Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Szybkie i zdrowe obiady

Polecane posty

Gość gość

Skoro wiadomy wątek skończył się jatką, proponuję podawać propozycje na smaczne, zdrowe i nie rujnujące budżetu posiłki dla całej rodziny do przygotowania w max pół godziny. Myślę, że wiele osób skorzysta, bo często czasu brak i pomysłu też nie ma. Ważne, by posiłki były z naturalnych składników, bez chemii i gotowców. Mój obiad na jutro: pstrągi w całości, miały być z piekarnika, ale za gorąco więc będą z patelni. Do środka wkładam koperek i cytrynę, solę, pieprzę, zawijam w folię i na patelnię. Smażą się (lub pieką) błyskawicznie. W tym czasie nacieram ząbkiem czosnku bagietkę, opiekam w piekarniku lub grillu elektrycznym. Za sałatkę posłuży mix sałat z lidla plus pokrojona papryka i sos winegret. Podawajcie swoje przepisy :)

Gość gość
Ja schabowe i lub z kurczaka robię w pół godziny (z zegarkiem w ręku). Obieram ziemniaki i wstawiam. Następnie kroję w plastry ogórki, zalewam śmietaną, przyprawiam i wstawiam mizerię do lodówki, by się chwilę przegryzła. Obkrawam tłuszcz z mięsa, rozbijam, panieruję, wrzucam na patelnię. W tym czasie zmywam talerze po panierowaniu i deskę. Kotlety są gotowe mniej więcej w tym samym czasie co ziemniaki, wyciągam z lodówki mizerię i obiad gotowy. Trochę więcej bawienia jest z mielonymi, bo te trzeba lepić, wychodzi jakieś 40 minut roboty tak w sumie.

Gość gość
Carbonara na szybko - w lidlu jest taki już pokrojony boczek. Wystarczy wrzucić na patelnię, podsmażyć, dodać cebulę i czosnek, jeszcze chwilę podsmażyć, zalać śmietaną z żółtkami i doprawić przyprawą do spagetti. Zalać sosem uprzednio ugotowany makaron i posypać serem. Tak, wiem koło włoskiej carbonary to danie nawet nie stało, ale mam to w doopie, ważne że jest szybkie i smaczne :P

Gość marika74822
To po cholerę się wypowiadasz, jak nie jesz obiadów? Co to wniosło do dyskusji?

Gość gość
mix sałat z lidla x takie paczkowane sałaty podobno nie są zdrowe

Gość gość
Producenci zapewniają na opakowaniach, że sałaty zostały dokładnie umyte (nawet kilkukrotnie) i są zapakowane w atmosferze ochronnej. Ale czy wiecie jak to się odbywa? Otóż po zebraniu sałaty, każdy liść jest oddzielany i owszem, myty, ale w roztworze chloru o bardzo dużym stężeniu (pisząc dużym, mam na myśli kilkukrotnie większym od stężenia w basenie)1. Oczywiście producenci zapewniają nas, że jest to tylko i wyłącznie dla naszego dobra, aby uchronić nas przed niebezpiecznymi bakteriami E. Coli. Jednak chlor przyczynia się między innymi do raka jelit i żołądka2! Następnie „atmosfera ochronna” polega na obniżeniu zawartości tlenu, podczas gdy wszelkie warzywa o barwie zielonej, gdy mają ograniczoną ilość tlenu, zaczynają wytwarzać niebezpieczne azotyny.

Gość gość
Warzywa na patelnie z podsmazona piersia z kurczaka,zupa serowa (z topionych serkow) z bagietka czosnkowa,a na upaly- ziemniaki z koperkiem,sadzone i zsiadle mleko

Gość gość
21:13 - to chyba nie jest zbyt zdrowe

Gość gość
Dziś: obrałam marchewkę, starłam (na maszynce oczywiście), doprawiłam, na patelnię kotleciki jagnięce, do tego kuskus. Całość gotowa w mniej niż 20 minut.

Gość gość
zupa serowa (z topionych serkow) x toż to sama chemia

Gość gość
zajrzyjcie na blog qchenne-inspiracje tam jest multum przepisow

Gość gość
No i gdzie te eko kafeterianki? Ktore jadają zdrowo, pysznie i tanio?

Gość gość
Czyli topionych serkow w ogole nie jadacie ?Bez przesady,od czasu do czasu to wszystko mozna...no tak,ale tu ssme eko...

Gość gość
Ja robię w prowadzę - np udo kaczki - poprawiam oliwa i ziołami, na wyzszy poziom młode ziemniaki, na kolejny brokuły np.

Gość gość
Parowarze

Gość gość
20.42 a ty wogole oddychasz ,bo wiesz w dzisiejszych czasach jestes narazona na raka oddychajac tym syfem co nas otacza(nawet na wsi) . Chemia jest WSZEDZIE i to w duzej dawce nie unikniesz tego.

