Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość starodawna audiofilka

Dziewczyny, ktora dzis jeszcze nagrywa z radia na kasety?

Polecane posty

Ja wlasnie nagralam sobie pare fajnych utworkow z radia :) Tylko nie wiem czy nie przesadzilam z systemem wyciszania szumow. Uzylam Dolby S. Nie przesada? Do tej pory na radio uzywalam tylko Dolby B i ewentualnie wlaczalam filtr MPX aby pozbyc sie tzw. pilota stereo. Mam jeszcze Dolby C ale tego uzywam tylko do kopiowania winyli.

Gość gość
Ja jestem facetem i nadal słucham swoich kaset sprzed ponad 20 lat, jak i kupuję nowe (tak, jeszcze wychodzą rzeczy na kasetach, ale to głównie underground), ale z radia nie nagrywam.

Gość gość facet
Jaki masz sprzęt? Pyta też facet.

Gość gość
Philips M15, czyli nie ma się czym chwalić, choć jak na tani sprzęt, zjawisko loudness war wychwytuje.

Gość PANGAG
100 lat temu system Dolby C , Dolby S był używany przy odtwarzaniu , nie znam przypadku aby w czasie nagrywania były używane a teraz gdzie kupujesz taśmy do zapisu analogicznego ?

Ja mam nieco wiekszy sprzet: - deck Onkyo TA-6511 (dolby B, C, S) - deck Technics RS-B 965 (dbx) - wzmacniacz Marantz PM 6000 - dyskofon Marantz CD 6000 OSE - tuner Marantz ST 6000 - gramofon analogowy Audio Technika AT-LP 120 USB (wkladka Ortofon) - sluchawki Audio Technika ATH-AD900 - kolumny B&W DM 602 (kewlarowe i tytanowe membrany) - podstawki Ostoja K4 (wypelnione srutem olowianym) - kable glosnikowe DNM Reson (solid core) - kable sygnalowe od CD - Nordost Flatine Black Knight - kable sygnalowe reszty - Tara Labs Prism 300a Sprzet niby wiekowy ale jest na czym posluchac :)

Gość gość
Starodawna audiofilko, nawet nie wiesz, jak ja Ci zazdroszczę sprzętu (zwłaszcza Technicsów, bo to świetny sprzęt).:) Parę lat temu mogłem mieć całą wieżę Technicsa z adapterem, za jedyne 300 zł, bo wyprowadzał się do Niemiec i chciał sprzedać, ale nie wziąłem namiarów na współpasażera z przedziału.:( Ponoć działający, ale nawet jeśli by był do naprawy, to mam znajomych po technikum elektronicznym, którzy się na tym znają i niejedną wieżę już naprawili.

Zpewniam Cie PANGAG, ze systemy redukcji szumow typu dolby byly uzywane NAJPIERW przy nagrywaniu a dopiero tak nagrane tasmy mogly byc potem odtwarzany tez przy iuzyciu tych systemow. Wyjatki stanowily niektore FILTRY. Np. filtr DNL w radiomagnetofonie Condor sluzyl tylko podczas odtwarzania zwyczajnie obcinajac wysokie tony wraz z szumami. Nie mozna bylo nagrac kasety w DNL. Mozna ja b ylo tylko tak odtworzyc. Natomiast w dolby B C S mozna nagrywac i odtwarzac. Skad biore tasmy? Zrobilam sobie zapas ok 200 szt. czystych kaset glownie tasmy zelazowki i chromowki oraz kilkanascie tasm typ IV METAL. Mam tez jedna kultowa TDK MA-XG 90. Co za dzwiek! :)

Mala poprawka. Napisalam, ze mam wzmacniacz Marantz PM 6000. Blad. Prawidlowy symbol to Marantz PM 7000. Wczesniej odsluchiwalam PM 6010 OSE ale brzmial basem kluchowatym i tlustym. Wolalam wyzszy model PM7000 ktory odznaczal sie znacznie wyzsza kultura dzwieku. Niedlugo po moim zakupie firma Marantz wypuscila na rynek jeszcze wyzszy model PM 8000 pracujacy w czystej klasie A. Ech, gdybym troche poczekala...

Gość gość h
Jestem chłop ale ni cholery nic nie rozumiem z tych symboli

Gość gość
Jakby ktoś był zainteresowany, to mam do sprzedania poczciwego TECHNICS-a z systemem dobierania parametrów zapisu do parametrów konkretnej taśmy (testuje zapis przy różnych parametrach). W latach 90-tych, był to najmocniejszy model. Dzięki testowaniu, można było uzyskać zapis na zwykłej SONY HF90, podobny jakością do zapisu na SONY UX-S 90. Mogę odstąpić go za 200zł. Głowice w stanie idealnym. Stał przez wiele lat, więc zapewne konieczne będzie przeczyszczenie mechanizmów ze starego smaru. To bolączka wszystkich sprzętów TECHNICS-a i PANASONIC-a.

Gość gość
200zl? Za drogo. Na OLX po 100zl

Gość gość
Nie wiem po ile chodzi na OLX, bo ma dla mnie jedynie wartość sentymentalną. System testowania kasety był zaaplikowany tylko w kilku modelach i myślę, że w czasach ograniczonego dostępu do dobrej jakości nośników, byłby bardzo przydatny. Jak dla mnie, to najlepiej gdyby leżał sobie w swoim pudełku, ale moja kobieta wymyśliła sobie remont i skutecznie "przekonuje" mnie do opróżnienia mieszkania z "niepotrzebnych" pamiątek :(. To najmocniejszy model z roku 1996 (o ile dobrze pamiętam). Od wielu lat leży w pudle, bo na co dzień odtwarzał dwukasetowy z autorewersem.

Wlasnie odsluchuje w pracy to co wczoraj nagralam. Fajne utworki :) Najlepiej nagrywa se wlasnie w nocy bo sa cale utworki nie przerywane gadanina spikera i reklamami. Odpisuja sami mezczyzni. A dziewczyny juz nie nagrywaja? Zadna?

Gość gość
Nie mam kaset i nikt juz nie ma ich