Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co to jest zespół aspergera?

Polecane posty

Gość gość

Wiem tylko tyle co pisze na necie. Syn mojej kuzynki na to choruje, ale ja nie widzę tego. Ona mówi,że jest zaburzony, ale w sumie chodzi normalnie, mówi też, może nie dużo, ale odpowiada na pytanie itp. Jedyne co, to niegrzeczny jest bo często jak mu coś każe to jej nie słucha. Znacie takich ludzi? Jest mały jeszcze, a jestem ciekawa czy to z czasem mija? Jak zachowują się dorośli?

Gość gość
w pracy mam kolezanke,ma syna z Aspergrenem,on raczej jest jakby "DZIKI" nie lubi bliskosci ,nie mozna go przytulic ,pocalowac,jest zamkniety w sobie,ale ma glowe do czytania-czyta wszystko co moze. NIE, nie bedzie z nim lepiej,jest flejtuch,trzeba go pilnowac caly czas bo sie nie myj******agani w pokoju wyglada jak w chlewie.Chlopak sobie nigdy sam nie da rady.

Gość gość
Ma byc : bo sie nie my//je, b//ala//gani w pokoju wyglada jak w chlewie.Chlopak sobie nigdy sam nie da rady.

Gość gość
O rany poczytane sobie trochę na ten temat. I myśl trochę, blagam. Jak to mija? Autyzm nie mija. Ni jest niegrzeczne, jak to ujelas, tylko nie ma umiejętności interpretowania uczuć innych i czytania pomiędzy wierszami. Na tym to polega, a nie na jakimś ciężkim niedoewladzie ruchowym czy intelektualnym.

Gość gość
Zapewnia cie, że sama znasz dużo osób z zespołem Aspergera, tylko nie zauważyła tego, bo nie znasz objawów.

Gość gość
Jakie to są objawy? On nie ma nawet 2.5 roku

Gość gość
Chodzi mi raczej o osobiste doświadczenia bo to co czytam w Google mnie przeraza

Gość gość
to jest choroba ze spektrum autyzmu. Nie musi mieć bardzo zaawansowanej, częste objawy to brak zrozumienia dla zasad społecznych i problemy w interakcji z innymi.

Taka osoba często fascynuje się jakąś konkretną dziedziną, stąd czasem takie dzieci są nazywane "małymi geniuszami". Mogą być nadwrażliwe na hałas, mają problem ze zrozumieniem zachowań społecznych. Ale jak będzie się poświęcać czas takiemu dziecku i uczyć go życia w społeczeństwie, to w życiu dorosłym będzie sobie radzić i nawet nie odróżnisz, że taka osoba ma ten zespół.

Gość gość
Ja mam syna z aspergerem. Teraz ma 36 lat, doktorat, dobra prace a navet zone i male dziecko. Jak skonczyl rok to zaczal sie dziwnie zachowywac. Ale wtedy to jeszce taka diagnoza nie istniala. Podejrzewano autyzm. Asperger jest wlasnie lagodna forma autyzmu. I, tak jak ktos juz napisal, nie lubil byc przytulany, niczego nie zrobil spontanicznie, jak ktos okazywal uczucia to on sie tylko przygladal jakby nie rozumial o co chodzi. W szkole szlo mu dobrze ale nigdy nie potrafil zanalizowac wiersz cz ksiazki. Ogladal bardzo duzo filmow i sie uczyl jak reagowac. Skonczyl datalogie i pracuje naukowo nad kryptowaniem danych (w prywatnej firmie ). Jest najuczciwszym czlowiekiem jakiego znalam: pracowity, punktualny o nikim nie powiedzial zlego slowa. Kochalam go i kocham bardzo mocno, pomimo niektorych "dziwactw". Jest wspanialym ojcem i synek go uwielbia.

Gość gość
Co to znaczy dziwne zachowywać? Siostrzeniec lubi się przytulać, cieszy się jak widzi bliskie osoby. Nie mówi dużo, ale mówi co chce i co robi, jak się nazywa itp. Jedyne właśnie co jest dziwne że nie slucha, jak się mu każe coś zrobić i ucieka na dworze. Jest samodzielny jak każde dziecko w jego wieku - je, piję, rozbierać się i do ubikacji woła. Nie zauważyłam, żeby uciekał od ludzi czy dzieci, wola nas do zabawy. W sumie chyba lubi się bawić z nami bo zawsze się cieszy jak się go zaczepia. Chociaż jak tak analizuje, to rzeczywiście jest tak, że jak nie ma humoru to można do niego gadać, a on i tak olewa.

Gość gość
O i boi się sokowirówki. Tzn. Jak pytam czy chce sok, to mówi że tak i wie że trzeba wrzucić do sokowirówki owoce,ale jak widzi że włączam to ucieka z kuchni