Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy moje dziecko musi jeść mięso ?

Polecane posty

Gość gość

Mały ma teraz 1,5 roku. Nie wprowadziłam mu na stałe mięsa. Zdarza się, że mój mąż da mu mięso, bo ja nie jem mięsa. Czy muszę podawać małemu mięso ?

Gość gość
moim zd powinnaś ale jak bardzo jesteś na nie to nie musisz ale należy wtedy jeść ryby chociaż, fasole, jajka, szpinak, sałatę.

Gość gość
Kilka lat temu przed białostockim sądem stanęli rodzice, którzy z powodów religijnych nie podawali córce mięsa, ani nabiału. Dieta ta skończyła się dla dziewczynki ostrą anemią. Wielu lekarzy przestrzega, że bezmięsna dieta u dziecka nie daje mu szans na normalny rozwój.

Gość gość
Bzdury. Nie musisz dawać dziecku mięsa, nie jest ono niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka. I nie musisz podawać "chociaż ryb". Jeśli wiesz jaka powinna być zbilansowana dieta wegetariańska to dziecku jesteś w stanie zapewnić wszystko czego potrzebuje.

Gość gość
Jednak dzieci nie jedzące mięsa, o czym decydują oczywiście ich rodzice, muszą byc pod stałą opieką lekarza, który robi badania krwi i sprawdza czy dziecko nie ma niedoboru żelaza, witaminy B12, lub początków choroby związanej z brakiem witamin i składników odżywczych. Każde dziecko powinno również dostawać codziennie dawkę witaminy D.

Gość gość
Eksperymenty z dietami to jak ktoś już się rozwinie powinien wprowadzać. Ja wiem, ze da się u dziecka i OK, ale skoro idiotka pyta na kafe tzn. że nie ma żadnej wiedzy na temat układanie diety, zapotrzebowania, równoważenia składników itp. Bo nikt kto ma wiedzę by się o to nie pytał. x Więc TAK, kretynko. Twoim zasranym obowiązkiem jest zapewnić dziecku wszystkie POTRZEBNE składniki m.in. i odpowiednią ilość białka.

Gość gość
Skoro dzieci, które nie jedza mięsa, muszą przyjmować dodatkowe witaminy, to oznacza, że ich sposób odżywiania jest niekompletny, nie wystarczający dla prawidłowego rozwoju.

Gość gość
Dziecku się daje do próbowania możliwe najszerszą paletę jedzenia, jeśli nie będzie chciało jęśc miesa to samo kiedyś z tego zrezygnuje. Póki co bezpieczniej mu je dawać.

Gość gość
Jestem na diecie wegetariańskiej od 5 lat. Nie wiem jak z dzieckiem, ale chcę się zagłębić w ten temat.

Gość gość
Nie muszą przyjmować dodatkowych witamin. Skąd taki wniosek?

Gość gość
Ja jednak jestem za dawaniem dziecku mieska, w przyszłości same zadecyduje czy je będzie jeść czy nie. Mięso to jeden z podstawowych składników żywieniowych, białko, żelazo i inne..

Gość gość
moja kolezanka ma córke,która postanowiła nie jesc miesa jest nastolatka,kolezanka myslała ze robi wszystko ok,ze tak jej ustawia ,dobiera produkty ze jest wstanie zastapic brak miesa. a tu wielka dupa robili badania i wyszły bardzo żle. Lekarz powiedział ze nie moze jej zmusic do jedzenia miesa,skoro nie chce,ale on za to odpowiedzialnosci nie bierze i kazał jej tam cos podpisać. A małe dziecko potrzebuje jednak miesa,chociaz 3 razy w tygodniu mu dawaj.To ze ty nie lubisz to nie zanzcty ze masz dziecko narazać na zdrowie.

Gość gość
Jeśli dziecko nie będzie jadło mięsa, może mieć anemię Jest to prawda, mięso zawiera dużo dobrze przyswajalnego żelaza, które jest niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek i zapobiega anemii. Z produktów roślinnych mięso wchłania się gorzej. Dlatego warto, aby dzieci jadły mięso. Ilość jaką powinien zjeść przedszkolak, jak również młodsze dziecko, to jedynie 30 gram. To naprawdę niewiele. Jeśli dziecko pije mleko modyfikowane, które jest wzbogacane w żelazo, nawet jeśli nie zjada zalecanych ilości porcji mięsa, raczej nie powinno mieć niedoborów żelaza.

