Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Emigracja

Polecane posty

Gość gość

Witam! Mam 19 lat i jestem świeżo upieczoną maturzystką. Moim marzeniem jest wyjazd za granicę. Jednak najpierw chciałabym mieć jakieś zaplecze finansowe. Mam w kwestii przyszłego wyjazdu kilka pytań: 1.Zamierzam iść na studia logistyczne i ciekawa jestem czy dyplom ich ukończenia będzie ważny za granicą. Oczywiście wcześniej zamierzam zdobyć jakąś praktykę w kraju. 2.Czy za granicą poszukują ludzi po studiach w Polsce, czy może bardziej jakichś "specjalistów" w danych dziedzinach? 3.Rozumiem, że prawo jazdy trzeba zdawać ponownie za granicą, czy na terenie UE jest inaczej? 4.Możecie podać kraje do których warto wyjechać? Rozważam głownie kraje UE, ze względu na łatwość podróżowania, jednak nie odrzucam myśli o krajach bardziej "egzotycznych". Myślałam także nad Norwegią, ale przeczytałam o załatwianiu formalności związanych z pozwoleniem na pobyt i boję się, że może mnie to przerosnąć. Moim największym problemem jest brak znajomości za granicą. Zdaję sobie sprawę, że jest zdecydowanie łatwiej wyjechać jeśli ma się kogoś w danym kraju. Tak więc mam przed sobą jeszcze co najmniej kilka lat zanim zdecyduję się na wyjazd. W tym czasie planuje nauczyć się jakiegoś języka. Myślę także o studiach, ale dużo słyszy się o zapotrzebowaniu na specjalistów więc jakaś szkoła policealna czy zawodowa też wchodzi w grę. Poratujcie mnie jakimiś radami :)

Gość gość
Cześć Studia lepiej zrobić w innym kraju, Polskie studia oczywiscie uznają ale może być tak jak miała moja siostra że musiała rok jeszcze dokompletować/ Prawo jazdy jak masz polskie to niema problemu. idziesz do urzędu albo na policje i w 2 tygodnie dostajesz norweskie / szwedzkie. Ja mieszkam w szwecji. Polecał bym ci norwegie, najlepsze zarobki na świecie w tej chwili i łatwiej sie zachaczyć niż w danii. W szwecji też nie jest źle ale w norwegii lepiej. Nauczysz sie jezyka w rok i będzie git.

Gość gość
@up Dzięki wielkie :) A jak jest z pracą? Kogo najbardziej potrzebują. Ludzi po studiach wyższych, czy specjalistów?

Gość gość
Najlepiej miec edukacje z kraju do ktorego planujesz wyjechac.Czyli np studiowac w danym kraju i dorabiac jako au pair,albo inna prace dorywcza.Bez sensu jest robic studia w pl z zamiarem wyjazdu za granice bo wtedy i tak musisz zaczynac od zmywaka.