Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość gość

co sądzicie o ludziach, pod opieką których nie udało się nigdy

Polecane posty

Gość gość

storczykowi wypuścić równocześnie więcej niż trzy kwiatki w jednej doniczce?

Nic nie sadze, mam tylko jednego storczyka (ale też nie jestem ich fanką)... wg mnie to jedne z trudniejszych roślin i chyba nie ogarniam do końca podłoża, przelewam i korzenie gniją.

Ciekawe czy moja monstera deliciosa aż tak urośnie za x lat... oby nie. Bardziej mi się podobają mniejsze liście a nie big form. 

Kiedyś trafiłam na ciekawy filmik... pokazali jak te storczyki rosną w naturze i moim zdaniem skoro porastają pnie drzew to być może paliki na mech też by się sprawdziły... bo korzenie wrastają w takie paliki.

Od jakiegoś czasu popularne są takie paliki... można też go zrobić z samej siatki bez tego plastiku spinajac ją trytytkami w środek mech i ewentualnie w środek lub na zewnątrz jakiś palik np bambusowy. 

Sama wybieram tradycyjne kokosowe, trafiłam na dobre, dobrze sprasowane.

Niezły okaz : ) pokażę też swoją... po przesadzeniu odrzuciła największe liście... musi się przestawić na taki palik...

Monstery nie mam. Mam za to storczyki. Niedawno je przesadziłam. Podcięłam im te korzenie, odgrzybilam je. Zobaczymy na wiosnę co z tego będzie😊

Tez nie przepadam, ale podostawalam na różne okazje - fioletowy, biały i różowy. Biały tak naprawdę na początku był niebieski (chyba sztucznie farbiony) ale po pierwszym przekwitnieciu odrodził się biały. Wzięłam się za nie niedawno, bo miały poprzerastane korzenie i za ciasne doniczki. 

3 minuty temu, marinette napisał:

Tez nie przepadam, ale podostawalam na różne okazje - fioletowy, biały i różowy. Biały tak naprawdę na początku był niebieski (chyba sztucznie farbiony) ale po pierwszym przekwitnieciu odrodził się biały. Wzięłam się za nie niedawno, bo miały poprzerastane korzenie i za ciasne doniczki. 

U kogoś mi się podobają, ale też dużo miejsca zajmują przez te kwiaty... na oknie zmieścisz dwa max 3 zadbane storczyki a teraz patrzę na swój i stoi mi tu 10 doniczek : ) różnej wielkości i nie zahaczają o siebie... Jeśli bryła korzeniowa jest aż tak dorodna to dobrze mają u Ciebie. : ) ten niebieski musiał być barwiony... 

7 minut temu, yeya napisał:

U kogoś mi się podobają, ale też dużo miejsca zajmują przez te kwiaty... na oknie zmieścisz dwa max 3 zadbane storczyki a teraz patrzę na swój i stoi mi tu 10 doniczek : ) różnej wielkości i nie zahaczają o siebie... Jeśli bryła korzeniowa jest aż tak dorodna to dobrze mają u Ciebie. : ) ten niebieski musiał być barwiony... 

No tak, z początku był wyjątkowy bo niebieski i bardzo długo kwitł. Mówią, że jak dany komuś od serca, to długo kwitnie. To by potwierdzalo, bo pani która mi go dała, napewno dała mi go od serca (takie gesty się wyczuwa, a i jeszcze zdążyłam ją trochę poznać bliżej) - chyba od tego czasu postanowiłam storczykom dać szansę i je polubić i teraz tak już zostało. Ale uważam, że są wymagające ; ) 

57 minut temu, marinette napisał:

No tak, z początku był wyjątkowy bo niebieski i bardzo długo kwitł. Mówią, że jak dany komuś od serca, to długo kwitnie. To by potwierdzalo, bo pani która mi go dała, napewno dała mi go od serca (takie gesty się wyczuwa, a i jeszcze zdążyłam ją trochę poznać bliżej) - chyba od tego czasu postanowiłam storczykom dać szansę i je polubić i teraz tak już zostało. Ale uważam, że są wymagające ; ) 

... są bardzo wymagające : ) o alokazjach mówią alokazja eutanazja, ale to chyba ci co storczyka nie mieli .)

55 minut temu, yeya napisał:

... są bardzo wymagające : ) o alokazjach mówią alokazja eutanazja, ale to chyba ci co storczyka nie mieli .)

Przypuszczam że jest to tak samo trudna w uprawie roślina doniczkowa jak osławiony w mojej rodzinie fikus benjaminek który zawsze gnije i traci liście (podobno z powodu wielu czynników, głównie z nadmiaru wody). 

Te rośliny traktuje po macoszemu, mało uwagi im poświęcam... jeden rośnie w drzwiach balkonowych... a drugi na parapecie i ten faktycznie co chwilę gubi liście... : )

Kolejny dzień, że przychodzi 18 i tak mi się spać chce, że to nie do pojęcia... później pewnie przejdzie... taki kryzys : )

Uciekam... 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować