Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kkaarroollcciiaa

Becikowe 2016, a pracy brak.

Polecane posty

Gość kkaarroollcciiaa

Od 2016 r wchodzi nowe becikowe. Moje pytanie brzmi następująco. Jestem osobą niepracującą, wcześniej pracowałam przez dłuższy czas, ale nigdy nie zobaczyłam żadnej umowy. Aktualnie jestem w 6tyg ciąży. Mój partner jest osobą pracującą, opłacającą składki i niedługo planujemy wziąć ślub. Zastanawiam się czy powinnam zarejestrować się jako osoba bezrobotna żeby dane becikowe mi przysługiwało, czy nie muszę tego robić?

Gość gość
zarejestruj sie

Gość gość
Jeśli ojciec dziecka pracuje na umowę o pracę to becikowe nie będzie Ci przysługiwało.

Gość gość
przecież to jest projekt i nie ma 100% gwarancji, ze wejdzie w zycie...

Gość gość
Lepiej się zarejestruj, ale becikowe tutaj nie ma nic do tego. To jest ustawa Kopaczowej. Każda, ale to każda kobieta nie ważne czy pracuje, czy nie, czy się uczy, czy siedzi w domu dostaje 1000 zł miesięcznie przez rok czasu. Nie wie ktoś czy mamy z 2015 też to dostaną ? Moja w styczniu skończy 8 miesięcy, czy mam jeszcze szanse dostawać przez 4 miesiące te becikowe ?

Gość gość
Był projekt ustawy. Teraz jest już zatwierdzone, na 100 % to wejdzie.

Gość kkaarroollcciiaa
"Nowy zasiłek ma wejść w życie od 1 stycznia 2016 roku, ale przepisy przejściowe zakładają, że ze świadczeń będą mogli skorzystać rodzice, których dzieci urodziły się przed dniem 1 stycznia 2016 r., w sytuacji gdy nie minęło jeszcze 52 tygodni od urodzenia dziecka" z tego wynika, że może się Pani jeszcze starać o jakieś pieniążki :)

Gość gość
to najgłupsza rzecz jaką wymyślił jasz durny rząd, patologia będzie się mnozyła ile się da, za tysiaka sporo wody się kupi

Gość gość
Trzeba kontrolować rodziny którym przyznaje się pieniądze, aby osoby, które faktycznie mają zle zamiary ich nie dostały, ale nie można wrzucać wszystkich do jednego worka. Ja nie pije, pracuje bez umowy i takie pieniądze by mi się przydały po narodzinach dziecka.

Gość gość
dostaniesz, idz sie zarejestruj. dochod drugiego partnera nie ma znaczenia

Gość gość
Szczerze mówiąc sama liczę na to nowe becikowe. Mam idealną pracę, blisko domu ale od 3 lat na śmieciówce... Szkoda gadać. Powiecie, że mogę szukać czegoś innego ale mimo, że praca jest to dostanie normalnej umowy graniczy z cudem. A nawet gdybym gdzieś się załapała to co? Mam zaraz uciec na macierzyński? Trochę nie fair. Mogli by uchwalić ten roczny zasiłek.

Gość gość
Z tego co wiem to becikowe nie będzie przysługiwało każdej kobiecie, a tylko tej, która nie ma prawa do zasiłku macierzyńskiego lub wynosi on mniej niż 1000zł (wówczas dostanie różnicę).

Gość gość
również rolnikom, bezrobotnym i studentkom. Dwa jeśli ojciec pracuje na umowę o pracę, a matka jest bezrobotna to załapuje się na świadczenie rodzicielskie. Świadczenie rodzicielskie nie przysługuje w przypadku kiedy jedno z rodziców ma prawo do urlopu macierzyńskiego bądź do zasiłku macierzyńskiego. Żeby ojciec miał prawo do urlopu/zasiłku macierzyńskiego najpierw matka musi mieć do niego prawo, jeśli matka nie ma do niego prawa to ojciec nie może iść na macierzyński (czyli wykorzystać za nią część powyżej 14 tygodni). Jeśli ojciec byłby bezrobotny, a matka będzie mieć prawo do urlopu/zasiłku macierzyńskiego to wtedy świadczenie nie będzie przysługiwać.

