Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Luska123

Dolichocefalia w ciąży i u noworodka, proszę o info

Polecane posty

Gość Luska123

Ostatnio na usg po 30 tyg. ciąży wyszła dolichocefalia. W necie jest bardzo mało informacji na ten temat, więć proszę każdą mamę, która miała ten problem o parę słów. Czy można coś na to poradzić, jakie kroki podjąć po porodzie, jak wyglądają teraz wasze pochechy i w ogóle co mogę zrobić. Bardzo proszę was o każdą nawet najmniejszą wskazówkę.

Gość gość
Może znajdzie się jednak mama, która coś mi poradzi...

Gość gość
Dziewczyny, Naprawdę nikt nic nie wie?

Gość gość
To bardzo rzadka wada więc raczej nikt nie pomoże, może warto wybrać się do innego gin na usg?

Gość Luska123
Właśnie wiem, próbowałam szukać coś w internecie i niewiele tego. Byłam już na konsultacji u innego lekarza, ale też niewiele się dowiedziałam. Cały czas słyszałam, że trzeba obserwować i zrobić za jakiś czas kolejne usg, ale ja chciałabym wiedzieć jak to jest w praktyce, co dalej z dzieckiem, czy mogę jakoś się przygotować na jakieś środki zaradcze... ale dziękuję za odpowiedź.

Gość gość
Skoro przeglądałaś internet to pewnie wiesz, że to może być wszystko i nic. Ja bym poszła na twoim miejscu do dobrego ginekologa od USG. Skąd jesteś?

Gość Luska123
Jestem z pomorskiego. Niedługo mam wizytę w specjalistycznej klinice prywatnie oczywiście i kolejne badanie usg. Gościu, a czy ty masz jakieś doświadczenia w tym temacie?

Gość gość
To nic takiego. Nie martw się. Ja jestem w 29 tc i tez dziś lekarz wpisał mi dolichocefalia chociaż ostatnio było zarys główki prawidłowy tj 25 tc. Od razu jednak mój ginekolog wytłumaczył mi ze mam sie tym nie martwic gdyż wynika to tylko i wyłącznie z ułożenia dziecka. Moja mała miała jak do tej pory ułożenie podłużne główkę, a teraz ma podłużne miednicowe.. dana pozycja niestety wymusza na malenstwu taki kształt główki. .. podczas długiego i męczącego porodu tez główka wydaje się wyciągnięte ale później wszystko wraca do normy. Na pewno Twój bobas ułoży się ok 32 tak jak należy i wszystko będzie w normie.

Gość gość
Moja corka wprawdzie na lazdym usg miala wszystko prawidlowo,ale urodzila sie przez cc z baaaaardzo wydluzona glowa. Wygladalajak jakis ufoludek. Strasznie sie zdziwilam,bo przewaznie dzieci po cc maja ladne ksztaltne glowy.,a tu takie cos... Bylo jej bardzo niewygodnie lezec na wznak,bo glowka jej przeszkadzala. Zawsze kladla ja na bok. Teraz ma 4miesiace i juz od dawna ma normalny ksztalt.

Gość gość
a jak to zrobiłaś? kładłaś tylko dziecko na plecach czy coś jeszcze?

Gość gośćlilia
Luska123 powiedz jak się u Ciebie skończyło z główka ? Też mam 25tydz stwierdzona dolichocefalie pomożesz doradzisz?