Gość gość
W naczyniu tagine. Wkładam porcje kurczaka, kładę na to rozmaryn, kolendrę, marchewkę, cebule, posypuje pieprzem sola, podlewam oliwa zamykam , w innym barku gotuje kasze bulgur. A wam czasie co sie to gotuje robie jakaś surówkę np z kapusty czerwonej i cebuli. Lub pomidory z pieczarkami i natka.

Gość gość
Makaron (moze byc z ciemnej maki) ze szpinakiem. Makaron z domowym pesto. Ziemniaki, jajko sadzone i zsiadłe mleko. Dzisiaj mam na przykład brokuła, dorsza i marchewke duszoną.

Gość gość
Dzisiaj mam grillowanego tuńczyka i puree z brokuła. Pyszny letni obiad to fasolka szparagowa, ziemniaki i jajko sadzone. Można też na słodko- zapiekanka z kaszy jaglanej z jabłkami.

Gość gość
Zawsze kupowałam te mieszanki sałat, ale zniechęciłyście mnie. Przypuszczam, że te wszystkie paczkowane rukole czy szpinak robione sa podobnie. :(

Gość gość
1/2 średniej, czerwonej cebuli pokroić w piórka. Na patelni podgrzać łyżkę oliwy z oliwek, podsmażyć przez killa sekund szczyptę asafetydy(zapaliczki) i łyżeczkę nasion kminu rzymskiego. Dodać łyżeczkę przecieru czosnkowo-imbirowego i cebulę. Podsmażać mieszając aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną papryczkę chilli z pestkami lub bez. Dodać przyprawy (mieszankę mdh do bombay biryani a z braku laku garam masalę, curry, kmin mielony, kolendrę mieloną, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, brązowy kardamon lekko zgnieciony, suszoną śliwkę), zamieszać, podsmażyć przez 4-5 sekund. Dodać zielony groszek, zamieszać. Dodać ryż basmati,chwilę podsmażać. Następnie zalać wodą (2x tyle co ryżu) i dusić pod przykryciem aż ryż będzie miękki i nie będzie wody. Podawać z jogurtem naturalnym lub raitą i piklami. Mąż się zajada. :D

Gość gość
Zapomniałam o soli! Soli też dodać! :D Ja używam himalajskiej, bo zdrowsza. :)

Gość gość
Leczo:) Typowo letnie i sezonowe! Pycha

Gość gość
Wstawiajcie przepisy na szybkie i zdrowe obiady a nie smazone kotlety w panierce czy zupa z serkow topionych, bo to zenada :/ Ja proponuje: -krem pomidorowy z gotowej passaty w kartonie lub zmiksowanych pomidorow z puszki - gotowac na malym ogniu 5 min, doprawic sola pieprzem cukrem i ziolami, podawac ze swieza bazylia, mozzarellavi razowa grzanka skropiona oliwa. -wszelkie kotlety z patelni grillowej - filety miesa (kurczak, indyk) cienko rozbic i zamarynowac w ulubionej mieszance przypraw i oliwie, zostawoc na noc w lodowce na nastepny dzien w 5 min mam pyszne kotlety grillowane. Zawsze robue porcje na 2 dni. -zupa curry - kurczak z cebula krotko podsmazony zalac bulionem, dodac czerwona soczewice, doprawic czosnkiem, curry, sola, pieprzem. Pod koniec dodac mleczko kokosowe. Zjesc z bagietka.

Gość gość
Piersi z kurczaka lub indyka sol, pieprz, papryka czerwona opcjonalnie tymianek,chwilę podsmażone z czosnkiem i zalane sokiem jabłkowym. Czasem daję papryczki chilli, wychodzi ostro-słodkie. Pod koniec dodaję posiekany grubo szczypior.

Gość gość
ja mam dzisiaj kluski s serka homogenizowanego, tylko trzeba znaelzc taki serek w sklepie bez dodatkow chemicznych opakowanie 500 g serka homogenizowanego naturalnego 2 jajka około 3 szklanek mąki pszennej i kladzione lyzka gotowac w osolonej wodzie do tego bulka tarta z maslem i posypac cukrem na gorace dni spoko, jak sie nie ma ochoty na mieso.

Gość gość
do osoby, ktora podaje przepis z pomidorami z puszki, a wiesz jaki to jest syf, w tych puszkach znajduje sie a-bisfenol poczytaj sobie, w puszkach z pomidorami jest go najwiecej bo sa kwasne. to ja juz wole zjsc mielone w panierce.

Gość gość
Przeciez i tak wszyscy umrzemy, bez przesady, chodzi tylko o to zebysmy wydali na swiat i odchowali potomstwo :D