Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

5latek ... tragiczna dieta...

Polecane posty

Gość gość

Śniadanie kanapka z serem i jogurt. Potem jabłko I ciasteczka. Naleśniki na obiad, potem jajecznica I kanapka z Nutellą na koniec. Co jedzą wasze przedszkolaki?

Gość gość
Wszystko oprócz pomidora

Gość gość
to zacznij karmić go normalnie

Gość gość
Zero serków, słodyczy jeśli dziecko nie je normalnych posiłków a nutelli i płatków śniadaniowych nigdy nie jadł, nie pił soków marchewkowych typu Kubuś czy inne, nie jadł hamburgerów a frytki jedynie domowe na świeżym tłuszczu. Je dużo surowych warzyw i owoców, ziarna, orzechy, jaglanka i owsianka na mleku, zupy gęste od warzyw z kaszami. Do chleba zje wszystko ale preferuje twarożek, pieczone mięso, jajka. Z drugiego dania zje wszystko bez różnicy czy to indyk, polędwica, ryba z piekarnika czy sadzone jajko ze szczypiorem z górą surówki. Pije wodę lub kompoty, czasami kefir jak ma smak. Je po prostu to co my.

Gość gość
Podałaś dziecku dobrze ponad 20 łyżeczek cukru, pomijając kiepską wartość odżywczą tych produktów.

Gość gość
Wyrzuć nutelle serki nie kupuj jogurcików w sklepie , i inne tym podobne syfy. Kup kakao naturalne , jogurt grecki , owoce , miód, Moje dzieci juz nastolatki ale ja gotuje im owsiankę z owocami , jedzą naturalny jogurt z orzechami czy suszonymi owocami, piją wodę, Naleśniki to juz od wielkiego święta robimy, zero ciast, słodyczy .... Zdrowo i naturalnie i jak najmniej przetworzone

Gość gość
Nie dawajcie wędlin dzieciom ! Lepeij kup mięso i upiecz je

Gość gość
Mój 5 latek zjada codziennie płatki z mlekiem ( różne) uwielbia nabiał wiec je dużo jogurtów tych słodkich jak i naturalnych. Twaróg ze śmietaną, rzodkiewki i ogórkiem. Sałatka warzywna z feta. Z owoców to jagody, jabłka, winogrona, brzoskwinie ( te ostatnie to tylko skórkę odgryza resztę oddaje) czasami kiwi lub truskawki, ale niedużo. Z warzyw to uwielbia ogórki pod każdą postacią, świeże, konserwuje i kiszone, marchew ( zazwyczaj utrata z jabłkiem) uwielbia tez kefir, nie znosi za to mięsa z sosem, cynamonu, galaretkę, dzemow i napoi gazowanych. Czasami zje parówki, ale nie przepada. Uwielbia za to słodycze, zwłaszcza czekoladę i różnego rodzaju chipsy.

Gość gość
Powaga? Dajesz chipsy takiemu maluchowi?

Gość gość
a jak dzieć niczego innego nie tknie ? przegłodzić ?

Gość gość
Tak czasami daje.

Gość gość
Chipsy, to śmieci a nie jedzenie przede wszystkim rakotwórczy akrylamid, góra soli i tłuszczu.

Gość gość
Nie kupujesz i nie ma. Sami jecie zdrowe rzeczy a dziecko takie byle co?

Gość gość
Tu autorka. Je wiele innych rzeczy. Ryby dużo, zupy. Pije tylko wodę czasem sok jabłkowy. Ale niestety warzyw poza zupą nie ruszy A z owoców jabłko I arbuz tylko. Jak to przekonać?

