Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaaneta

ubranka dla noworodka mają w szpitalu. Czy pomimo tego brać z domu?

Polecane posty

Gość mamaaneta

Witajcie. Mam taki mały problem.. Za dwa mieś rodzę i już powoli zaczynam myśleć o wyprawce do szpitala. I tak: w szpitalu w którym będę rodziła nie trzeba mieć ubranek dla dzidziusia, tylko pampersy. Bo pielęgniarki ubierają w takie szptalne ciuszki. Moja mama tam rodziła ostatnio (4 lata tamu) i nie brała ubranek I mi też tak radzi. I mi to się podoba. Nie trzeba brać nie wiadomo ile toreb a dla siebie muszę wziąć bo dla mam szpiatalnych nie ma. Jednak moja przyszła teściowa uważa, że i tak powinnam wziąć swoje bo tak głupio kal ubiorą w szpiatle ciuszki i wgl.. Ale one chyba są czyściutkie, uprane i wgl.. I ja nie uważam, że to coś gorzeszego.. Dla mnie to wygodniej, A Wy co myślicie?

Gość gość
he he, będziesz mieć dziecko starsze o 4 lata od swojego brata/siostry? To ile twoja mama ma lat, a ile Ty?

Gość gość
ja nie brałam i nie widziałam zeby inne panie miały. W szpitalu pampersy tez były i tez nie brałam

Gość gość
No oczywiście kafe standard, takiej odpowiedzi się spodziewałam, ale nie jako pierwszej:) a wracając do tematu, myślę że warto wziąć swoje, w końcu pewno kupujesz je z namaszczeniem i nie możesz się doczekać, kiedy będą założone:) Będziesz tez zapewne pstrykac dziesiątki fotek wiec lepiej by dziecko było w swoich ubraniach.

Gość gość
Ja rodziłam raz w szpitalu państwowym a raz w prywatnej klinice i w państwowym tylko na wypis trzeba było dać ubranko a w prywatnej na wypis też ubrali w swoje i już dla nas zostały /łącznie z kombinezonem z logo kliniki ;-)/. Swoich nie brałam. Nawet gdybym miała to i tak ubierali w szpitalne. Nie rozumiem Twojej teściowej - brzydko dziecko ubiorą? Wyjdziesz do domu to ubierzesz pięknie. Szpitalne są wyprane, wyprasowane i bezpieczne. Nie ciągnij nic skoro dają, będziesz stroić w domu.

Gość gość
Ja nie brałam i dobrze zrobiłam. Zresztą nie widziałam żeby któraś miała swoje. Słuchaj mamy.

Gość gość
no dokładnie, wystroisz w domu

Gość gość
W szpitalu na stronie internetowej w ktorym zamierzam rodzic jest jasno napisane ze ze wzgledow higienicznych noworodki sa ubierane w szpitalne ubranka. Bez sensu brac swoje jak mozliwe ze i tak personel nie pozwoli ich ubierac.

Gość gość
Ale jaki ma sens na siłę brać swoje? Potem wrócisz do domu i będziesz prać stertę ubrań i czekać aż wyschną. Poza tym szpitalne na pierwsze dni będą na pewno lepsze dla noworodka.

Gość gość
Na strojenie dziecka będziesz mieć jeszcze sporo czasu. A tak to tylko dodatkowy problem.

Gość gość
w szpitalu ubierają w swoje ciuszki, zawsze tak było. Jakie to śmieszne, jak któraś pisze, czy te ubranka są prane, a jak wy to sobie wyobrażacie, przecież to wsystko idzie do pralni. Jak założysz sama coś swojego to niktnie będzie na to patrzył, pójdzie do pralni i tyle będziesz widziała.

Gość gość
Nieprawdą jest, że ubranka Ci zginą, bo niby jakim cudem skoro to matka przebiera dziecko? U mnie w szpitalu były ubranka, ale powyciagane i juz na drugi dzien zaczelam ubierac syna w nasze, pieluchy tez byly- ciagle ich brakowalo, wiec dobrze ze mieliśmy własne

Gość gość
No nie wiem. U nas jest tak, że po urodzeniu ubierają w szpitalne, ale jak już przewijasz/ przebierasz to więcej nie dają tylko już w swoje.

To może ja po prostu dopytam w szpitalu, gdzie będę rodziła czy muszę na przebranie przynieść swoje. Ale jak nie to nie będę brała. Jeżeli wszytko mają na miejscu. Tylko pampersy to na pewno muszę swoje mieć. A nasze ciuszki będą w domu czekały poprane ;) Dziękuję za odpowiedzi ;)

Gość wifigdańsk
ja tam bralam swoje. oczywiscie jak urodzilam to ubrali w szpitalne ale potem juz kazdy przebierał w swoje. jakos tak bardziej "ludzko" wygladaja t dzieci w domowych ubrankach,niz w tych ich,jak kroliki doswiadczalne. ale tez zalezy od szpitala, najlepiej zadzwonic i sie zapytac.

Gość gość
a gdzie dają ubranka? ja rodziłam w W-wie w jednym ze znanych szpitali, położne super, warunki też, ale ubranka swoje. nie to że bym chciała ale jestem ciekawa gdzie?

