Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ile zaproponować kuzynce?

Polecane posty

Gość gość

Pracuje, niestety ( a może nawet stety) moja mama ktora opiekowala się moja córeczka wyjeżdża na całe wakacje, mala ma 2 latka, od września idzie do mini przedszkola, nie chce szukać na sile opiekunki ( obcej osoby) , a moja kuzynka ktora teraz skonczyla szkole zaproponowała ze może się nią opiekować. Bardzo dużo czasu z nią spędza i lubi się nią zajmować. Problem w tym ze ja nie wiem ile jej za to płacić. Ona twierdzi że nie chce nic, mojej mamie nie płaciłam pieniędzy, ale zawsze coś jej kupiłam. Dodam ze u mnie w małym mieście stawka dla opiekunki waha się między 5 a 7 zl na godzinę. Opieka 5 dni w tygodniu po 5 godz dziennie.

Gość gość
A ile zarabiasz jesli to nie tajemnica?

Gość miła jak zawsze
A ty byś pilnowała dziecka za 5zł na godzinę? Wg najniższej krajowej jest 8zł/h więc policz

Gość gość
700-800 złmiesiecznie dziewczynie powinnaśzapłacić, nic jej nie kupuj, sama sobie kupi co zechce.Z matką to sobie mogłaś robić jak chciałas, bo to jej wnuk, a dla kuzynki owszem rodzina, ale nei aż taka wielka atrakcja, aby sobie zawalić za free całe wakacje. Skoro u was takie fantastyczne stawki 5 zeta za godzinę, to poszukaj kogoś obcego a nie wyzysk w rodzinie, chcesz aby dzeicko miało dobra i bliską opiekunkę to zapłac jak człowiek po min po te 8 zeta, a jak chcesz po taniości to nie szukaj frejerów w rodzinie, bo to się zawsze źłe kończy.

Gość gość
kupo jej za to dezodorant w biedronce i kawę w lidlu.co za debilne podjeście, myślisz ,że dziwczyna będzie miała frajdę z niańczenia twojego dziecka,az tak wielkką,z ebędzie z nim siedziała za darmo? Jak nie masz kasy, to sama sobie siedż z dzieckiem, jak to nie wiesz ile masz zapłacić? To tyle ile się płaci, nie orientowałas się? % zł, to chyba śmiech, dnówka 25 zł, skoro tam u ciebie w mięscie są takie tanie opiekunki to bierzi nie zawracaj kuzynce d**y swoim dzieckiem, sa wakacje vbędzie miała mase rozrywk.

Gość gość
to zalezy ile zarabiasz i na ile cie stac.

Gość gość
miła jak zawsze dziś A ty byś pilnowała dziecka za 5zł na godzinę? Wg najniższej krajowej jest 8zł/h więc policz XXX Najniższa krajowa netto to niecałe 7 zł/godzinę nie 8.

Gość gość
Ale dziewczyny, ona sama to zaproponowała, od września idzie do pracy, a w wakacje nie ma nic do roboty, żadnych planów, ja nie chce jej wyzyskiwać, po prostu wydaje mi się ze lepiej jeżeli dziecko przez te 5 godz dziennie będzie z kimś kogo zna i lubi niż z kimś obcym. Wiem że w domu jej się nie przelewa i tez chciałaby mieć swoje pieniądze. Ja kazda kwota uszczęśliwi. Ja po prostu nie wiem ile mam jej zaproponować. Ja zarabiam 10 zl na godzinę, plus dojazd do pracy ok 100 zl miesięcznie. Czy 5 zl będzie ok?

Gość miła jak zawsze
Ile zarabia ile ją stać? to jak załóżmy zarabia minimalną 1286 zł to może jej z tego dać 100zł bo z czegoś sama autorka musi przecież żyć i to będzie spoko? ak nie stać żeby opiekunce zapłacić to sie siedzi z dzieckiem samemu a np mąż zarabia bo pójście do pracy za 1300zł żeby wydać je na opiekunkę jest trochę bez sensu;)

Gość gość
Ale dziewczyny, ona sama to zaproponowała, od września idzie do pracy, a w wakacje nie ma nic do roboty, żadnych planów, ja nie chce jej wyzyskiwać, po prostu wydaje mi się ze lepiej jeżeli dziecko przez te 5 godz dziennie będzie z kimś kogo zna i lubi niż z kimś obcym. Wiem że w domu jej się nie przelewa i tez chciałaby mieć swoje pieniądze. Ja kazda kwota uszczęśliwi. Ja po prostu nie wiem ile mam jej zaproponować. Ja zarabiam 10 zl na godzinę, plus dojazd do pracy ok 100 zl miesięcznie. Czy 5 zl będzie ok?

Gość gość
5zl bedzie okej. oddasz jej polowe swojej wyplaty. dodatkowo wyzywienie i na wieksze swieta typu urodziny jakis prezent w podziece. Ja osobiscie za taka kwote bym zgodzila sie pilnowac dziecka kuzynki. I tak siedze w domu,a pomoc rodzinie trzeba.