Gość gość
Moja 5 latka dzisaj zjadal: kubek kakao, 1/4 bulki z maslem surowke z marchewki i jablka, udko z kurczak, 2 gryzy cukinni, 1 gryz baklazana, ciasto czekoladowe. pol kubka kakao i kawalek chleba z maslem 1/4 melona, ziemniaki i jogurt naturalny. Mam jedna zasade: goruje obiad i kolacje dla wszytkich, jesli czego sie lubi, to ma sprobowac chociaz gryza ( tak jak z baklazanem). Nie ma zamiennikow. Wazy normalnie: niecale 18 kg. Warzywa jemy codziennie w formie surowek i do obiadu i kolacji. Skoro lubi warzywa w zupie to gotuj mu zupy. Mozesz miksowac zupy- kremy z samych warzyw i np posypac zoltym serem. Posilki co 4 godziny, nie czesciej, zeby zglodnial i zjadl z apetytem. moje dizecko jak jest glodne, to nawet czeresnie i truskawki zje, ktorych normalnie nie rusza. Mozesz np zrezygnowac z 2 sniadani, tylko podac pelnowartociowy wczesny obiad. potyerm w ramach pdowieczorku owoce, niech je te jablka i arbuzy, w koncu jej sie znudza. Na kolacje mozesz jej dac zupe: zawsze to zdrowsze niz kanapka z nutella. Ile wazy twoja corka i jaki ma wzrost? Tak naprawde to wiekszosc dzieci jest przekarmianych. °Porcje dlma takiego malucha nie musza byc duze, wazne zeby byly urozmaicone: owoce i warzywa proponuj do kazdego posilku.

Gość gość
3 latka: omlet z dwóch jajek z dzemem Łowicz 100%, 2 śniadanie - arbuz Obiad - kawałek kurczaka z patronatu z ziemniakami i marchewka podwieczorek - koktajl z nektarynek, bananów, mleka różowego i miodu Kolacja - dwa kabanosy francuskie, dobre w składzie, papryka. Jadąc... w miare.

Gość gość
Waży 22, duży chłopak I wysoki, nie pamiętam coś koło 115cm. Mój nawet przeglodzony wypluwa jedzenie. Mówię mu ostatnio chodź spróbuj chociaż to pomarańcz ble, maliny ble A po czereśni język szorowal. Jak był malutki jadł dużo, od przedszkola wymyśla.

Gość gość
to dobrze wazy, nie rpzejmuj sie tak. Proponuj regularne zdrowe posilki co 4 godziny. Noprawde sposobem na grymaszenie przy jedzeniu jest ograniczenie liczby posilkow i male porcje. I najwazneijsze, nie denerwuj sie, jak czegos nie chce. Nich poczeka do nastepnego posilku. NIc mu sie nie stanie. 22 kg to solidny chlopak. Znaczy , ze je ale niekoniecznie to, co zdrowe.

Gość gość
I jeszcze cos! do wszytskich mama 4-6 latkow: w tym wieku to normalne, ze dziecko nie tyje tak jak wczesnirj. Moze nawet spasc na wadze. i to jest normalne. Wazne, zeby jadlo zdrow, bo choc nie przyebira na wadze, to rosnie. Na sniadanie mozesz mu zaporponowac kakao, jablko i kromke chleba. Na obiad np makaron pelnoziarnisty z sosem pomidowrowym do ktorego mzoesz oddac np zmiksowane cukinie i marchewke i troche mielonego miesa. To wszytko posypane niewielka iloscia zoltego startego sera. Na podwieczorem podaj mu arbuza i jogurt naturalny. Na koalaje niech zje zupe. Wtedy podasz mu te 4 porcje warzyw i owocow. A bedzie jadl to co lubi.

Gość gość
Moj 5 latek dzis zjadl platki czekoladowe z mlekiem, kanapkę z świata, szynka, pomidorem, serem i rzodkiewka, porcja owoców - kilka czereśni, truskawek, porzeczek, mama brzoskwinie i kawalek arbuza, rosol, ziemniaki, królik, mizeria z ogórkiem, koperkiem i rzodkiewka, kawalek tortu co z imprezy nam zostal, budyń z owocami i musem truskawkowym, domowym, kromkę chleba i 2 parowki z szynki. Pije wodę lub herbatę. Biega caly czas plus chodzi na 2h 2 razy w tygodniu na gimnastykę sportowa. Je dużo warzyw i owoców, ryb i jogurtu naturalnego. Jako przegryzka są orzechy, migdaly a slodycze tylko jak cos mamy po imprezach. Jest chudy, ma 18,5kg a ubrania na 116-122 cm. Czasem sie zastanawiam czy nie dokarmiać go czekolada bo wygląda jak dziecko z obozu

