Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

julia83

IUI IVF komu się udało? Kontynuacja.

Polecane posty

Gość MiśkaD
Nadziwja a jak sie czujesz po? Boli?

Gość malamii89
Dziekuje dziewczyny za kciuki:))ja juz jestem po.... leze i odpoczywam... niby wszystko ok teraz najdluzsze 10 dni przede mna:((w piatek pojde ja bete .... Zuzka a Ty jak tam?? Darkness Ty jutro jedziesz po mrozaczka?? Nadzieja jak sie czujesz po punkcji?? Miska kiedy sie dowiesz jak tam Twoja komoreczka?:)) Nel dzieki:**umiesz podniesc czlowieia na duchu:)) do piatku mam l4 wiec planuje lezec i nic nie robic:))

Misia myslalam ze powiedzą tak jak Tobie, ze wiesz czy są dojrzale jakieś.. jestem w drodze, trochę boli na wybojach i jak chodzę, także do domu i do lóżka. Ty też leż..

Gość MiśkaD
Malamii :) to teraz jakby nie bylo jestes w ciazy :) dzidzi nalezy sie wszystko co najlepsze, wiec odpoczywaj :) kciukow nie puszczam! :) X Nadzieja- to po powrocie szybko do lozka! Ja od wczoraj nic nie robie. M pojechal do pracy i wroci dopiero jutro wieczorem, ale mam siostre i ona pilnuje, zebym nic nie robila :) Mysle, ze masz 7 dojrzalych komorek :) dlatego nic wiecej Ci nie powiedzieli :) Oni to widza chyba od razu :) zatem prosze sie nie zamartwiac tylko relaksowac i odpoczywac, bo juz w sobote bedziesz w dwupaku :)

Gość griszankaanka
Dzien dobry dziewczynki, Ale dzisiaj pospalam, obudzilam sie po 10-tej szok ;) MiskaD - z calego serducha zycze Ci, zeby ta jedyna komoreczka byla jak ta 6-ka w totolotka :) Zaciskam kciuki. Nel dobrze, ze skonczylo sie tak a nie inaczej. Dbaj o siebie, lez i sluchaj grzecznie lekarza. Ja to w takiej sytuacji pedzilam na IP, w sumie nic mi nie pomogli, leki mialam utrzymane swoje - tyle, ze lezalam na oddziale 3 dni. Nadzieja 7 komoreczek - bardzo ladny wynik, teraz czekamy z Toba na informacje, ze ladnie sie zaplodnily. Hexe - trzymam kciuki, zebys przeszla pomyslnie kwalifikacje. Czasami lepiej jak nie do konca jestesmy swiadome wielu spraw, latwiej nam wszystko przychodzi. Jak brakuje jakis wynikow, to powiedza jakie masz uzupelnic, czesc mozna zrobic juz na NFZ w ramach programu. Ja nie zaglebialam sie w informacje o klasach zarodkow, o wysokosci estradiolu itp, skoro i tak nie mam na to wplywu, to po co mam sie denerwowac. Alex cudownie, ze synusiowi przeszly kolki, w koncu odzylas i malec sie nie meczy, to i apetyt ma wiekszy ;) Tosia ciesze sie, ze juz sie lepiej czujesz. A nie mozecie podjechac do kliniki i na miejscu poprosic o informacje. W koncu maja obowiazek Was informowac o przebiegu procedury, moze problemem jezt kontakt telefoniczny. Nie rozumiem dlaczego tak to wyglada u Was. Ada przypuszczam, ze ten 12 dc, to taka wstepna informacja o IUI na podstawie wczesniejszego wywiadu. Kluczowy bedzie monitoring i wielkosc pecherzykow. W kwesti kosmetykow bez SLS i parabenow - bardzo fajna jest seria Neutrals z rossmana. Goscie (glupio sie tak do kogos zwracac) oczywiscie, ze kazdy moze pisac na forum. Ale moze warto uszanowac to, ze jednak my sie z tym problemem zmagamy, badz zmagalysmy. Po co silic sie na zlosliwosci. Nie kazdy wie ile nas leczenie do tego momentu kosztowalo, ile pochlonelo pieniedzy, z jakim ladunkiem emocjonalnym to sie wiaze. Moze czasami nasze reakcje sa niewspolmierne, do tresci zamieszczanych przez takie osoby jak wy. W koncu nawet tak zrownowazonym gosciom puszczaja nerwy, a co dopiero nam, kiedy brakuje sil ;) Ja rowniez wolalabym przeznaczyc moje oszczednosci na kompletowanie wyprawki czy tez na wspolne wakacje z dzieckiem. Ale samo leczenie bywa bardzo dlugie i bardzo kosztowne, ja juz nawet przestalam liczyc, bo z setek, zrobily sie tysiace, a pozniej juz dziesiatki tysiecy. Od poczatku kiedy sie okazalo, ze mam problem z plodnoscia, nie moglam liczyc na zadne badanie w ramach NFZ, zatem skoro zdecydowano o finansowaniu IVF w ramach NFZ nie mialam zadnych skrupulow, zeby z tego skorzystac. Gdyby leczenie i diagnostyka nieplodnosci byla szerzej dostepna w ramach NFZ, prawdopodobnie kazda z nas byoby stac na niejedna procedure IVF ze srodkow prywatnych. Zatem nie oceniajcie. A skoro jestescie przeciwnikami IVF, to moze warto naciskac na to, zeby jednak refinansowano badania diagnostyczne zwiazane z nieplodnoscia. Za wszysykie dzisiejsze wizyty trzymam z calych sil kciuki. Czekamy na same dobre wiesci 😘

