Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

usg

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 14 tyg ciąży, miałam dzisiaj wizytę i lekarz najpierw powiedział, że usg brzuszne będzie dopiero na kolejnej wizycie czyli za 3 tyg. Zrobił dopochwowe, ale za chwilę bez żadnego komentarza zrobił również brzuszne i trochę to trwało. Nie powiedział nic! Na koniec wizyty zapytałam się czy wszystko dobrze, powiedział że dobrze. Czy mam się martwić, że coś mogło go "zaniepokoić", że zrobił aż dwa usg?

Gość gość
jakby było cos nietak to by ci powiedzial,-lekarz w czasie usg tez musi byc pewien obrazu i dobrze ze zrobil dwa razy -jezeli za pierwszym miał jakies watpliwosci, po co miał cie nakrecac na cos co okazało sie niepewne?

Gość gość
Czasami lepiej widać przy usg transwaginalnym, a czasami przez powłoki brzuszne. Zależy to np. od ilości tkanki tłuszczowej, od miejsca zagnieżdżenia zarodka, ułożenia łożyska itp. itd. Widocznie uznał, że ma słabą widoczność przy usg transwaginalnym. A w opisie co masz?

Gość gość
na zdrowy rozsądek tak, ale jestem nieco przewrażliwiona to moja pierwsza ciąża. A co jeśli coś tam nie tak z rozwojem maleństwa, ale nie chciał straszyć i wolał zaczekać i upewnić się na kolejnym badaniu? Coś za długo trwały te dwa usg i miał bardzo poważną minę, a na koniec nie powiedział tak jak w poprzednich razach, ze wszystko dobrze, płód rozwija sie poprawnie... Te 3 tyg będą trwały wieczność.

Gość gość
Coś tam sobie zapisywał na koniec, a ja w książeczce ciąży nie mam nic, tylko podana waga, tydz ciąży itp

Gość gość
Prowadzisz ciążę w Polsce?

Gość gość
tak, ale rodzić będę w Irlandii

Gość gość
Hmmm... Na NFZ w Polsce robią minimum trzy usg - pierwsze ogólnie mówiąc pomiędzy 11 a 14 tygodniem. I z tego usg powinnaś dostać zdjęcia i opis. Miałaś takie usg? Dostałaś zdjęcia?

Gość gość
dzisiaj to była moja trzecia wizyta i trzecie usg, pierwsze miałam w 7 tc. Nadal nie widziałam mojej kruszynki, myślałam że dzisiaj to nastąpi. Ani zdj ani nic

Gość gość
Chodzisz prywatnie czy na NFZ?

Gość gość
NFZ. Może zmienię lekarza, ten nic nie mówi, a ja chciałabym otwartej rozmowy, odpowiedzi na pytania, żeby wytłumaczył.

Gość gość
w karcie ciązy co masz napisane ?

Gość gość
żadnych notatek. wyniki z badan, które wyszły dobrze, waga, ciśnienie, tc i tyle

Gość gość
No nic, nie będę świrować na zapas bo stres tylko zaszkodzi mi i dziecku. Tak jak piszecie, gdyby coś było na rzeczy to pewnie by powiedział, bo zatajać raczej nie może.

Gość gość
moja tez pierwsza ale nie ma co sie nakręcac- dobrze ze nie mówil nic -po co miałby cie straszyc czyms czego sam nie był pewien, obraz usg zalezy od sprzetu, nie na kazdym masz dokładny obraz, pomiar a lepiej poowiedziec jedno pewne zdanie niz walnac przyeszlej matce cos niesprawdzonego-zeby sie stresowala lub co gorsza zalatwiala sprawy po swojemu:/ lub zaraz na googlach sprawdzala-mnie za to opierdzzielal lekarz za to swirowanie w necie i sie opamietalam juz

Gość gość
a to ja opierdziele w domu dostaje, że ciągle coś wyczytuje :D Naczytałam się właśnie i na tej wizycie liczyłam, że usłysze serduszko i zobacze mojego szkraba bo to końcówka 14 tyg. A i że do ok 12 tyg robi się usg dopochw. Dlatego byłam zdziwiona, jak mi powiedział, że brzuszne dopiero za 3 tyg, a to będzie już 17 tc. Zrobił to i to, a i tak nic nie zobaczyłam

Gość gość
Wudaje mi sie,ze po dopochwowym sprawdzil czy juz widac wszystko przez powloki brzuszne,bo pytalas o to i pewnie ciaza juz na tyle duza,ze bylo widac,wiec zrobil takie. Nie martw sie. Jakby bylo cos nie tak to by powiedzial. A serduszko lekarze daja do posluchania raczej na usg genetucznym,wlasnie miedzy 12,a 14 tygodniem. To nie jest takie zwykle isg. Trwa dluzej, mierzy sie przeziernosc karkowa i obecnosc kosci nosowej,zeby okreslic prawdopodobienstwo wystapienia roznych zespolow i wad rozwojowych. Czesto dostaje sie film z zapisem badania. Na zwyklej wizycie na NFZ na pewno lekarz Ci takiego usg nie zrobi,musisz miec wskazania no wiek powyzej 35lat. Mozesz takze zrobic takie badanie prywatnie,koszt ok 200zl. Maksymalny termin to 13t+6d. Jesli ciaze masz bardziej zaawansowana,to chyba juz za pozno. Dziwne,ze lekarz nie poinformowal Cie o takim badaniu.

Gość gość
"Na zwyklej wizycie na NFZ na pewno lekarz Ci takiego usg nie zrobi" Owszem, zrobi. Wiek jest wskazaniem do badań rozszerzonych, testem Pappa. Samo usg przysługuje każdej kobiecie bez względu na wiek.

Gość gość
Możliwe. Co do pomiarów, to chyba każdej robią, moja znajoma już miała i dziecko zdrowe. Bardzo jestem ciekawa co mnie czeka na kolejnym badaniu, ale przynajmniej bez skanu zdj nie wyjdę stamtąd! A co do ilości usg w Pl na NFZ, to chyba jednak od lekarza zależy.

Gość gość
3 badania NFZ refunduje bez żadnych wskazań. 11-13t, połówkowe i potem w trzydziestym którymś. Jak są wskazania to oczywiście częściej, a jak lekarz ma aparat do usg w gabinecie to i na każdej wizycie może robić jeśli ma ochotę tylko wtedy NFZ nie płaci za usg tylko za zwykłą wizytę.

Gość gość
Aha możliwe, ja się nie orientuję. Zresztą czekają mnie tutaj jeszcze 2 wizyty, pózniej już wracam do Irlandii a tam sprawy inaczej się mają