Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Arkadia70

Mama pedantka, błagam o pomoc!

Polecane posty

Gość Arkadia70

Witam, moim problemem jak i również mojego taty- jest mama pedantka. Mam 19 lat i pamiętam czasy podstawówki, kiedy jeszcze moja rodzicielka była normalna i znośna. Z roku na rok było i jest coraz gorzej. Cały dom wręcz się błyszczy, wszystko jest wysprzątane pod linijkę, a nie daj Bóg cokolwiek wyciągnę,przesunę po swojemu (naawet we własnym pokoju), to już jest awantura. I tu zaczynają się problemy... Nigdzie razem nie wychodzimy,nie wyjeżdżamy w weekendy, bo zawsze od godziny 9 do 18 jest sprzątanie (mieszkanie 37m^2). Do ogarnięcia w niecałą godzinę jak dla mnie. Mój malutki pokoik, jest pucowany od góry do dołu codziennie, nie wiadomo po co. Nawet moje blaszane autka co stoją na półce,są codziennie wycierane. Pytanie po co? Nie można tego robić raz na 2-3 dni? Mama jest pracownikiem fizycznym. Kiedy przychodzi zmęczona z pracy, zamiast sobie odpocząć, pierwsze co robi to łapie się za szmatkę i lata (biegiem) jak nienormalna po całym domu, gadając że nie ma czasu dla siebie, dlaczego inne matki sobie mogą pozwolić na odpoczynek a ona nie. Ciągle gada,że sprzątaczką nie będzie, a nadal to robi....Jak żyć z takim człowiekiem? Moim zdaniem to się powinno leczyć,ale gdy wspomnę o tym, to od razu leci w moim kierunku ostra wiązanka słów i argumenty o braku szacunku, do jej prac domowych. Ani ja ani tata nie jesteśmy brudasami, sprzątamy,ale po swojemu. Nie ważne,jak ładnie byśmy tego nie zrobili, mama i tak po nas wszystko poprawia. Któregoś razu układałam książki na półce, wparowuje mama i je wszystkie przesuwa o dosłownie 1mm w bok. I tak jest w każdym przypadku. Ludzie czy to jest normalne? Pozdrawiam!

Gość gość
Twoja matka cierpi na obsesyjną potrzebę sprzątania i porządkowania. Z czasem może doprowadzić to do psychozy i napadów agresji. Powinna porozmawiać z psychologiem.

Gość gość
Po prostu ty i twój tatuś jesteście bałaganiarzami! Najlepiej to sprzątać raz na tydzień albo dwa a potem wstyd gości przyjąć! Słuchaj więcej mamy a nie jej pyskujesz i szukać poparcia na forum. Kafeteria cie urodziła czy mama?