heja Dziewczyny i ja się przeniosłam tu do Was! Jestem po drugiej IUI Czekam niecierpliwie na wynik Jednak już zapisałam sie do Artvimedu w krakowie Czy jest tu ktoś kto się tam leczył???

Gość gość
O czym ty mowisz kobieto? Jak cos soe syanoe w mojej rodzinie ktos zachoryje to zostaje nam leczenie prywatne i za wszustko zaplacimy bo jakbys nie zauwazyla grube miliony wydawanw sa na in vitro a na pomoc ludziom chorym (!) powaznie brakuje pieniedzy bo niby wasza "choroba" nieplodnosc pochlania takie naklady finansowe. Tylko jest duza roznica wy nie umrzecie nie majac dziecka a ktos chory na raka czy bialaczke tak! I taka osoba zostawi rodzinie niejednokrotnie male dzieci! Podam ci prosty przyklad osoba chora na raka ma leki nierefundowane ktore tysiace kosztuja i niestety musi cierpiec i umrzrc bo nie stac jej na wykupienie podczasbgdy wy przezywacie ze za lek dalyscie kilkaset zlotych. Ale wy zyjecie a ci ludzie juz nie! Ale ti temat rzeka... Inna sprawa jest ze jesli nasze panstwo chce wspierac kaprysy to kase z in vitro lepiej przeznacYc chocby na znieczulenie podczas porodu. A najlepiej na wyposarzenie oddzialow dzieciecych gdzie cjore dzieciaki spedzaja dlugie miesiace w warunkach okropnych! A ich matki spia na krzeslach i nie maja sie gdzie umyc. To niby tez zycia nikomu nie uratuje ale jest lepsze niz wspieranie ludzi nieplodnych koniec kropka! Widzac po waszych przykladach tyle kasy na was idzie a jak zaciazycie i cos sie dzieje to postepujecie jak z patologicznych rodzin jakbyscie mialy juz 7 dzieci i krwawienie w 8 ciazy nie robi na was wrazenia bo najwyzej zrobicie nastepne. Sory ale takie macie myslenie. Zamiast lezec chodzicie jak krwawicie nie reagujecie tylko na kafe siedzicie ... Ech szkoda nerwow na takich darmozjadow jak wy i pasozytow. Minimun pokory sie od was oczekuje a nie przemadrzale lepiej od lekarzy wiedza i jeszcze jadem pluja bo musza za cos smieszne gtosze zaplacic.

Gość Ada83
Griszankaanka :) pięknie napisane ! Ja już po są 3 pęcherzyki ☺️ 12mm, 16mm i 17mm. W piątek kolejne usg . I zobaczymy . Ja dziś jestem pełna nadzieji . Pozdrawiam

Gość Lilianka31
Ja leczyłam się w Artvimedzie i nie byłam zadowolona. Miałam tam 2iui po wciąż tych samych stymulacjach na które marnie reagowałam po czym lekarz stwierdził że nie ma pomysłu na mnie. Przez rok zostawiłam tam chyba z 5000zl za same wizyty i iui. A badań podstawowych przed nie miałam żadnych. Nie wiem jak z ivf. X Dziewczyny czy któraś z Was zna się trochę na księgowości? Mąż ma działalność od kwietnia i jest na ryczałcie 5,5% i rozliczam mu maj i nie wiem jak odliczyć składki Zus, jest na małym Zusie. Pomoże któraś :)?

