Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy powinnam brać preparaty z wapniem

Polecane posty

Gość gość

moje dziecko ma kolki praktycznie od urodzenia ma 6 tygodni na dzien dzisiejszy nie pije mleka i nie jem mlecznych produktów czy powinnam brac preparaty z apniem czy tez bierzecie jak macie taka diete jak ja

Gość gość
oczywiście że powinnaś! tylko patrzyć jak posypią ci się włosy i zęby.

Gość gość
ale pytanie! a ty myślisz że skad twój organizm weźmie wapń skoro ty go nie jesz? z powietrza? nie z twoich zębów i kości. Na starość masz murowaną osteoporozę a wkrótce zepsute zęby. Szczególnie że karmisz, zapotrzebowanie na wapń jest zwiększone.

Gość gość
A co jesz aby to wapno uzupełnić w diecie?

Gość gość
wapń oczywiście

Gość gość
Mam ten sam problem. Moje dziecko ma 9 tygodni , od 3 jestem na diecie bezmlecznej i już brakuje mi pomysłów na jedzenie. Dostałam od koleżanki listę produktów (Ona dostała ją od alergologa kiedy jej dziecko było małe) , które można jeść. Może Ci się przyda: Z owoców można jeść: morele, brzoskwinie, jabłka (bez skórki), winogrona, gruszki, maliny, jagody, agrest,porzeczki; z mies: wieprzowina indyk, królik, kurczak ziemniaki, marchew, burak , fasola szparagowa,papryka, dynia, cukinia, brokuł, kapusta, kalafior (oczywiście warzywa wzdymające trzeba uważać) żółtko, chrupki kukurydziane ze słodyczy ja jem żelki (nie wiem czy można ale nie zauważyłam, żeby się po nich coś działo) zamiast mleka krowiego można używać np sojowe (najtańsze do kupienia w biedronce), ryżowe albo owsiane (te już są dużo droższe i nie wszędzie można je dostać). Dla mnie smakują też pasztety sojowe (pod warunkiem, że dziecko nie jest uczulone na soję zamiast masła margaryna bezmleczna WYBORNY ROŚLINNY (Z BABCIĄ NA WIECZKU, jest do kupienia w biedronce) UNIKAĆ BARWNIKA SZTUCZNEGO

Gość gość
ja też się z tym borykam niestety i myślałam właśnie o jakimś wapniu bo przecież teraz umyka on z organizmu i zęby mi zaczynają "lecieć" można jakikolwiek wapń kupić w aptece czy lekarz musi wypisać?

Gość gość
margaryna, żelki i unikać sztucznego barwnika to się wyklucza...

Gość gość
Mam podobny problem i padiatra zapisal mi Ostercal. To wapb z muszli dla osob z osteoporoza. Biore od miesiaca dwie tabletki dea razy dziennie przy posilku. Mam nadzieje,ze pomoze i nie odwapnia mi sie kosci :/

Gość gość
na razie pije sanosvit taki syrop bez recepty z wapniem potem pojde do lekarza niech da cos na recepte a co do masła to leje na kanapke troche oliwy z oliwek bo nie lubie margaryny mieso gotowane gotuje nawet jabłka tylko woda mineralna nie pije herbaty