Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

test paapa 1:90 zespół Downa

Polecane posty

Gość gość

witam wszystkich! we wtorek zrobiłam usg genetyczne i odebrałam wyniki testu pappa-usg bez najmniejszych powodów do niepokoju, test pappa 1:90 na trisomie 21 czyli zespół Downa; na amiopunkcję a potem jej wyniki muszę czekać w sumie jeszcze 5 tygodni-chyba oszaleję..chciałabym prosić o wypowiedzi osoby w podobnej sytuacji

Gość gość
A ile masz lat? Bo im więcej, tym wynik pappa mniej wiarygodny (zawyżony mocno).

Gość gość
Pamietaj jedna rzecz- test pappa szacuje jedynie ryzyko, ale nie mowi nam o tym czy choroba wystapi czy tez nie

Gość gość
mam skończone 35 lat i jest to moja druga ciąża-pierwszą poroniłam niestety; nie umiem myśleć pozytywnie-wydaje mi się, że to ja właśnie będę tą 1 na 90..

Gość gość
No przy twoim wieku to ryzyko zawsze wyjdzie podwyższone. Nie musisz myśleć pozytywnie, choć powinnaś ;) U mnie na genetycznym wyszło wszystko ok, tylko brak kości nosowej. Też się stresowałam strasznie. Najpierw czekanie na amnio, potem na wyniki... i okazało się, że syn ma wszystkie chromosomy w odpowiedniej ilości. Przypuszczam, że u ciebie będzie podobnie, ale na stres nie ma dobrego sposobu. Jak chcesz krócej czekać, to zrób test FISH, tam wyniki są chyba po 2 dniach od amniopunkcji. Mnie nikt nie powiedział o takiej opcji. Można też test harmony albo nifty z krwi, ale to chyba jest droższa opcja. FISH też jest płatny ale nie wiem ile.

Gość gość
A, dodam, że ja pierwszą ciążę też poroniłam i też byłam pewna że już nic dobrze nie będzie.

Gość gość
dziękuję bardzo za Twoją historię:-)choć nie umiem się nastawić pozytywnie to jednak ślad,że może być dobrze zostaje z tyłu głowy

Gość gość
mnie pappa wyszedł 1:67, wiek 38, amnio 44XX

Gość gość
chyba wiek ma tu ogromny wpływ na wynik

Gość gość
Jest juz temat wpisz w Google fatalne wyniki testu pappa

Gość gość
Moim zdaniem w ogole bez sensu jest rob8c ten test. Czesto jest niewiaryg9dny,wychodza jakies glupoty. Jesli na usg genetycznym wszystko ok,to bylabym spokojna.

Gość gość
mi wyszedl 1:47 w wieku 33 lat, tylko sie niepotrzebnie zestresowalam, bo dziecko zdrowe, najprawdpodobniej wszystko będzie ok u Ciebie tez - uszy do góry!

Gość gość
dziękuję bardzo:-))każda pozytywna historia mnie pociesza:-))jeszcze raz dziękuję:-(

Gość gość
beznadziejny test nic nie wnosi a zamieszanie- tak na prawde szansa na zespół downa zawsze jest-ten test niby ma oszacowac jak duza, ale powiedzmy sobie szczerze czy taka przyszła mama zasnie spokojnie jak wyjdzie 1:40, 1:90 czy 1:200? to tylko statystyka jak chcesz zrob amino albo nifty lub harmony-ale te 2 ostatnie kosztuje ponad 2 tys zł

Gość gość
wiek nie ma nic wspolnego jedno dziecko 35 lat drugie 39 oboje bez zespolu

Gość gość
ale wiek ma wpływa na wynik testu pappa

Gość gość
napisz dokładnie wyniki, białko pappa

Gość gość
pappa-0,851 IU/I co odpowiada 0,548 Mom a wolne beta hcg 89,51 IU/I co odpowiada 2,560 Mom