Gość gość
gość dziś - obyś miała jak najwięcej takich problemów o których piszesz :D

Gość gość
nadziejko, wypoczywaj:) kto robił ci punkcje? justyna

gościu zastanów się 5 razy zanim coś napiszesz, bo z Twoich komentarzy wynika, że nie bardzo masz pojecie o temacie (a mam wrażenie, że już niejednokrotnie tu piszesz). Mój tata zmarł na raka i doskonale pamiętam ile wydaliśmy na jego leczenie, badania itd. i nie były to grube tysiące. A zmarł, bo niestety choroba została zdiagnozowana za późno, gdyż wcześniej nie było objawów! My pracujemy i kilka, a nawet kilkanaście lat opłacamy składki, z których w ogóle nie korzystamy, bo wszystkie wizyty i badania do tej pory były płatne i tak jak wcześniej napisała griszankanka wydałyśmy na leczenie już po kilkanaście a niejednokrotnie i kilkadziesiąt tysięcy złotych, tak więc myślę, że też nam się coś od Państwa należy. Dlaczego nie boli Cię leczenie alkoholików albo ćpunów z państwowych pieniędzy? Albo utrzymywanie rodzin patologicznych, którym nie chce się iść do pracy i łatwiej jest wyciągać pieniądze po zasiłki, czyli również pieniądze z naszych składek? Niepłodność jest chorobą i zasługuje na leczenie tak samo jak nowotwory i inne choroby. Odmawiając nam in vitro to tak jakby odmówić leczenia osobie starszej, no bo po co ją leczyć skoro i tak zaraz umrze. Niestety Polska to taki naród, że zawsze jak ktoś ma lepiej niż inni (w tym przypadku my, bo korzystamy z państwowych pieniędzy) to jesteśmy solą w czyimś oku. Trzeba się z tym pogodzić. Małami i Nadzieja trzymam kciuki!

Coś takiego jak: IVF na NFZ istnieje owszem ale w teorii. Żeby zakwalifikować się do programu trzeba mieć udokumentowane wcześniejsze próby leczenia, stymulacje czy inseminacje. Koszt jednej wizyty u ginekologa to 150 zł (pomnożyć przez kilka wizyt w miesiącu a wiadomo że leczymy się latami). Koszt inseminacji zależnie od kliniki ale mniej więcej 600 zł (pomnożyć przez ilość zabiegów). Do tego wszystkie badania które nie są refundowane przez NFZ a wykonujemy je niejednokrotnie (przykładowo badanie nasienia 130 zł, chromatyna plemnikowa 400 zł, podstawowe hormony typu FSH, LH, TSH itd to koszt ok 20-30zł za jedno badanie, AMH 180 zł, wirusologia mniej więcej po 50-100 zł, do tego leki...) Nie wspomnę o badaniach genetycznych "niby" na NFZ które każda z nas robi prywatnie bo czas oczekiwania to od 12 do 24 miesięcy, ale co tam przecież 800zł za komplet kariotypów to jak za darmo... O badaniach czy zabiegach typu histeroskopia z drożnością za jedyne 1500 zł nie wspomnę bo po co skoro wszystko mamy za free. Zanim podeszłam do IVF w ramach Programu ministerialnego wydałam 20 tys. na leczenie. Podczas 1 procedury leki nie były refundowane, wydałam jedyne 3 tys zł.... ale co tam... przecież IVF jest refundowane, a najwięcej do powiedzenia w temacie mają osoby które kompletnie nie wiedzą jak to wszystko wygląda w praktyce. Lekarz rodzinny w dzisiejszych czasach boi się dać skierowanie na morfologię za 11 zł ale Ty wiesz najlepiej prawda? Łatwo jest oceniać kogoś szczególnie wtedy gdy jedynym sposobem na dowartościowanie się jest hejt na forum w temacie o którym nie ma się zielonego pojęcia. Smutne... O tym że podeszłam do IVF nie wie nikt, nikt też się nie dowie a to dlatego że w dzisiejszych czasach przeraża brak empatii, współczucia i zrozumienia drugiego człowieka co widać na załączonym obrazku fali wylanych oszczerstw. Mądry człowiek nie ocenia wyborów innych, nie komentuje. Głupi będzie ekspertem od wszystkiego. A na koniec wspomnę tylko że program trwa od 2013 do 2016 roku. Dokładnie do czerwca. Patrząc na zmiany w polityce, program najprawdopodobniej nie będzie kontynuowany... więc jeszcze dobre 12 miesięcy "wspierania" kobiet niepłodnych a później? Później dasz nam spokój drogi gościu?

gościu - jeśli tak bardzo się martwisz o państwowy budżet , to proponuje np. zajmij się pijakami których karetki wożą po kilka razy w tygodniu na SOR z powodu upojenia alkoholowego. Od kilkunastu lat płacę podatki i wypraszam sobie aby ktoś taki jak Ty nazywał mnie darmozjadem

