Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bałagan w pokoju dziecka,jak reagujecie??,

Polecane posty

Gość gość

Jak reagujemy na balaganiarstwo waszych dzieci? Moja córa ma prawie 11 lat swój pokój ale strasznie nie dba o niego. Wiecznie syf,niepowyrzucane papierki,kartki,jakieś opakowania po jedzeniu,biurko zawalone zeszytami i ksiazkami. O podłodze juz nie wspomnę. Wiem ze to jej pokój ale gdybym tam nie ogarniala co jakiś czas to zarosloby czymś zielonym. Upominać,przypominam,każe juz nawet krzyczę bo nic nie dociera. Coś tam w końcu posprząta ale zaraz jest to samo. Czy sprzątacie w takich sytuacjach za swoje dzieci?! Czy dajecie spokój i niech w końcu coś tam się wykluje z brudu?

ja siadam odpalam jointa i podaje dziecku i nagle nam obu bałagan nie przeszkadza :)

Gość gość
Miałam juz dość proszenia o posprzątanie swoich rzeczy i pewnego dnia wzięłam worek na śmieci i wszystko co było porozrzucane spakowalam i wyniosłam na strych. Był wielki płacz i lament. Tydzień tam leżało i pomogło. Dodatkowo ostrzeglam, ze następnym razem zostawię przed śmietnikiem i jak ktoś ma ochotę na używane Lego to sobie zabierze. Teraz wystarczy, ze przypomnę o worku na śmieci i od razu syn sprząta.

Gość gość
Małe dziecko uczyłam sprzątania . Maluch był pedantyczny Nastolatek(10 -11 lat ) miał wyrzucane nieposprzątane rzeczy do śmieci .Im starszy tym bardziej ja odpuszczałam .Przyszedł czas dziewczyn :) i jak przyjemnie .Pokoj wysprzątany na błysk ,ze aż mnie mobilizuje do posprzatania reszty domu :) .W czym młodzieniec aktywnie uczestniczy:) . Z perspektywy lat to tak sobie myśle ,ze mniej nerwów bym zjadła ,gdybym wiedziała .ze tak to bedzie wygladało . No cóż ja dzieliłam pokoj z trzema siostrami i nijak nie mialam wziac doswiadczenia z tego jak sie ma dla siebie pokoj . Dlatego dzis zalecam wyluzowanie :).

Gość gość
O to nie jest głupie.... Musze wypróbować ten sposób. Bo już sama niemam siły się prosić żeby chociaż z biurka ogarnęła.

Gość gość
Jak to jak reaguje???? Każe sprzątać... Mam 12 letniego syna, nie ma opcji żeby miał ciągły bałagan.. Dodatkowo ma obowiązek odkurzania całego mieszkania, wzniesienia śmieci, wyjęcia rzeczy ze zmywarki... Wymycia podłogow w swoim pokoju... Tak duże dzieci powinny mieć jakieś obowiązki domowe, u mnie za wykonanie ich ma nagrodę 2 godz kompa.... Jeśli Jeczy nie chce robić, jest szlaban na kompa i tel.... Wprowadź system kar i nagród ( dla jedenastolatka życie bez kompa i internetu jest nie do zniesienia więc szybko będzie wykonywać obowiązki)

Gość gość
Zapewne jak zagroże ze zabiorę telefon czy komputer jeśli nie posprząta to pomoże...nie raz tak było. Ale ile można?? Codzień to samo,musze przypominać,upominać i ponaglac bo jej bałagan nie przeszkadza. Ciągle to samo: posprzątać biurko,daj ciuchy do prania,książki schowaj ble ble ble.

Gość gość
To przestań grozić i w końcu zabierz ten telefon i odlacz kompa! Bez ostrzeżenia!