Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Układanie dziecka na brzuchu Pomocy!

Polecane posty

Gość gość

Otóż chodzi mi o profilaktykę stawów biodrowych u niemowląt. Układanie malca na brzuszku, zakładanie pieluchy na pampersa i noszenie pionowo z nogami "na żabkę". Pieluchy małej nie wkładałam, bo były zbyt duże upały, była cała mokra i płakała. Na brzuszku jak ją położyłam to od razu płacz. Więc nosiłam ją tylko pionowo i w chłodniejsze dni wkładałam pieluchę. Byliśmy niedawno na usg stawów biodrowych i lekarz zrobił ze mnie wyrodną matkę. Zaczął się po chamsku odnosić i czepiać, że nie stosuję profilaktyki. Teraz jest chłodno więc mała pieluszkę ma cały czas między nóżkami, noszę ją ciągle pionowo tylko ona prostuje mi nogi. Tak samo przy układaniu na brzuszku. Tu zdjęcia jak ją ułożę http://zapodaj.net/8cd837c1c9932.jpg.html a tu 5 sekund później http://zapodaj.net/5f2d3989cd6d1.jpg.html . Czy to normalne ?

Gość gość
Ja nie stosowalam szerokiego pieluchowania, nie kladlam na brzuchu, nie nosilam w jakiś specjalny sposób. Nam ortopeda powiedział zeby zapewnić swobode ruchow dziecku, nie robić nic na siłę. Dzieci maja stawy biodrowe jak najbardziej wporzadku.

Gość gość
Ja robiłam i uważam tak samo jak gość z 11:02. Poza tym moje dziecko ulewalo i nie lubilo leżeć na brzuchu, wiec nie zmuszalam do tego.

Gość gość
Właśnie moja też ulewa i do tego płacze jak ją ułożę na brzuszku. Nasz lekarz tak naciska na tą profilaktykę to pomyślałam, że to bardzo ważne i mimo płaczu kładłam małą na brzuchu, ale chyba odpuszczę jej cierpień.

Gość gość
Duża część ortopedów dziecięcych przekazuje te informacje, ale nowa szkoła odchodzi od tych praktyk, uznając je za niekonieczne. Chodzi o to, że luz jest najlepszy, czyli, że dziecko ma możliwość ruszania nogami w sposób całkowicie swobodny. Stawy najlepiej kształtują się w trakcie ruchu. Co nie oznacza, że pieluchowanie, kładzenie na brzuchu szkodzi. Bo jest jeszcze jedna sprawa praca mięsni brzucha i tutaj ważne, żeby dziecko wzmacniało i te partie. W internecie są filmy jak ćwiczyć z dzieckiem, kiedy nie lubi leżenia na brzuchu, np. lezenie na nogach czy samolocik. Ale radzę najpierw sprawdzić jak to robią specjaliści.

Gość gość
A co daje to pieluchowanie? I to normalne ze malym dzieciom ot tak sie rtg robi? Nie mam dzieci na razie to nie wiem

Gość gość
Nie robi się rtg. Stawy biodrowe sprawdza się za pomoca usg. A co daje pieluchowanie? Niby ma ustawiac biodra w odpowiedniej pozycji zeby się dobrze rozwinely. Ale wiekszosc ortopedow tego nie zaleca, bo wtedy łatwo o przegrzanie okolic intymnych dziecka (tak samo jak dorosly zalozylby 4 pary majtek ). Teraz zaleca się swobodny *****nozek, nie krepowanie, nic na sile.

ja klade sie na super mami poduszce takiej w ksztalcie c, jest miekka i wygodna i klade na swoj brzuch malutka. i jak ona zasnie to ja odkladam

Gość gość
nic nie robilam, syn robi z nogami co chce:),ma 4 miesiace i wczoraj bylismy profilaktycznie na usg, wszystko w porzadku

Gość gość
też nic nie robiłam. Co za jakieś dziwne pomysły. Przez stulecia niemowlęta nie były szeroko pieluchowane i ludzie jakoś chodzili.

Gość gość
Moze autorce lekarz zalecil to wszystko bo ze stawami nie jest ok u jej dziecka? U nas od pierwszej wizyty nie bylo zastrzerzen, lekarz jedynie polecalklasc na brzuszku bo to w ogole wzmacnia rozwoj, dziala dobrze nie tylko na stawy, ale dziecko cwiczy tak :-)

Gość gość
Moj maly ma 4 miesiace.. a na.brzuszku po prostu uwielbia lezec ;) z bioderkami jest ok ale czasem to jedyny sposob zeby sie uspokoil ;)