Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy moje dziecko rozwija się prawidłowo, oceńcie

Polecane posty

Gość gość

Ale szczerze córka kilka dni temu skończyła 14 miesięcy, świadomie mówi mama,tata,papa, brrrr (auto),da (daj) Wykonuje polecenia,np robi papa, daje buziaka, przytula się, schodzi gdy gdzieś wejdzie ale na ogół reaguje na "uważaj spadniesz" puszcza oczko,podaje znajomą jej rzecz,idzie do łóżeczka gdy jej powiemy, reaguje na kijami palcem, często na tak kiwa główką, czasami próbuje powiedzieć tak, kiwa na nie gdy czegoś nie chce. Najzabawniejsze jest to ze gdy chodzi bez pieluchy i dam jej nawilżana chusteczke i mówię by się wytarła to wyciera pipke :-) Wie gdzie jest oko i nos chociaż nie wskazuje u siebie,miala zapalenie spojowek i okazalo sie ze ma zatkabe kanaliki lzowe i gdy mowie ze wytre oczko zakrywa je,z nosem to samo.Pokazuje w książeczce ulubione obrazki np wiewiorke, piłkę, domek, piesek i kotek. Zna do czego służy wiele rzeczy Np szczotka do zębów, gumki do włosów,smiatek,chusteczki nawilżanie do mebli itd itd gdy widzi że wkładam naczynia do zmywarki wciska guzik start :-) Gdy tylko otworzę jakaś półkę idzie obrazu i wszystko wyciąga,w każdym pomieszczeniu tak robi pomimo zakazów chociaż wie co znaczy nie czy kiwanie palcem bo zanim zrobi bałagan pokazuje paluchem. Potrafi pozbierać zabawki gdy ja o to poproszę lub gdy zacznę sama to robić. Często chodzi i marudzi z nudów, ciągle trzeba ją czymś zajmować. Bierze wszystko do buzi, wydaje mi się ze dziecko czym starsze tym rzadziej powinno to robić a ona ciągle tak samo, nie wydaje mi się by było to poznawanie przedmiotu bo czasami nawet nie spojrzy i pcha do buzi. Nie połyka zbytnio śliny, ona głównie jej wycieka, je dłubiąc palcami we wszystkim, gdy pije a jej zostanie odrazę się tym bawi ,rozlewa itd. Ale nie jest odleciana, nie ma swojego świata, woli się z kimś bawić niż sama. Co o tym myślicie, dodam jeszcze ze nie chce próbować powtarzać prostych słów, tylko czasami powtórzy po nas tata czy papa

Gość gość
Zamiast kijami palcem miało być kiwanie palcem:-)

Gość gość
Nie widzę nic niepokojącego oprócz tej śliny, co może świadczyć o jakichś problemach z napięciem mięśniowym. Ale może samo przejdzie.

Gość gość
W lipcu mamy kontrolę w poradni bo córka miała WNM i słabą szyję, jest po rehabilitacji ale wspomnę o tej slinie,dziękuję że wspominałaś o tym bo nie powiązałam tego ze sobą

Gość gość
Oj nachwalilas sie- tak jest ponadprzecietna.. Wow.. No i najzabawniejsze z tą husteczka ale sie usmialam. To takie smieszne ojej. Fascynujace wrecz. Alutka

Gość gość
Dlaczego nachwaliłam ? są dzieci które potrafią mniej niż moja ale są też takie które potrafią więcej, zazdrościsz ? Trudno, nic nie poradzę,widać po twoim komentarzu zawiść, no cóż

Gość gość
Logiczne ze piszac to wszystko masz swiadomosc ze dziecko sie dobrze rozwija. Chcialas sie tylko pochwalic. Nie przyznasz mi racji??

Gość gość
A co cie martwi autorko? Ze jeszcze nie pisze i nie czyta?

Gość gość
Ale co się dziwisz ? Po kimś ma te geny.

Gość gość
Zgadzam się z 21:45. Teraz czekamy na ostrą odpowiedz zatroskanej mamuśki.

Gość gość
Nie, nie rozwija się prawidłowo, jest opóźnione, pisze ci to znany kafe ekspert.

Gość gość
Autorko a dla mnie jestes walnięta serio.