Gość gość
Dokladnie, nie kazdej kobiecie. Np ja pracuje na umowe o prace, placa ok. 3,5 tys brutto, facet podobnie i my sie nie lapiemy.

Gość gość
Ale jest w ciąży i kto ją przyjmie ? Jeśli będzie odmawiać ofert pracy wyleci z UP Zadanie sobie jedno pytanie czy robicie dzieci dla becikowego

Gość gość
jak widać z linku powyżej jeszcze nie przyklepali a wiec póki co przepisów brak.

Gość gość
Tylko czy trzeba zarejestrować się jako bezrobotna?

Gość gość
Pewnie potrzebne będzie (tak jak teraz) zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o wysokości rocznych zarobków za 2014. Jeśli nie pracowałaś to wiadomo, dochód będzie równy zeru. Pozdrawiam :)

Gość gość
Dziękuję za odpowiedź

Gość gość
Ale glupoty , ze bedzie potrzebne zaswiadczenie o dochodach za rok poprzedni!! To nie jest zasilek dla osob, ktore maja male dochody, tylko dla osob, ktore nie maja prawa do macierzynskiego. Wiec jesli ktos w zeszlym roku zarabial nawet po 6 tys, a potem go wywalili i teraz robi na smieciowce to zasilek dostanie. I bardzo dobrze!! Bo nie zdajecie sobie sprawy jak ciezko znalezc prace zeby dali umowe konkretna. Wszedzie na dzien dobry zlecenie. Niech dziewczyny maja! Takie czasy. Kazda mama powinna miec platny pierwszy rok zycia ze swoim dzieckiem

Gość gość
W jakim celu ten atak? Na chwilę obecną do becikowego ( które należy się każdej mamie) wymagane jest takie zaświadczenie, dodatkowo trzeba także dołączyć papierek z ZUS-u o wysokości składek za poprzedni rok rozliczeniowy (liczony od listopada, w tej chwili już za 2014). Jeśli kobieta nie pracuje to siłą rzeczy ma składki równe zeru i w ZUS i w US. Żeby udowodnić, że się jest bezrobotną nie trzeba koniecznie być zarejestrowanym w UP. Natomiast jeśli w 2014 roku pracowała a teraz już nie, powinna dostarczyć ostatnią umowę o pracę, wtedy w gminie oprócz podstawowego becikowego (1000zł) dostanie drugie tyle za utratę dochodu ( jednorazowo). Co do nowego macierzyńskiego, padło pytanie więc odpowiedziałam, że rejestracja w UP nie jest konieczna. Następnym razem zanim kogoś zaatakujesz, dowiedz się jak jest :) Absolutnie nie żałuję nikomu tych pieniążków, dziecko to ogromne szczęście, ale i wydatek nie mały :) Pozdrawiam, Marta.

Gość gośćjak
Aha , czyli nie potrzebne zaświadczenie z Up o posiadaniu statusu osoby bezrobotnej? Jestem ubezpieczona u męża w pracy i zastanawiam się czy powinnam się zarejestrować w Up , aby później nie było problemu z wypłacaniem becikowego?

Gość gość
Kurwa czy jedna z drugą nie może wziąć ustawy do ręki i przeczytać skoro jej to dotyczy?

Gość gość
A czy jesli jestem rencistka to otrzymam cos takiego ?:)

Gość gość
Ty z 13.58 co się tak rzucasz? Nie widzisz, że rozmawiamy tu kulturalnie? Zazdrosna jesteś czy co, że ku..wami rzucasz?? Odetchnij

Gość gość
W codziennym życiu też taka wulgarna jesteś? Weszłaś na forum, poprzeklinałaś, nic konstruktywnego nie wniosłaś do dyskusji, lepiej Ci się zrobiło? Mnie osobiście nie dotyczy ta ustawa, ale mniej więcej wiem co z czym i dlaczego.

Gość gość
To jak to w końcu jest? Gdzie pytać i składać wniosek?

Gość gość
A czy to nowe becikowe wyklucza już wypłatę tego starego becikowego 1000 zł z tytułu urodzenia dziecka?