Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wprowadzic krowie mleko i od kiedy?

Polecane posty

Gość gość

Synek wnet konczy rok. Mam dosc wydawania kasy na mleka sztuczne. I podajcie prosze menu waszych roczniakow

Gość gość
moj jak mial jakies 10-11 mies dostawal nalesniki czy gofry robione na mleku krowim, a od roku zaczelam na mleku gotowac mu kaszki na drugie sniadanie- jaglanke, manne, owsianke, platki gryczane itd. Nic mu nie jest :)

Gość gość
Mój syn ma 11 mies i nietolerancję na mleko krowie (nie ma alergii na bialko ani laktozę, zwyczajnie mleko krowie jak i mieszanki na nim były dla niego za cięzkie do strawienia). Ja zaczęłam mojemu podawać kozie jak miał 10 mies i mieszać pół na pół z wodą. Pytałam lekarza bo jednak krowie a kozie to duża różnica ale jeżelibym miała mojemu podawać krowie to według mojego lekarza od skończonego roku i podawać tak samo rozcieńczone z tym że mleko krowie jest z natury rzadsze więc nie pół na pół ale jedna miarka wody i dwie mleka czyli na przykład na 150 ml przypada 50 ml wody. Można dosłodzić przegotowanym miodem lub laktozą .

Gość gość
dziękuję za odpowiedź dziewczyny. A ta nietolerancja na mleko krowie w jaki sposób objawiła sie u dziecka? I jeszcze jedno- jesli podaje mleko krowie, np to pasteryzowane ale w butelce,nie mówię o tym UHT oczywiście to ja muszę je przegotować? Czy bezpośrednio z butelki podaję??

Gość gość
dziękuję za odpowiedź dziewczyny. A ta nietolerancja na mleko krowie w jaki sposób objawiła sie u dziecka? I jeszcze jedno- jesli podaje mleko krowie, np to pasteryzowane ale w butelce,nie mówię o tym UHT oczywiście to ja muszę je przegotować? Czy bezpośrednio z butelki podaję?

Gość gość
Ja daje mleko w butelce 3,2% z Piatnicy, nie przegotowuje do płatków czy czegoś tam, zreszta ono jest delikatnie pasteryzowane i jest na etykiecie napisane, ze nie trzeba gotować. Małemu nic nie było. UHT nie kupuje.

Gość gość
Jeśli jest nadwrażliwość to ograniczać jeśli w badaniach alergia nie wychodzi najczęściej nietolerancja jest na gluten mleko jajka kurczaka i orzechy bo to jest prawie wszędzie

Gość gość
Ta nietolerancja na mleko krowie w tym mleko modyfikowane objawiała się wysypką na twarzy , zatkanym noskiem (bez kataru) oraz krwią w kupie. Czasowo syn był na mleku sojowym bo w testach nie wyszła alergia na białka więc nie dostawał hydrolizatów, potem przeszliśmy na Hipp combiotik i sytuacja się nie co poprawiła (wcześniej dostawał bebilon) ale zatkany nosek się udrożnił dopiero jak całkowicie zrezygnowaliśmy z mleka krowiego (mieszanek na jego bazie ) na rzecz mleka koziego, nawet jogurt czy serek kupujemy kozi. Jeżeli dziecko dobrze tolerowało mm to nie ma obawy co do mleka krowiego byle stopniowo, rozcieńczane. Jeżeli mleko jest pasteryzowane lub poddane innej formie podgrzewania to nie ma potrzeby by je gotować bo jest wolne od drobnoustrojów.

Gość gość
Mleko krowie , nawet w mieszankach jest ciężko strawne a jelita niemowlęcia bardzo przepuszczalne i delikatne stąd często nietolerancja i objawy jak przy alergii. Autorko wystarczy rozcieńczyć mleko krowie tak jak tu pisała jedna osoba a jakby coś było to przecież można kupować kozie i też rozcieńczać. Mleko kozie z rasy białej kóz jest wyjątkowo delikatne i pozbawione tego przykrego akcentu smakowego a o ile delikatniejsze i zdrowsze od krowiego.