Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Menu na chrzciny

Polecane posty

Gość gość

Witam, Zanim skomentujecie, czytajcie proszę do końca i ze zrozumieniem. Mieszkamy w małej kawalerce, nie przelewa się nam by 12 osób z samej rodziny zaprosić do restauracji na poczęstunek po chcinach dziecka, więc proszę o propozycję menu w moich warunkach domowych. Nie jestem skąpa, muszę po prostu sobie poradzić z warunkami domowymi i zasobem portfela. Proszę o wyrozumiałość a nie naskakiwanie, które tu nie pomoże. Czytałam już opinie u innych, by nie robić chcin jak nie stać rodziców na Bóg wie co, ale czy tego chce Bóg? Postaw się a zastaw? Będzie najbliższa rodzina- wyrozumiała i skromna. Im na pewno nie przeszkadza skromne menu, byle by było na tyle ile sytuacja pozwala. Chrzciny na 16:00, więc spokojnie zdążę przygotować wszystko. Proszę o propozycje menu, gdyż moja to wstępny plan a nie postanowiony i wszystko może się zmienić. Bierzcie pod uwagę, że w mieszkaniu jest 1 pokój, w którym stoi łóżeczko dzidziusia, jest mały stolik i żaden inny już się nie zmieści gdyż wcisnę na styk taborety aby rodzina miała gdzie usiąść. Będzie sama wyrozumiała rodzina, sami swoi więc nie boję się obciachu i obgadywania czy jakiekolwiek niezadowolenie z tego co będzie na stole. U nikogo nie da się zorganizować tego poczęstunku, gdyż albo mają sami kawalerki albo za daleko mieszkają (100 km). Nie będzie dzieci poza naszym. Menu: W bułkach czarkach(upiekę dzień wcześniej): podgrzany bigos (zrobiony dzień wcześniej), Na stół położyć małe talerzyki deserowe (porzyczę od rodziny) do przekąsek zimnych (tylko takie się zmieszczą na stole) szklanki, sok owocowy Dwie sałatki: gyros, makaronowa z szynką, pomidory z mozzarellą, wędliny, koszyczek z chlebem Ciasto później zaproponuję i podam na ładnych, jednorazowych talerzykach deserowych, które można trzymać w dłoni gdyż na stole się nie zmieści, bo tam już będą talerzyki do przekąsek. Jeszcze ważna kwestia gdzie wcisnąć filiżanki na kawę/herbatę, bo wiem że kilka osób bez kawy się nie obejdzie.

Gość gość
No teraz wygada to lepiej. Filiżanki miej schowane, zaproponuj co komu podać do picia, z resztą sobie poradzą. Powodzenia

Gość gość
a w kuchni nie masz miejsca ? szwedzki stół zrób

Gość gość
W małej kuchni(bardziej to aneks) nie mam stołu tylko blat od szafki, na którym wszystko robię, tam będzie stało ciasto i po prostu będę z kuchni każdemu przynosić jak będzie mieć ochotę, weźmie talerzyk do ręki a na stole pozostanie porcelanowy talerzyk deserowy na przekąski. A te chlebki czarki to dobry pomysł? w dłoni nie będzie za gorące by trzymać czarkę np z bigosem? Może sama serwetka pod spód?

Gość gość
Piekłam już te chlebki, fajnie wyglądają. Ale wtedy jak je piekłam, to tylko dla 5 osób, więc położyłam je na talerzach przy stole. Wtedy się mieściło. A w przypadku chrzcin dla 12 osób, to niestety będą trzymać jedną dłonią a drugą jeść widelczykiem. Zupa odpada, bo może się wylać a bigos taki ubity :)

Gość gość
Dadzą sobie radę. Jest wśród gości jakaś starsza osoba?

Gość gość
Najstarsza 70 lat, wszyscy na chodzie

Gość gość
To sobie spokojnie poradzą. Tym bardziej że na pewno znają warunki. A menu fajne. Nikt głodny nie będzie. Pomysł jeszcze o jakichś fajnych dekoracjach żeby było odświętnie.

Gość gość
W dekorowaniu akurat jestem mistrzynią, także trochę tym nadrobię aby nie wyglądało biednie :)

Gość gość
A jak te chlebki robisz?

Gość gość
Ja myślę że bardzo fajnie to wygląda. Te chlebki takie oryginalne i własnoręcznie robione, menu takie że nikt głodny nie będzie. W poprzednim temacie nie podobało mi się jak pisałaś że to religijne święto a nie pokaz. A właśnie religijne święto ma być świątecznie pokazane. Wtedy cie krytykowalam za to ale teraz z tego co piszesz to naprawdę nieźle. Jak jeszcze dekoracje będą to super.

Gość gość
Chlebki piekę w piekarniku, formuję na kuleczki, posypuję makiem a po wystygnięciu odkrajam pokrywkę i wydrążam środek. Przepis mam z internetu wydrukowany. Znajdziecie w google wpisując: chlebek do żurku Chlebek jest tak dobry, że wszyscy po zjedzeniu żuru zjedli również tą czarkę :) W sklepie nie ma już takiego dobrego pieczywa tylko gumowe odpadki chemiczne. Polecam na każdą okazję upiec taki chleb np w kształcie bochenka. Wychodzi pewnie drożej, ale smak bez porównania.

Gość gość
Po bigosie goście mogą mieć ochotę na herbatę, wiec bym przyszykowala sie też na to (łyzeczki, cukier, cytryna). Salatki nie w moim typie ale jeśli w Twojej rodzinie sie takie jada to ok. Dodalabym chrzan na spodeczku do wędlin. Po jakimś czasie zebrałabym talerzyki, szybko przemyła (moze z czyjąś pomoca - siostry? Kuzynki?) i podala na nich ciasto a nie podoba mi sie idea jednorazowek. Ogolnie fajnie, na pewno gościom bedzie milo.

Gość gość
Polska kuchnia - gyros i mozzarella. Ja jestem tradycjonalistka i zrobiłabym sałatke jarzynową :)

Gość głodnaMniamMniam
Mniam ale pyszności! Zaproś mnie! Nie muszę siedzieć przy stole i pomogę zmywać! :)

Gość gość
weszłam tu przez przypadek i muszę Ci napisać,że fajna impreza będzie. menu super!

Gość gość
Ja bym pod bułki połozyła talerzyki-nawet jednorazowe.Bigos będzie gorący,może coś przeciekać