Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy wasze 2, 2.5 latki licza?

Polecane posty

Gość gość

Mam syna niespełna 2.5 roku. Ma całościowe zaburzenia rozwoju, także wiem, że dzieci nie da się porównać. Ostatnio terapeuci zachwycają się jego liczeniem. Tzn. graficznie zna cyfry, liczy po kolei do 20, ale ostatnio doszliśmy do wniosku, że rozumie np. Ze cyfra dwa oznacza fiZyczne dwie sztuki. Ja się tym nie zachwycam ( tzn.wiadomo, że cieszą mnie jego najmniejsze osiągnięcia - jeszcze nie dawno nie rozumiał pojęcia duży- mały), bo myślę, że do trzech w jego wieku każde sredniorozgarniete dziecko liczy. Jak skończył dwa lata, pamiętam psychiatra też dziwila się bardzo, że śpiewa ( znał piosenki, może nie śpiewał całych zwrotem Ale rytm, melodie i parę słów zanucil), no bo jak śpiewa jak nie mówi ( coś tam wiadomo wtedy już mówił, i łączył czasem wyrazy). I też mi się wydaje normalne, że takie dzieci śpiewają. Jestem na etapie przekonania rodziny, że mamy problem, bo oni właśnie mają postawę " śpiewa, liczy, mowi, rozumie co wy chcecie" więc tym bardziej mnie to interesuje. To moje pierwsze dziecko, więc nie mam porównania jak rozwijają się zdrowe dzieci.

Gość gość
I jeszcze na testach syn dostał dodatkowe pkt w tematach o manipulacji, były tam m.in. sortery. W sumie, też wydaje mi się że dzieci lubią takie dopasowywanki. Nie wiem, czy ktoś mnie zrozumie. Nie mamy 100% diagnozy, chyba jeszcze mam nadzieję, że on jest po prostu opóźniony trochę, a nie jest to autyzm, no a takie wybiorcze zdolności często właśnie świadczą np. O aspergerze.