Gość gość
kilka mcy temu urodziałam w wieku 44 lat , dziecko zdrowe i rozmawiałam z położna mówiła , ze ostatnio zaobserwowały iż młode matki rodza dzieci z zespołem a te tuz przed i po 40 zdrowe

Gość gość
wiesz co-teoretycznie i statystycznie jest tak,że więcej dzieci z ZD rodzą matki młodsze,ale wydaje mi się,że to jest kwestia nierobienia przez te młodsze badań genetycznych z powodu braku wskazań; zaś matki starsze robią i pewnie są takie, które terminują ciążę to i dzieci z ZD się mniej rodzi

Gość gość
moja bratowa w wieku 41 lat urodzila chore dziecko z ZD...

Gość gość
wiesz, jak usg w porządku to możesz być dobrej myśli, badania biochemiczne to tylko statystyki, będzie dobrze zobaczysz

Gość gość
mając obecną wiedzę, nie zrobiłabym tego testu; chcąc mieć wynkik badań genetycznych od razu poszłabym na amniopunkcję;

Gość gość
Mój Test wyszedł 1:18, ale kość nosowa jest widoczna, więc się nie martwię. Do tego dzieci z ZD mają w 70% wady serca, a moje dziecko ma wszystko prawidłowe.

Gość gość
Ja miałam 1:208, od 6 m-cy mam ślicznego, zdrowego synka! Nie wierz w te testy! Wyrzuć je do kosza, nie rób amnio, bo możesz poronić zdrowe dziecko. Te testy i komputerowe wyliczenia to tylko rachunek prawdopodobieństwa a Ty tylko się nazamartwiasz, uwierz...violka.

Gość gość
Ruszyły wspomnienia...pamiętam jak dziś jak wróciłam z tych badań z płaczem od gina, byłam w 12tc...zadałam sobie wtedy pytanie:czy jakby okazało się, że dziecko jest chore to czy usunęła bym je?zabiła tylko dlatego, że jest chore? Wtedy powiedziałam stanowcze- NIE! I tego samego dnia wyrzuciłam z mężem skierowanie do poradni specjalistycznej(amnio). Obraz usg miałam wzorowy, na tej podstawie zaufałam ginowi. Myślałam całą ciążę, dużo czytałam, a gdy odeszły mi wody, nie bałam się porodu, bólu...bałam się co zobaczę jak położą mi dziecko na brzuchu...gdy położyli popłakałam się ze szczęścia, policzyłam paluszki, przytuliłam mocno do siebie i przeprosiłam, że choć na moment wtedy w 12 tygodniu pomyślałam o amnio, terminacji...każdą kobietę odwodzę od tej biochemii i komputerowych wyliczeń, to tylko statystyka...jak stanę obok psa to statystycznie mamy po 3 nogi!...nie wierz biochemii!!! Jak masz super usg- zaufaj ginowi. Pamiętaj, że podczas amnio można poronić lub krótko po.to ryzyko 1:200!!! violka.

Gość gość
A...i napiszę Ci jeszcze jedno...jedna kobietka miała 1:1500, nie dostała na amnio bo to tylko dostaje się >300 i urodziła z zd. Jak napisał ktoś przede mną- poczytaj w necie o wiarygodności biochemii...i zastanów się bardzo nad amnio violka.

Gość gość
Teraz ryzyko poronienia po amnio jest praktycznie zerowe, bo są nowe techniki. A amniopunkcja i szybkie wykrycie wady może dziecku uratować życie (na USG nie wszystko widać). Jeżeli komuś zależy na dziecku to zrobi amniopunkcję.

Gość gość
właśnie dlatego jestem na nią zdecydowana

Gość gość
kurcze-siedzimy mi w głowie taka sprawa: większość mam doczekała zdrowego maluszka mimo złego wyniki testu papaa, jaka jest w takim razie zasadność jego wykonywania skoro tak często się myli?czy może jest tak, że mamy, którym zły wynik potwierdziła choroba dziecka, nie dzielą się tym- co specjalnie mnie nie dziwi