Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

opryszczka w ciąży.... jestem przerażona :(

Polecane posty

Gość gość

jestem w 25 tc i w dniu wczorajszym dostałam opryszczki... zaczęłam czytać na necie o tym wirusie i jestem przerażona.... Byłam dzisiaj u lekarza i mam przepisane jakieś mocne leki... boje się o dzidziusia. Boję się że lekarstwem też mogę maluszkowi zaszkodzić.... co robić? Czy któraś z Was przechodziła opryszczkę w ciąży? Proszę i

Gość gość
Pierwszy raz w zyciu ja masz?

Gość gość
Jest groźnie jesli przechodzi sie ja pierwszy raz

Gość gość
nie już ja wcześniej miewałam... tylko zawsze je przechodzę długo i mam ją zwykle bardzo rozległą.... wiem że ten wirus grasuje w krwiobiegu i gdzieś przeczytam że łożysko nie chroni dzidzi przed wirusem :(

Gość gość
Wirus jest groźny tylko jeśli pierwszy raz zaatakuje w ciąży. Jeśli już wcześniej miałaś to nie ma powodu do obaw.

Gość gość
spokojnie, skoro nie 1. raz, to się nic nie stanie. ja też miałam w ciąży (nie brałam zadnych heviranów i spółek), jedyną konsekwencją było skierowanie córci na dodatkowe przesiewowe badanie słuchu, mimo dobrego wyniku w tym 1. szpitalnym, gdyz taka jest procedura dla noworodków, jak się miało opryszczkę.

Gość gość
tylko jeżeli to nie jest straszny wirus to dlaczego dostałam kurację 6-dniową. Lekarka wiedziała że już przechodziłam opryszczkę a mimo to mam jakieś silne leki....

Gość gość
miałam kilka razy opryszczkę w ciąży i wszystko było ok.

Gość gość
Mowimy o opryszczce wargowej czy na narzadach?

Gość gość
wlaśnie :-)

Gość gość
wargowej...

Gość gość
na dodatek na ulotce leku pisze że może być on stosowany tylko wtedy jeśli zdaniem lekarza potencjalne korzyści dla matki przewyższają ryzyko szkodliwego działania na płód.... kurde nie brzmi to dobrze:(

Gość gość
a jaki to lek?

Gość gość
heviran

Gość gość
ale na ktorej wardze? :-)

Gość gość
Heviran jest dosc mocny...

Gość gość
no właśnie wiem że jest mocny... z jednej strony boje się leku z drugiej wirusa.... boje się żeby dziecku się nic nie stało....

Gość gość
trochę wypowiedz Pani dr z linka mnie uspokoiła ale z drugiej strony ilu lekarzy tyle opinii.... gdzieś czytałam że jakiś lekarz stanowczo odradzał brać jakichkolwiek leków w ciąży mimo opryszczki wiec mam mętlik w głowie :/

Gość gość
Ja bym chyba nie brala, tez mi oprycha wyskoczyla na poczatku ciazy, nie 1.raz i w aptece mi farmaceuta powiedzial, ze nie powinno sie brac tego leku, chyba, ze korzysci matki przewyzszaja ryzyko dla plodu. A przepisal mi to lekarz, ktory jak zobaczyl opryszczke u mnie,to powiedzial, ze nast razem, jak mi wyjdzie, mam od razu wziac od niego recepte na lek, nastraszyl itp . Gdy zadzwonilam, a byla to sobota przed poludniem, byl baardzo zly najwyrazniej, ze mu zawracam glowe:D kazal mi latac po aptkeach i probowac znalezc apteke gdzie mi wydadza ten lek bez recepty haha. Wiecej do niego nie poszlam a inny lekarz w ogolw mi nie kazal nic brac.nie przejmuj sie. Na pewno dziecku nic nie bedzie. Ja bym nie brala

Gość gość
ja miałam w ciąży parę razy opryszczkę i nie brałam na to żadnych leków.