat po tacie. Mi się podoba taka zależność. To miłe mieć drugie imię po rodzicu.U mojego męża nie było tego każdy miał po jednym,ale przy naszych dzieciach chętnie się zgodził na podwójne imiona. pozdrawiam!

Gość gość
"U nas jest taka tradycja,że drugie jest po matce lub ojcu.(w zależności od płci)." A jak sa dwie dziewczynki w rodzinie? Albo dwoch lub trzech chlopcow? Wszyscy maja tak samo na drugie imie? :D

Ja mam 1 imię. Mąż w dowodzie też 1 a w parafii 2. Nasze córki mają po jednym imieniu - choć teściowa oczywiście się burzyła.

Gość greg_waw
A my daliśmy 2 imiona z jednego powodu, o którym nikt nie wspomniał: mamy dość popularne nazwisko i łatwo o pomyłki. Wolałbym, żeby moje dziecko nie miało w przyszłości problemów np. z powodu "pomyłki" jakiegoś komornika, któremu nazwisko i imię się zgodzi.

Gość gość
ja dałam dwa, bo myślałam, że to obowiązkowe. Możecie się śmiać. Nie znam nikogo, kto nie miałby dwóch imion.

Gość gość
Dwa imiona nadaje sie po to, aby mozna bylo urzedowo rozroznic np.Jana Kowalskiego .Jan Adam Kowalski i Jan Piotr Kowalski .

Gość Katarzyna Julia Zuzanna
Z naszej 6 piątka nas nosi po dwa imiona. Kolejno: Elżbieta Teresa (mama) Katarzyna Julia (ja) Jolanta Maria Gabriela Elżbieta Szymon Tadeusz tylko ojciec nosi jedno imię Podoba mi się gdy ktoś nosi dwa imiona. Ale drugie imię nie powinno być dłuższe od pierwszego.

Gość gośćlaura
Bylam zakochana w ojcu mojego dziecka wiec dalam na drugie jego imię,teraz mi to sie wydaje pretensjonalne,zupelnie niepotrzebne

Gość gość
Ja mam dwa imiona, oba długie, bo mama myślała, ze pierwsze nie jest święte. Mam dwa nazwiska, jedno długie, drugie krótkie. Dwoch imion rzadko używam, raz w roku albo rzadziej. Jak przedstawię się pelnymi imionami i nazwiskiem brzmię jak ktoś z rodziny królewskiej.

Gość gość
Fajnie mieć drugie imię :) Zawsze chciałam dać córce jakieś oryginalne, mało spotykane imię ale na pierwsze nie miałam odwagi. Na pierwsze dałam Kinga. Więc pomyślałam sobie, że oryginalnie dam se chociaż na drugie, bo zawsze to tylko drugie imię a ja będę również zadowolona. Dałam na drugie Konstancja :)

Gość gość
Ja mam dwa bo starzy sie klucili które dać.To było rozwiązanie .też uważam ze to nie potrzebne

Gość gość
Ty się lepiej zastanów czemu synów nazywa się imieniem ojca.

Gość gość
Ja mam dwa oba długie tyło dlatego ze moja matka miała ciotkę która uprosila aby dać mi na imię Katarzyna, moim rodzicom się zbytnio nie podobało wiec dali mi tak na drugie .Po 5 latach niespodzianka ciotka umarła zostawiła wszystko co miała w testamencie z wpisem dla Katarzyny - dziekuje. Moi synowie mają po jednym imieniu

Gość gość
Ja mam jedno, rodzice uznają, że dwa mogą generować błędy w dokumentach i ja też tak myślę. Ale przekonuje mnie argumentacja, że przy popularnym nazwisku drugie imię może być korzystne ze względu na pomyłki urzędnicze.

Gość gość
U mnie w rodzinie daje sie drugie imie po przodkach. wojciech andrzej dionizy u chlopcow u dziewczynek helena anna maria łucja. Czasem te imiona sa wybierane jako pierwsze czasem jako drugie ale przetrwaly w naszej rodzinie od stuleci. Ja mam corki Matylda Helena i syna Wojciech Adam. Lubie ta nasza tradycje przechowywania imion. Taki powod jest u nas

Gość gość
gość dziś Ja mam jedno, rodzice uznają, że dwa mogą generować błędy w dokumentach i ja też tak myślę. Ale przekonuje mnie argumentacja, że przy popularnym nazwisku drugie imię może być korzystne ze względu na pomyłki urzędnicze. x Dwa imiona nie generują pomyłek. Prawda jest taka, że, aby uniknąć pomyłek w dokumentach wpisujesz imię ojca, nazwisko panieńskie matki, oraz pesel. Powód nadawania dwóch imion jest prostszy. Jeśli na chrzcie pierwsze imię nie jest "święte", to nadawało się takie drugie. Pomyłki powstawały wówczas, gdy w urzędzie rodzic podawał jedno, a na chrzcie drugie i w domu wołało się do dziecka imieniem z chrztu. Moje dwie ciotki tak mają. Ale to już 70letnie pokolenie. No i znam jedną 50latkę. Wiesz jak będziesz wpisywana choćby do akt notarialnych? Izabela pojedynczego imienia Kowalska. Dokładnie tak. Ja tak mam :P Ja królowa z Gry o Tron. Pierwszego imienia, drugiego imienia, to ja jestem pojedynczego. :)

Gość gość
Ja się cieszę, że mam dwa imiona i uzywam głownie drugiego bo pierwszego nie lubie