Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Smutna134

Chce dziecko

Polecane posty

Gość Smutna134

Witajcie. Chciałabym prosić o poradę ale nie krytykujcie od razu. A więc. Mam 22 i pragnę dziecka. W wieku 18 lat staralam się z chłopakiem ale niestety nic z tego. Chęci zmalały. Ale od jakiegoś czasu znowu myślę o maciezynstwie. Chciałabym mieć dziecko ale boje się tylko tego że nie dam rady utrzymać. Pracuje za granicą więc jakieś małe kwoty dam radę odłożyć. Ale co później jak zajde w ciążę i strace pracę ? Rodzinka pomoże więc myślę że dam radę ale chciałabym pokazać że dam radę sama . i wgl. Tylko potrzebuje małych wskazówek. Proszę.

Gość gość
Hmm..to moze najpierw sprawdz czy dasz rade,a potem staraj sie o dziecko. Krytykowac Cie nie zamierzam,ale radze poczekac. Macierzynstwo to nie sa same slodkie chwile jak dziecko spi,a Ty na nie patrzysz. Jesli zdecydujesz sie na kp to przygotuj sie na toze przez pierwsze 1.5miesiaca dziecko caly czas wisi przy piersi. Koniec z wyjsciami na piwko,koniec z imorezami,wlasciwie koniec z zyciwm towarzyskim na jakis czas. Jestes tylko Ty i dziecko. Oczywiscie zalezy tez w jakim stopniu zamierzasz sie dziecku poswiecic. Warto,bo potem lepiej sie rozwija. Jesli bedziesz karmic mm,to sprawa troche lepiej wyglada,bo ojc8ec rowniez moze sie opiekowac i karmic,ale wiadomo,ze noworodek woli mleko z piersi,lepiej je przyswaja,wspomaga jego rozwoj i rozwoj ukladu pokarmowego. Decyzja nalezy jwdnak do Ciebie. Aha.. dziecko nie cementuje zwiazku. No..moze poz iej jak oboje sie ogarniecie. Na poczatku jednak szczesciw i radosc przeplata sie z awanturami i wzajemnymi pretensjami,frustracja. U Ciebie dojdzie stres zwiazany z brakiem stalego miejsca zatrudnienia i problemami z plynnoscia finansowa. Dopiero jak dziecko sie urodzi to uswiadamiasz sobie co stracilas i co zyskalas. Starego zycia juz nie odzyskasz. Dziecko kochasz calym sercem,a jednoczesnie tesknisz za czasami sprzed ciazy. Uwierz mi... Poczekaj jeszczw kilka lat...

Gość Smutna134
Wiesz ją od dobrych kilku miesięcy nie chodze na imprezy ograniczam alkohol. Staram się regularnie jeść. Wiem co to macierzyństwo bo mam małe dziecko w domu. Mojej bratowej której opiekowałam się córka . wiem jak karmić jak przewija. Kąpać . mam dużo koleżanek co również są młodymi matkami i wiedzą o tym że chce. I wgl uwierz że staram się nie myśleć ale z tego co wiem im dłużej się zwleka tym ciężej zajsc w ciążę

Gość gość
A po co Ci dziecko? Baby to są jednak bardzo głupie babrając się w tych bachorach. Nie rozumiem po co komu dzieci.

Gość gość
To prowo, prawda? Bo nie wierzę, że są tacy głupi ludzie, którzy dla swojej zachcianki, świadomie powołują dzieci na świat nie mogąc sobie na nie pozwolić. :o

Gość gość
Nie przejmuj sie, mam to samo. Mam 22 lata i bardzo chcialabym szkraba ale boje sie jak to bedzie, finansowo ok. Ale jestem typem "martwienia sie na zapas"

Gość gość
A ja chce w kosmos poleciec- tak o tym piszesz, jak o porzebie posiadania nowej bluzki. TY chcesz, a partner?? Poza tym okazjonalne zajmowanie sie cudzymi dziecmi, to zupełnie inna bajka niż swoje własne- pisze to jako była opiekunka, ktora uwielbiala swoją pracę

Gość gość
Gość z 22.50 - święta racja

Gość gość
nie ma co przesadzac z tym ze im później tym trudniej zajsc w ciaze-oczywiscie ze tak jest ale bez przesady, masz dopiero 22 lata i jesli w tym wieku okazuje sie ze sa problemy, to te problemy beda równiez w wieku 25.27.30 lat -bez znaczenia ja tez chciałam w twoim wieku meic dziecko..oj nawet bardzo..ale mój partner nie chciał wiec odwlekłam tą decyzje-teraz jestem w pierwszej ciazy i mam 27 lat i z perspektywy czasu nie zaluje zdarzylam zrealizowac kilka swoich marzen, oboje znalezlismy stała, pewna prace, mamy dach nad głowa pewny a nie ciagle wynajem, poimprezowałam sobie-nawet jak mi sie wydawało ze nie chodze na imprezy to w momencie wktórym nie bedziesz mogła wyjsc z chaty-bedziesz odczuwała tego braki-teraz nie odczuwasz bo robisz to z własnej woli, ale w sytuacji takiej jak np ciaza-to wiesz ze nie mozesz czegos zrobic i tyle- oczywiscie ciesze sie z dziecka i nie jest to dla mnie dramat ze sobie na impreze nie wyjde, ale szczerze mówiac-czuje sie ten brak wolnosci i mozliwosci zrobienia czegos co dawniej rob jak uwazasz-ale ja ze swojego doswiadczenia powiem ci-nie zaluje ze odwleklam decyzje:D ciaza przebiega dobrze, ja tez ja dobrze znosze, zero zagrozenia,jestema ktywna wiec nawet te 27 lat nie ejst jakas staroscia:d

Gość gość
najpierw znajdz prace, aby móc utrzymac dziecko a nie licz na rodzinę. Chcesz być uzalezniona od rodziny? nie masz gotówki i jestes na utrzymaniu rodziców to oni rządza i narzucają swoje zdanie. Nie wyobrazam sobie prosic mamy lub taty o pieniadze na mleko dla dziecko, albo na np. nowe spodnie dla siebie.