Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Posiadanie dziecka to egoizm

Polecane posty

Gość gość

Uważam tak jak w temacie. Posiadanie dziecka to zwyczajny egoizm, ponieważ: -robimy go dla siebie, nie ma co ściemniać że z jakiś wyższych pobudek, bo niby z jakich- aby się biedna duszyczka nie błąkała po zaświatach bo my jej nie dajemy szansy na życie w ciele? -aby miał się kto nami na starość czy w chorobie zająć, -nie mamy żadnych zainteresowań więc czymś to marne życie chcemy wypełnić, -bo znajomi już się porozmnażali, -aby ktoś nas kochał bezwarunkowo, -a jeżeli jedynak to już w ogóle ma w życiu przechlapane, rodzice umierają a on zostaje sam jak palec, bez rodzeństwa. Piszę to jako matka. Gdy byłam bezdzietna to ciągle słyszałam te durne oskarżenia o egoizm i głupia uległam. I powiem Wam, że może nie tyle co żałuję(może gdzieś wgłębi tak) ale zdaję sobie sprawę z tego, że najwięcej to szczekają dzieciaci, bo chcą żeby wszyscy mieli tak przechlapane jak oni. Egoizmem jest zrobienie SOBIE człowieka przeważnie z ww powodów a nie świadoma decyzja, że się go nie chce.

Gość gość
A jeśli byś nie miała dziecka to odczuwałabyś jakiś brak? To była Twoja wewnętrzna potrzeba posiadania dziecka, instynkt, czy uległaś presji?