Gość gość
We Francji sąd skazał na 5 lat więzienia matkę-wegankę, której 11-miesięczne dziecko zmarło na skutek niedoboru witamin. W Atlancie w USA za zagłodzenie malucha wegańską dietą skazano dwójkę rodziców na dożywocie. Eksperci nie mają wątpliwości: przymuszanie dzieci do swoich diet albo stosowanie ich w ciąży może być tragiczne w skutkach. ADVERTISEMENT 11-miesięczny syn państwa Le Moaligou zmarł, bo zabrakło mu witamin A i B12 - niezbędnych do rozwoju dziecka. Francuski wymiar sprawiedliwości był dla rodziców bezlitosny: po długim procesie skazał oboje na 5 lat więzienia. Niedobory witamin wynikały bowiem z tego, że matka była weganką i nie odżywiała się prawidłowo. Joel i Sergine Le Moaligou przeszli na weganizm, bo w telewizji zobaczyli program o tym, jak traktuje się zwierzęta w rzeźniach. Takich historii jest, niestety, więcej. W Atlancie w USA sąd najwyższy skazał parę weganów na dożywocie za zabicie swojego dziecka. Dieta, którą stosowali, po prostu zagłodziła dziecko na śmierć. Wielka Brytania, 2001 rok - rodzice skazani na więzienie za stosowanie wegańskiej diety na swojej 9-miesięcznej córce. Dziecko przyswajało głównie owoce, zmarło z niedożywienia.

Gość gość
Soczewica urid zawiera dwa razy wiecej żelaza niż wołowina (mięso najbogatsze w żelazo). Można, tylko trzeba umieć i wyjść trochę poza polską kuchnię, bo jedzenie bez mięsa to nie tylko kalafior i szpinak.

Gość gość
Ja wychodzę z założenia, że jak ktoś nie jest specem to wegetariańskie wymysły dla dzieci/nastolatków nie powinien się bawić. Sory, ale naprawdę wiele trzeba książek, artykułów naukowych (, takze tych krytycznych a nie samych pochwalnych peanów) przestudiować by wiedzieć jak to ułożyć.

Gość gość
"Soczewica urid zawiera dwa razy wiecej żelaza niż wołowina (mięso najbogatsze w żelazo). Można, tylko trzeba umieć i wyjść trochę poza polską kuchnię, bo jedzenie bez mięsa to nie tylko kalafior i szpinak. " Ty weź jeszcze posprawdzaj zawartość żelaza w różnych produktach bo zwyczajnie kłamiesz w tym momencie.

Gość gość
oraz przyswajalnosć tego żelaza oraz skąd masz dane i jak stare, bo warzywa są teraz też wyjałowione z witamin podobno - ze wzgledu na sposob upraw i manipulacje genetyczne

Gość gość
Wołowina 2,6mg na 100g, soczewica urid 7,57mg na 100g.

Gość gość
dziecko moze nie lubic soczewicy,szpinaku,sałaty a miesko zawsze zje.

Gość gość
nie znam dziecka które z apetytem wsuwa soczewicę, brokuły, sałatę, tofu, pestki dyni itp

Gość gość
"miesko zawsze zje" :o 🖐️ Ja znam bardzo wiele dzieci, które z apetytem zjadają soczewicę. :D Kwestia umiejętności kulinarnych.

Gość gość
Nie zroumiem tego powaznie x x Dziecko powinno jesc to co lubi i to co oczywiscie jest odpowiednie dla dziecka w jego wieku,To,ze matka czy ojciec nie je miesa nie znaczy,ze dziecko ma byc takie same. x x A moze Twoje dziecko bedzie ueielbialo mieso ? Ty sama jako dziecko je na pewno jadlas wiec dlaczwego chcesz zabrac to twojemu dziecku. x x wkurzaja mnie przekoniania nie zawsze zdrowe rodzicow ,ktorzy przelewaja je na dzieci a nawet nie wiedzia jakie one maja zdanie na ten temat.Daj dziecku miesa jak bedzie duze i rozumne samo zdxecyduje co mu smakuje.Juz nie chodzi o witaminy itd....chciaz ciezko dziecku ,ktore sie rozwija zyc kompletnie bez miesa.Czasem jeden witaminy brakuje i juz sa zabuzenia rozwoju.Daj temu dziecku dorosnac prawidlowo

Gość gość
nie znam dziecka które z apetytem wsuwa soczewicę, brokuły, sałatę, tofu, pestki dyni itp vv Mój 3 latek je to wszystko i wiele, wiele więcej, poza tofu, bo nie kupowałam ani nie robiłam nigdy, cieciorkę wsuwa jak chrupki a soczewica w zupie, paście na chleb lub w sosie. Zje praktycznie wszystkie warzywa ale mięso też je.

Gość gość
Nie mogę wkleić linków. Polecam wejść na stronę http://nutritiondata.self.com i sprawdzić. Mi wychodzi, ze wołowina ma 3 mg a soczewica 3,3.

Gość gość
Na tej stronie nie znalazłam soczewicy urid. Jest wiele odmian soczewicy, a nie tylko czerwona.

Gość gość
Autorko a dajesz dziecku jajko? Domyślam, że karmisz piersią skoro jesteś taka proekologiczna.

Gość gość
No to nie jest żadna soczewica urid tylko FASOLA, w języku angielskim jest jedynie coś takiego jak urad dal zwana także mungo bean (która zawiera 1,8 mg żelaza po ugotowaniu w 100g) a SUROWA zawiera owszem 7,6, ale chyba surowej jej nie jecie, co? I taka jest cała wegetariańska dieta.

Gość gość
ty to chyba jestes chora psychicznie 333 www.youtube.com/watch?v=Nrj0DpwIPD4