Nareszcie w domu..Justynko dr.J.D bo jest jeszcze do piątku, później idzie na urlop. Bylo tak jak mi napisałaś. Rejestracja później oddział, salka dwu osobowa( bylam sama, później dołączyła dziewczyna na transfer) do 9:00 poczekaliśmy i punkcja. Nic przeciwbólowego nie wzięłam ale nie chce juz sie faszerować ketonalami. Szpital caly jest w remoncie, będzie elegancko :-) Dziewczyny dużo nas dziś miało ważny dzień i za wszystkie trzymam kciuki. Malami umil sobie jakoś te 10 dni :-) Ja będę czytała dopóki boli przy chodzeniu, później może spacerki. Teraz tylko czekać na telefon.. MiśkaD może już dzwonili ? Cos mi sie obiło o uszy ze po 24 godzinach widzą co i jak. Co do gości to jestescie bardzo cierpliwe szczególnie ZosiaD i Agusia super wyjaśniłyście temat ale wątpię czy osoby tego pokroju zrozumieją w czym rzecz. Mnie na takie teksty od razu telepie i mam naprawdę zle myśli. ! Nel jak sie czujesz?

Gość gość
to prawda szpital jest w remoncie:) jak rodziłam to okna na patologii wymieniali:) b. ładny jest porodówka natomiast oddział noworodkowy - komuna tak jak patologia:), justyna

Gość gość
dziwczyny trzymam za Was wszystkie kciukasy:) nadzieja a ty bedziesz chciała rodzic w Białym, oczywiscie zakkładam ze tym razem sie uda:*? justyna

Gość gość
Ja pier... Co za pustak porownuje leczenie kogos na nieplodnosc do leczenia chorevo na raka ktory umrze bez lekow? Ty dziewucho jakas psychiczna jestes? Dla ciebie to to samo? Ty bez dziecka nie umRzesz wiec ta kasa ci sie nie nalezy a staruszek nawet bardzo stary moze umrzec be leczenia i to jest roNica pustaku. Ps. Poczytaj ile kasy pochlania in vitro a ile leczenie pijakow a pozniej sie wypowiadaj.

Dziewczyny za Was wszystkie które dziś miałyście swój dzień trzymam ogromne kciukasy :) Jak napisała Nadzieja78 możecie pisać takiemu gościowi tłumaczyć a on i tak jest na tyle zaślepiony swoimi teoriami że nic do niego nie dotrze Wiecie on należy do tego pokroju ludzi którzy poprostu nienawidzą bez powodu, którzy nienawidzą ludzi - bo inaczej takiego plucia jadem nie da się wytłumaczyć Ja tylko tak od siebie napiszę do Ciebie Gościu choć nigdy nie życzę nikomu niczego złego tu zrobię wyjątek Z całego serduszka życzę Ci aby dotknął Cię taki problem jak nie bezposrednio Ciebie to kogoś z Twojego otoczenia :) ciekawe czy też tak będziesz pluła jadem jak przyjdzie do Ciebie Twoja córka z takim problemem Bo nie zapominaj problem niepłodności dotyczy coraz większej ilości populacji nigdy nie wiadomo kogo dotknie Też ją nazwiesz darmozjadem ? cmoknij mnie prosto w d... na cały dzień :) Sorka dla reszty Dziewczynek:) ale jakoś nie moglam przejść obojetnie :*:*

Gość gość Hexe
Zakwalifikowali nas. Od dziś antyki i za 10 dni wizytą w1 cokolwiek to znaczy. Kochane moje czy myślicie że np punkcja mogę mieć np juz 23-24 lipca. M wtedy wyjezdza . Zapomnieliśmy o tym i teraz się martwię dokładnie tak ja Nadziejka kilka mcy temu. Najpierw euforia o świecie zapomniałam a teraz już się stresuje. Ja naprawdę powinnam nazywać się problem. Biedronka potem opiszę krok po kroku.