Gość gość
Jeśli nic nie chce to oczywiście że będzie ok, nawet się ucieszy

W miesiącu w którym wyjdzie więcej dni roboczych wiadomo nie wyjdzie 8zł ale to jest ustalona kwota miesięczna nie zależnie od ilości dni więc skoro tak to niech dziewczyna zostaje po 4 h dziennie za połowe najniższej;) opisane bardziej szczegółowo?;)

Jak sama Ci zaproponowała i cieszy sie na grosz zarobiony w miłej atmosferze towarzystwa małej kuzynki to te 5zł by mogło być;) w sumie stawki stawkami a ile ludzi ciężko tyra za 5 zł;)

Gość gość
Oczywiście, że 5 zł/godzinę będzie ok.

Gość gość
ja bym się wstydziłą dać mokuś 5 zł za godzinę, przecież to 25 zł dziennie, jakiś żart. Wyjdzie 500 zł za cały miesiąc, no bez jaj, ale to jak dać komuś w pysk.

Gość gość
Ja uważam że 500 zł starczy dla osoby która sama chce pilnować dziecko za darmo

Gość gość
Wstyd traktować własną rodzinę jak niewolników :O mi wstyd by było ŻYCZLIWYM ludziom tak mało dawać. nawet jak dasz jej 5zł za godzinę to wg mnie na sam koniec naprawde powinnas jakiś super bonus kupić. x A jak zarabiacie za mało, zeby opiekunki były opłacalne to a) zmieńceie prace b) same siedźcie w domu zamiast robić sobie niewolników za psie grosze

Gość gość
" Ja uważam że 500 zł starczy dla osoby która sama chce pilnować dziecko za darmo " A co? Miała stawkę walnąć? Wtedy to byście dopiero gadały :O Żałośni ludzie po prostu. Dzieci chca robić, do pracy chca chodzić, sami chcą zarabiać, ale opiekunce? jak najmniej x Nie rozmnażajcie się skoro was nie stać

Gość gość
Zważając na to że twoja kuzynka jest głupia i chce za darmo obcierać tyłek to nie musisz nic jej płacić, ale gdyby to była obca kobieta i chciałabyś jej płacić 5-7zł za godzinę to bym stwierdziła że jesteś nienormalna i skąpa jędza. Ja tez u takiej jędzy miałam nieprzyjemność dwa lata temu pracować, 500zł na miesiąc bo niby ona rodzina, śmiechu warte, była to córka mojego chrzestnego, a nie żadna rodzina. Zgodziłam się na 3 miesiące pilnować jej dwulatka ale z wielkimi oporami, pierwszy miesiąc jakoś się starałam, ale po pierwszej wypłacie jak nie dała nic więcej poza tymi 500zł tak mi to wszystko zadziałało na nerwy, że od tej pory dzieciak był tylko przebrany, nakarmiony i pilnowany żeby sobie głowy nie rozbił, nic poza tym, bajki non stop i góra dwa trzy spacery w tygodniu. No sorry ale za taką kasę nie mogła się spodziewać niczego lepszego. Tak więc jak chcecie oszczędzać to wasza sprawa ale wszystko się odbije na waszych dzieciakach.

Gość gość
Zeby zarabiać to trzeba mieć odpowiednie kwalifikacje. Czy kuzynka jest z zawodu opiekunką ? Dla dziewczyny po szkole , bez zawodu 5zł/h to i tak dużo.

Gość gość
Skoro dziewczyna zaproponowała to sama to czemu nie chociaż osobiście pewnie coś bym jej odpaliła za opiekę nad dzieckiem albo może faktycznie coś kupiła jeżeli oczywiście znasz jej potrzeby. Najlepiej jak na spokojnie z nią pogadasz na pewno razem ustalicie coś co bedzie korzystne dla was obu.

Gość gość
autorka napisała, że 5 godzin dziennie, a nie 8, więc chyba cały etat by to nie był. Ja bym dała 650-700zł miesięcznie i np. kiedyś jeszcze byś sie jakoś odwdzięczyła. Niekoniecznie finansowo, ale gdzieś podwiozła czy coś załatwiła jesli jest taka możliwość. A i jeszcze jedno: podczas tego jak kuzynka byłaby w domu to miałaby dostęp do jedzenia i picia? bo jesli tak to dałabym 600zł wtedy z czystym sumieniem plus na bilet by miała jak dojechać.

Gość Mam swoje lata
Zapewnić dojazd do dziecka.Powinnaś zapłacić za migawkę, zapewnić całodzienne wyżywienie i dla przyzwoitości należy zapłacić dziewczynie 600 zł.

Gość gość
Weż tych ludzi tu nie słuchaj. Same w domu na doopie siedzą i nic nie robią a komentować potrafią jaki to 5 zł za godzinę wyzysk. Skoro dziewczyna sama zaproponowała to zapytaj się czy 5 zł na godzinę będzie jej odpowiadać i że za miesiąc wyjdzie to 500 zł, niech dziewczyna sama zdecyduje, czy chce takie pieniądze.

Gość Babcia Jagna
Przez grzeczność dziewczyna nie zaproponuje ile masz jej zapłacić.Uważam że z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciu.Osobiscie nie zgodziła bym się pilnować dziecka komuś w rodzinie.Moje wnuczki pilnowałam, bo to moje wnusie i nie brałam żadnej kasy od syna, ani od córki.