Gość gość
W niektórych szpitalach nie wolno swoich podczas pobytu! Chodzi o kwestie bezpieczeństwa higieny. W moim szpitalu mówili że niektórzy nawet nie piorą ubranek. raz ktoś przyniósł gronkowca i od tego czasu zakaz.

U mnie dawali ubranka, tyle ile trzeba było, nawet po kilka zestawów na dzień jeśli trzeba było przebierać. Dawali także pieluszki. Mimo to na wszelki wpadek miałam w torbie kilka pieluch i kilka ciuszków, których nawet z tej torby nie wyjęłam. Ale były dla mojego świętego spokoju a miejsca zajęły tyle co nic. Przecież to takie malusie :)

Gość gość
Tam gdzie ja rodziłam , też zakładali swoje ubranka . I tak do szpitala wzięłam dla dziecka pieluchy , chusteczki i krem do pupy , oliwka bo pierwszą kupke jak zrobi to ciężko wytrzec i po kąpieli smarowały . A tak to becik , ubranko na wyjście , pieluchy tetrowe i chyba ze 3 sztuki body . Czasem sie przesika gdzieś bokiem albo kupke strzeli i akurat cos wyjdzie , albo sie uleje . Tak na wszelki wypadek, żeby w razie czego sie nie prosić . :)

Gość gość
Znam praktyki 4 różnych szpitali (2 moje ciąże i 2 moje siostry) i nigdzie nie dawali ubranek szpitalnych. Po porodzie trzeba dać swoj kocyk to opatulenia, a potem swoje ubranka już do pierwszego ubierania. Jeste zaskoczona, ze tyle osób wypowiada się o szpitalnych ubrankach. No chyba, że to ta sama osoba...

Już tam nie przesadzajcie z tymi wielkimi torbami :D Parę śpiochów zabrać ze sobą,też mi problem. Ja do szpitala brałam swoje ciuszki ( w szpitalu można było mieć swoje lub ubierać szpitalne).Szczerze nie wyobrażam sobie dziecko w szpitalnych łachmanach i być numer milion który ten śpioszek miało :o I niby jak ciuchy swoje mają się zgubić ? Rany,przebierałam dziecko , brudne ubrania wkładałam do torby i potem mąż zabierał do domu.

Gość gość
Ja brałam tylko na wyjście, bo bałam się, że zginą przy kąpieli. Ubranka ze szpitala były czyste i zadbane.

Każdy inaczej pisze ;) Może tez wezme jakieś drobiazgi, żeby mieć pod ręką ale dużo nie będę brała ;) I jeszcze dopytam w szpitalu, czy wgl można bo też mi się zdaje, że nie ze względu na tą higienę ale zoabczymy ;)

Gość gość
nie ma sensu brać, bo pielęgniarki myją i ubierają nie przestrzegając zasad, które czyje... weź tylko na wyjście. musiałam natomiast mieć np. pampersy, linomag, laktator, a nawet termometr dla siebie.

Gość gość
polna poznań: ubierają w szpitalne ubranka, jak dziecko zabrudzi to się idzie do pielęgniarek i one dają kolejne ubranka, nie ma problemu z ilościa ubranek, na polnej na tym oddziale co byłam położne też kąpią dzieci (podobno nie na wsyztskich oddziałach kąpią) i po kąpieli ubierają w szpitalne i zawijają w szpitalny rożek. Nie widziałam żeby ktoś przebierał w swoje. Swoje ubranka tylko na wyjście.

Gość gość
aaa i na polnej jest tez pieluch pod dostatkiem, nie trzeba swoich brac

Gość gość
JA rowniez nie bralam ubranek jedynie czapeczki(byl remont szpitala i strasznie wialo z korytarza,a rodzilam zima). Pielegniarki przebieraly dziecko kilka razy dziennie,a one przeciez nie patrza kto jakie ubrania ma i czesto zabieraja przez pomylke "nasze domowe" do pralni. Nie warto ryzykowac,bo ciuszki sa drogie,a ciagle latanie i mowienie,ze to twoje i zeby przyniosly ubranie nie ma sensu. Co bd prac recznie ciuszki jak kupa wyleci? Moze te szpitalne nie sa super modne i kolorowe ale czyste i wygodne. Przewaznie jest to kaftanik i ala becik.

Gość gość
Nie wiedziałam, ze jeszcze gdzieś pielęgniarki myją noworodki. We wszystkich znanych mi szpitalach dostaje się dziecko niemalże zaraz po porodzie i dzień i noc trzeba się nim zajmować, od samuśkiego początku. A jak jakaś mama nie ma doświadczenia, to nie moze się nawet doprosić o pomoc pielęgniarek.

Gość gość
tak myja,a w szpitalu, w ktorym rodzilam zabierali dzieci na noc i bez problemu przychodzily pobawic zeby mlode mamuski mogly sie wykapac. Kobiety chyba z powolania. Jak tylko slyszaly,ze jakis dzieciaczek dluzej placze zaraz przychodzily i w 2 minuty byla cisza. Owinely,przytulily ,jakies chwyty stosowaly....Super opieka i wielka pomoc