Malamii89 - może i najdłuższe, ale za to wypełnione nadzieją na zostanie mamą :) Owszem jadę jutro do kliniki ... zabieramy dwa Maluchy (tak nam zasugerował zajmujący się nami lekarz) ... większa szansa na upragnioną ciążę, z jednocześnie zwiększonym ryzykiem ciąży bliźniaczej (bądź co bądź ryzykownej). Rzecz jasna boję się, ale z całych sił wierzę, że już wkrótce będę mogła powiedzieć do mojego syna ... "Już niedługo będziesz miał rodzeństwo..." ... już widzę uśmiech na twarzy i łzy szczęścia w oczach ... tak długo już czekamy... o Nadzieja78 - wypoczywaj jak najwięcej. Nie wiem jaki jest zwyczaj w twojej klinice, ja pisałam, że w mojej dlugo czekaliśmy na wizytę, ale podczas niej dowiedzieliśmy się, że 9 komórek było dojrzałych. Bądź dobrej myśli i tłumacz sobie, że właśnie te 7 było dojrzałych :) ... Byle do soboty :) o Tosia - zadzwoń do kliniki, poproś o połączenie z embriologiem z laboratorium ... przecież muszą Ci udzielić informacji ... ja tak właśnie zrobiłam, jak nie mogłam doczekać się na wiadomość :P o Ada83 - trzy pęcherzyki ... dobra wiadomość ... niech nadzieja Cię nie opuszcza :) o DoReMiDo - tobie transfer robił dr P. R. ? Miałaś embrioglue? Przepisał Ci coś po oprócz luteiny? o Dziewczyny jeszcze raz ponowie pytanie: o jakim zestawie "wspomagający" zagnieżdżenie pisałyście? Pamiętam Acard i Clexane (mam nadzieję, że nie pokręciłam) i co do tego? Zasugerowałabym to jutro lekarzowi. o A odnośnie "życzliwych forumowych gości" zgłaszajcie do usunięcia, ale nie odpowiadajcie na zaczepki. To dla nich pożywka, a tak może się znudzą? A jeśli nawet nie, to naprawdę szkoda czasu i energii na tego rodzaju potyczki słowne. Jest tyle innych rzeczy do zrobienia :)

gość Hexe gratuluje :* opisz dokładnie jak to wyglądało mnie wizyta w sprawie IFV prawdopodobnie czeka 5 lipca :)

Przepraszam dziewczynki za literówki, ale czasem zwyczajnie nie zauważę, że "tabletowy" słownik coś zamienił

Gość gość
gość z 16:07 "Policzalne koszty medyczne związane z leczeniem uzależnienia od alkoholu i jego konsekwencji zdrowotnych z perspektywy publicznego płatnika w Polsce wyniosły 496 994 259 zł w 2012 roku oraz 514 619 247 zł w 2013 roku." To sporo więcej niż koszt 3 letniego programu IVF.

Gość gość
Gosciu jestes tepa, glupia suka. Tyle w temacie

Gość gość
Tepa dzida wypowiada sie o czyms, o czym nie ma pojecia. Jak mozna byc taka glupia suka? Pewnie masz spedalonego meza, a sama jestes gruba swinka, ktora nie ma pomyslu na swoje zycie. Buhahahahaha, ale mam z ciebie ubaw tepa dzido ;-)

psychiczny gościu nie jestem pustakiem, starałam się do Ciebie pisać z szacunkiem, niestety nie opłaciło się tępa szmato! Skoro nie potrafisz liczyć ani sprawdzić w internecie ile kosztowało leczenie alkoholików to jakaś koleżanka nawet Ci podpowiedziała jakie kwoty rocznie wydawane są na pijaków! I co dużo tych cyferek co nie? Choć i tak nie potrafisz do tylu liczyć. A co do ludzi umierających, to nie wiem czy zauważyłaś ale wszyscy kiedyś umrzemy. I skoro ktoś całe życie nie pracował i nie stać go na leczenie to Państwo i organizacja tego chorego kraju pozwala mu umrzeć a nie my! A jak ktoś pracował to powinno go być stać na prywatne leczenie według Twojego toku rozumowania i będzie żył długo i szczęśliwie! Proponuje Ci napisać list do mz skoro jesteś taka specjalistką od ratowania życia ludzkiego, może zostaniesz następnym ministrem zdrowia! Tym czasem wypieprzaj gdzie pieprz rośnie wredna małpo!

Gość malamii89
Darknes to 3mam kciuki za Ciebie;))ja dzisiaj mialam ten embro glue. Poprosilam o to lekarza bo mam tylko jednego mrozaczka a ten zel minimalnie zwieksza szanse na zagniezdzenie:) Dolladnie przez 10 dni bede w ciazy upragnione uczucie:)) Dziewczyny jak sie czulyscie po tranferze? Strasznie mnie boli brzuch ,niewiem czy to normalne?juz zaczynam schizowac. :(

Szkoda że tu nie ma łapek w góre jak na fejsie ale bym lajkowała pewne wpisy :) Dziewczynki darness ma racje zglaszamy nie odpowiadamy szkoda palców na klawiaturę :) lepiej wykorzystajmy je do wymiany sugestii odnośnie naszego leczenia a goscia czeka n apewno kara odlosu bo każde zło powraca i to podwojone Miłego dnia!!! :)