Gość gość
U nas wczoraj był dużo gorszy dzień i było kromka chleba z masłem i serkiem twarogowym i kromka chleba z masłem i roladą bystrzycką, ogórek marchewka w słupki 2 kostki czekolady truskawki Pieczony kurczak z burakami, brokułem i ziemniakami 1 kromka chleba z piersią indyczą i ogórkiem xxx dzisiaj wstał o 6 rano i już wołał mama wstawaj chcę śniadanko Dostał kabanosa, małą bułkę, sałatę, pomidora i paprykę

Gość gość
a mój wczoraj zjadł na śniadanie kopytka, bo nic innego nie mogliśmy wcisnąć, później truskawki, na obiad zupa owocowa z makaronem i tez kopytka, potem niecały kawałek pizzy +makaron z sosem bolognese, garść malin i poziomek, loda, na kolacje kanapka z szynką i cały pomidor malinowy

Gość gość
A mój prawie 6-letnia córka je tak: 7:00 Śniadanie platki z mlekiem 9:00 jogurt w zerówce 11:00 obiad w zerówce 1-dno daniowy(jesli jest zupa to zjada cala ale gdy jest 2 danie to wtedy je pól obiadu) 13:00 gdy ja odbieram to juz w domu je albo zupe albo np. Kluski z serem bo bardzo lubi 16:30 gdy mąż wraca z pracy to jemy razem np. Kotlet lub kurczą do tego ziemniaki i surowka. Zjada wszystko. Później np. Ok 18:00 owoc np. Brzoskwinia lub banan, czasem cos słodkiego czyli batonik ale rzadko bo Malo je słodyczy. 19:00 je kolacje, czasem jajko na miękko z bulka i szklanka mleka lub kanapka z miodem i kakao. Za miesiąc kończy 6 lat, jest szczupła, ma szybka przemianę materii, wazy ok 23kg przy wzroście 126. Czy podobno jedzą Wasze dzieci w tym wieku?

Gość gość
ludzie jedzą byle g****o, tym samym karmią swoje dzieci, nie chce im się gotować, kupują gotowe wędliny, słodkie jogurty, karmią ciastkami i czipsami, to jest wszystko trucizna i tyle sama się o tym przekonałam dopiero po 30-stce i już tego nie jem, zwyczajnie mnie to obrzydza, może młode matki jeszcze z tego wyrosną ale nie sądzę, łatwiej uważać, ze obecnie w sklepach jest pełno syfu i nie da rady z tego zrezygnować, więc trzeba to jeść bo nie ma niczego innego lub udawać, że się nie wie jaka trucizną jest jedzenie trujecie siebie i swoje dzieci, swoje rodziny :/

Gość gość
jak przestaniecie dawać dzieciom słodkie przekąski i słodycze to nagle okaże się, że jedzą normalne posiłki i nie grymaszą : sprawdźcie :D sami tez nie jadajcie tego typu produktów gdyż przykład idzie z góry, od rodziców, wszystkim wyjdzie na zdrowie

Gość gość
a jaka oszczędność pieniędzy - rezygnacja z tych gównianych serków i słodyczy, czipsów lepiej kupić za to jarzyn i owoców, też są k***wsko drogie :/

Gość gość
Przecież naleśniki możesz robić z mąki żytniej owsianej, z twarogiem, albo z truskawkami. Ciasteczka też mogą być z bakaliami, orzechami domowej roboty i też będą smaczne.

Gość gość
Moj 4 latek wczoraj: Pół parówki, mała kromka chleba z masłem Serek czekoladowy Wata cukrowa Pół miski pomidorowej z makaronem 2 ziemniaki, pół schabowego, mizeria Snicers Lód 1 gałka Lizak Rosół

Gość gość
4 LATEK sniadanie , dorwał bombonierkę z urodzin :/ 4 kubki monte i pół kromki chleba obiad ziemniaki, udko z kurczaka (troszke ) mizeria powyciągał wszystkie ogórki i jadł śmietane :P troche prażynek mleczna kanapka szklanka mleka jogurt do picia ogólnie mało je i wymyśla , ograniczam mu slodycze do minimum ,ale jak czasem zapomne schować to jest masakra sam bierze p[okryjomu, chcialabym zeby wiecej chleba jadl, miesa wędliny....a pozniej jak chodzi glodny to daje mu juz te serki bo mi serce ściska ,że dziecko glodne chodzi .......