Gość gość
Przeciętna

Gość gość
Tylko naciska guzik start w zmywarce? A naczyn nie powklada? Dziecko opoznione w rozwoju

Gość gość
Widać ze tu jakieś mamusie z wyścigu szczurów a najwięcej jest tych których dzieci bardzo wolno się rozwijają ale zapewne to geny po rodzicach gościu 21:42 21:45 22:22 Wg mnie autorko jest dobrze

Gość gość
Do tych przez których przemawia zazdrość :-) nam jeszcze jedno dziecko z autyzmem dlatego pytam. Jakbym napisała ze nic nie umie byłoby ci lepiej ,mniej byście zazdroscily ? Do tych co piszą durne odp

Gość gość
Ja nie widzę w tym nic nadzwyczajnego, córka mi się rozwija prawidłowo z tego co te mądrzejsze piszą. Robi to co inne dzieci w tym wieku robić potrafią i co w tym takiego ze się przechwalam. Mój syn 5letni do 3 nawet nie liczy i tez o tym napisze i co z tego ? Zajmijcie się swoimi wolniej rozwijajacymi dziećmi to może będą mądrzejsze, dziecko się wychowuje i uczy a nie karmi, kapie i kładzie spać

Gość gość
Ale dużo tu zazdrosnikow heh masakra moja ma 16mcy i robi do nocnika, kurcze przechwalam się. Tylko zrzedzenie lubicie? A jak ktoś coś napisze o swoim dziecku to odrazę pokazujecie swój poziom ha ha żałosne jesteście, ciekawe jak teaktujecie dzieci bo te glupsze zawsze mają durny ch rodziców

Gość gość
Autorko nie przejmuj się, jak już kilka razy padło stwierdzenie to te które zazdroszczą :-) współczuję z powodu choroby syna, moja znajoma ma dziecko chore na autyzm i widzę jak ma ciężko, nie dziwię się że pytasz o rozwój młodszego dziecka. Pamiętaj jesteś super mamą a inne mogą cię.....poświęcasz czas dziecku i to widać po jego zdolnościach ! Są matki które ograniczają się do podstawowych czynności a potem piszą innym ze się przechwalaja.Stad tez te chamstwo zamiast stwierdzenia ze jest ok, bo tak jest :-) moja ma 15mcy i skojarzyło ze guziki na pilocie do czegoś służą i wciska hehe uwielbia tez muzykę i tańczy gdy ją słyszy bo często razem się tak bawimy, u Was też tak jest ?

Gość gość
Hope His infernal majesty gość 22:07 Dziękuję Gościu 22:22 wiesz co to jest opóźnienie rozwoju ? Doucz się a potem używaj tego słowa ok bo chyba niezbyt mądra jesteś. To że moja córka wciska guzik w zmywarce gdy ją załaduje oznacza ze obserwuje i naśladuje. Nasz poziom się różni i nie potrafię się znizyc do Twojego by Ci to wytłumaczyć wg Twojego rozumowania. Ja nie potępiam dzieci którzy wolniej się rozwijają bo w pewnym wieku dzieci mają te same umiejętności.

Gość gość
I rodziców sobie nie wybierają niestety, ciekawe jak traktujesz swoje dziecko skoro przemawia przez ciebie taka zazdrość, nie masz się czym pochwalić to idź z dzieckiem na spacer a nie odwracaj się do niego plecami i nie siedź tyle na kafe. A moja jeszcze od 2 mcy sama potrafi zjechać z slizgawki i się nie boi :-) nawet na brzuchu się kładzie i jedzie.

Gość gość
A ja nie wiem o co chodzi i po co takie wielkie halo, przecież to zupełnie NORMALNE umiejętności dziecka w tym wieku, wystarczy poczytać. Przecież dzieci robią papa używają kilku słów, naśladują dorosłych itd moja w pralce wciska guzik i zamyka mi szufladę z proszkiem i płynem. I nie uważam tego za przechwalanie. Jakby niektóre tu siedzące zajęły się dziećmi i pracą to by nie były ani biedne i nie czekały na ustawy różne by bac hora robić by więcej kasy mieć czy czekają na koniec mca bo mops przelewa kasę, mają dzieci by od państwa kasę brać to po co je czegoś uczyć kochać itd ?

Gość gość
A moja jeszcze od 2 mcy sama potrafi zjechać z slizgawki i się nie boi usmiech.gif nawet na brzuchu się kładzie i jedzie. xxxx "Slizgawka" w czerwcu? Chyba,ze chodzilo Ci o ZJEŻDŻALNIĘ

Gość gość
No zjeżdżalnie, przeskoczylo mi na inne słowo. Gościu 21:51 a widziałaś by roczne dziecko pisało, pomysl no nikt tego za ciebie nie zrobi. Mam 2 dzieci, jedno ma autyzm wiec nie wiem co znaczy ze dziecko umie za dużo czy za mało, mój syn papa zrobił w wieku 3lat, nie uczestniczył w życiu codziennym, zatroskana może bo dzieci kocham i się martwię czego nie mogę powiedzieć o tobie bo widzę jak traktujesz innych, wobec swojego dziecka tez taka jesteś. Skończyły się chamskie teksty co.