Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Uwaga na nowe oszustwo telefoniczne

Polecane posty

Gość gość

Dzwonią do ludzi i proszą miłym głosem o POTWIERDZENIE swoich danych osobowych jak imię i nazwisko,pesel i adres.Jak potwierdzisz to po tobie bo uznałeś że masz jakiś dług nawet jak nie jesteś winien nikomu nawet złotówki i wtedy oddadzą cie do e-sądu żeby otrzymać nakaz zapłaty a potem komornik.To różnego typu instytucje finansowo-windykacyjne których namnożyło się jak grzyby po deszczu.Ostatnio był o tym program w tv jak babcia za rzekomo nie zapłacony rachunek telefoniczny w wysokości 2500 zł bo jak zadzwonili do niej to potwierdziła swoje dane osobowe a oni nagrywają rozmowy telefoniczne jako dowód.Tylko ciekawe skąd biorą dane osobowe i numery abonentów.

Gość gość
87 letnia babcia zarobiła komornika bo mendy oddały ją do sądu.

Gość takafajnadżaga
To chyba miałam taki telefon niedawno babka miłym wręcz przyjacielskim głosem przedstawiła sie z imienia i nazwiska i z firmy jakiej dzwoni ale tak szybko i niewyraźnie że nawet jej nie zrozumiałam i chciała wyciągnąć moje imie i nazwisko a nawet pesel ale podejrzewałam że to jakieś oszustwo lub usługa i nacisnełam czerwoną słuchawke

Gość gość
Wysyłają też sms z numerem konta do wpłaty jakiejś kwoty.

Gość Jagodzia999
Ja w takiej sytuacji zawsze się rozłączam i sprawdzam ten numer na stronie infonumer pl :D Jesli już ktoś miał doczynienia z takim numerem i się tym podzielił to wiem co i jak ;)

Gość DominikOczko
W dzisiejszych czasach to trzeba się na każdym kroku pilnować!Ja na przykład po każdej dziwnej rozmowie telefonicznej sprawdzam numer na stronie czyjnumertelefonu pl!

@ gość 2015.06.16 wtedy oddadzą cie do e-sądu żeby otrzymać nakaz zapłaty a potem komornik x Jest na to prosty sposób. Gdy sprawa trafi do e-sądu trzeba natychmiast wnieść sprzeciw. Ja wniosłem z tytułu przedawnienia. Wtedy sprawa z automatu trafia do sądu rejonowego, płatnego, takiego z żywym sędzią. Jest to sytuacja bardzo niekomfortowa dla firm windykacyjnych bo przegrany ponosi wszystkie koszta. O ile w e-sądzie mieli szanse na wygraną bo liczyli, że jak wpiszą mój stary adres to ja nie dostanę wezwania i się nie dowiem o sprawie, a więc i nie wniosę sprzeciwu, to wygrają. Ale się pomylili bo pod starym adresem mieszka nadal moja rodzina i mi przekazali wezwanie i mogłem w porę zareagować. Gdy zareagowałem znaleźli się w pułapce. Musieli przegrać. Robili cuda aby odwlec moment wydania wyroku celowo a sędzina 3-krotnie wzywała ich do uzupełnienia braków formalnych. Nie uzupełnili. Nic im to w sumie nie dało poza odwleczeniem nieuchronnego - swojej przegranej. Musieli zapłacić coś koło 680zl kosztów sądowych.