Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość julkajulka0467

służba wojskowa

Polecane posty

Gość julkajulka0467

Witam :) Wiem, ze ten temat był poruszany wiele razy, lecz nadal nie moge znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Jestem kobietą i chciałabym byc żołnierzem zawodowym przez co kieruje te pytania do osob obeznanych z tematem : 1. Na jakie trzeba pójść studia zeby zostac żołnierzem zawodowym (planuje isc na obronność państwa) 2. Czy kierunek obronność państwa są to studia mundurowe? (Chodzi mi o Wojskową Akademie Techniczną) 3. Czy z każdej jednostki są misje np. do Afganistanu? 4. Jakie trzeba spełniać wymagania zeby poleciec na takową misje? (Czy wzrost tez ma jakies znaczenie jezeli chodzi o kobiety??) 5. I czy wzrost jezeli chodzi o kobiety ma znaczenie jezeli chciałabym byc żołnierzem zawodowym? Z góry dziekuje za pomoc ;)

Gość gość
No cóż kochana jeśli nie masz kogoś kto cię,, popchnie" to nie masz co liczyć na zawodowca. Najwyżej NSR. Nawet studia ci nie pomogą. Ja jestem zawodowa i wiem co mówię.

Gość gość
1. Na żadne studia iść nie musisz, wystarczy średnie wykształcenie by być żołnierzem zawodowym w korpusie szeregowych. Robienie studiów i tak nie ma wpływu na twoją "karierę" w wojsku, a nawet to utrudnia jeśli nie masz tam tzw "pleców" (kontaktów, znajomości) bo oni nie chcą inteligentów po studiach którzy potrafią myśleć, tylko takich tam średniaków którzy nie będą zbytnio filozofować, tylko będą bez wahania wykonywać rozkazy a o to w wojsku chodzi, a nie żeby taki inteligent rozkminiał wszystko i robił im problemy, albo sie im stawiał. W przyjęciu do policji jest tak samo, wolą średniaków niż inteligentów, dlatego na testach psychologicznych masz testy z inteligencji. Lepiej ewentualnie zrobić tak, że dostać sie ze średnim wykształceniem i potem w służbie się dokształcać jeśli oczywiście przełożeni pozwolą... ale wtedy juz sie przynajmniej ma pewne że sie jest w tym wojsku, a tak będzie robić 5 lat studia a potem i tak sie nie dostaniesz i czas stracony. 2. Nie są studiami mundurowymi, żeby studiować w mundurze to musisz zrobić tak jak pisałem wyżej, dostać sie najpierw do wojska a potem starać się o pozowlenia na dalsze kształcenie i wtedy już jako żołnierz studiujesz w mundurze. Jeśli pójdziesz najpierw na te studia to będziesz zwykłym cywilem. Tak samo jest w Wyższej Szkole Policji w Szczytnie, policjanci tam studiujący są tam w mundurach, a cywile robią normalne cywilne studia i ukończenie ich nie ma żadnego wpływu na to czy sie dostaniesz czy nie, musisz i tak po ich skończeniu przejść normalną procedure rekrutacji. 3. Nie z każdej, bo np marynarka wojenna w Afganistanie zbytnio potrzebna nie jest ;p tak samo wiele innych jednostek logistyczno-zaopatrzeniowych. Do Afaganistanu do głównie pułki piechoty są wysyłane i jakieś tam z zabezpieczenia taktycznego, no i jakieś tam jednostki desantowo powietrzne chyba tez wraz ze sprzętem, chociaż nie wiem czy Polska wysyła tam helikoptery itp takie rzeczy to chyba amerykańce tylko tam mają, a reszta misji ewentualnie wozy opancerzone bo są tam tylko po to by kontrolować i patrolować ten kraj. 4 i 5. Minimalny wzrost dla kobiety to bodajże, 1.65m a wytycznych na misje większych nie ma, zgłaszają się zresztą ochotnicy bo u nas niby nie ma przymusu, ale jadą tam ci którzy chcą... zarobić

Gość julkajulka0467
Przepraszam, pytanie do osoby ktora jako pierwsza odpowiedziała na pytanie, a tobie cieżko było dostac sie do zawodowych, mialas jakies plecy?

Gość julkajulka0467
I bardzo dziekuje gościowi drugiemu za wypowiedź ;)

Gość julkajulka0467
A, no i akurat jezeli chodzi o mnie to nie chce udać sie ja taka misje w celach zarobkowych, tylko poprostu takie marzenie :)

Gość gość
Tak. Mnie brat pomógł. Gdyby nie to to pewnie bym się nie dostała. Tak więc jak już było napisane odpuść sobie studia bo tylko zmarnujesz czas. Ja studiowałam będąc już żołnierzem.

Gość gość
Kobieta musi miec ponad 165 zeby dostac sie do wojska ?

Gość julkajulka0467
no właśnie tutaj zdania są podzielone, ponieważ kolega wyżej pisze że 165cm, natomiast słyszałam też coś o 150cm...gdzieś na jakimś forum było napisane, że zależy od kategorii, że kat. B 150cm-160cm, kat.A 160cm

Gość gość
Możesz też studiować wojskową medycynę. Zostaniesz i lekarzem i wojskowym.

Gość gość
taa jasne, może jeszcze krasnali po 130cm też biorą i kurduplice po 140? Żołnierz to ma być żołnierz, a nie jakieś nie wiadomo co

Gość julkajulka0467
nieee ;) medycyna nie wchodzi w gre..nie moja bajka ;) a co do wzrostu to bez przesady z tym 130-140...przeciez np. 156cm nie jest tez tak strasznie malo...a czesto sie zdarza ze ci niżsi są silniejsi od tych wysokich...i przypominam ze 156cm na kobiete ;)

Gość julkajulka0467
a przepraszam, jeszcze jedno pytanie do osoby która mi jako pierwsza odpowiedziała...mogłabym sie skontaktować z panią za pomocą e-maila? Jakby miała pani czas i zechciała odpowiedzieć mi na jeszcze kilka pytań?

Gość gość
Czyli na kategorię A trzeba miec 160 ?

Gość julkajulka0467
nie jestem pewna ponieważ tak jak napisałam zdania są podzielone ale gdzies bylo napisane ze tak ;)