Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ekwiwalent za urlop prosze o rade

Polecane posty

Gość gość

Zlozylam wypowiedzenie w pracy. Tydzien trwalo wypowiedzenie. Niw wyrazono zgody na urlop w tym czasie ze wzgledu na mala liczbe pracownikow. Bylam zatrudniona od 4 dnia miesiaca na umowe o prace, umowa zakonczyla sie pod koniec nastepnego miesiaca. Z wczesniejszych rozmow z kadrowa wynikalo ze przysluguje mi 3,33 dni - czyli 4 dni. Dostalam swiadectwo pracy na ktorym jest 1,66 dna czy 2 dni. Oni tlumacza sie ze jest to moja pierwsza praca na umowe o prace. Powoluja sie na 153 paragraf KP. Natomiast w nim nie jest napisane ze musi byc przepracowany caly miesiac czyli 30 badz 31 dni. Pracownik przeciez nabiera prawa do urlopu za kazdy rozpoczety miesiac. W przypadku pierwszej umowy mogloby tak byc gdybym zakonczyla prace przed 4 dniem nastepnego miesiaca. A ja w tym nastepnym miesiacu przepracowalam prawie wszystkie dni. Kazdy mi mowi co innego. A ja wiem ze ta firma lubi krecic i oszukiwac jak tylko sie da, wykorzystujac niewiedze pracownika. Za pozno abym dzwonila do PIP. A nerwy mnie zjadaja. Prosze o opinie kogos kto sie zna na kadrach. Z gory bardzo dziekuje.

Gość gość
Co oni gadają?! :/ Oczywiście, że kręcą! Należą Ci się 4 dni urlopu, bo rozpoczęłaś kolejny miesiąc :/ co za ludzie.....

Gość gość
Nie jestem specem od kadr ale robia cie konia. zglos ich bo nie jestes pewnie pierwsza

Gość gość
Masz racje 4 dni

Gość gość
4 dni ci sie nalezą i tyle w temacie. niech ta kadrowka wroci na studia lepiej

Gość gość
Chce napisac odwolanie. Oni chyba mysla ze ja nie umiem czytac ze zrozumieniem. A kiedy poprosilam o powiedzenie na jaki paragraf sie powoluja to podali mi i juz potem nie odbierali telefonu. Wiec Nieistotne czy to pierwsza umowa, przepracowalam 1 caly miesiac i prawie caly nastepnego. I nalezą mi się 4 dni?

Gość gość
Czy jest jeszcze ktos kto zna sie na tym?

Gość gość 123
Nie przepracowałaś pełnych dwóch miesięcy, więc urlop należy ci się tylko za jeden miesiąc. Tak się liczy urlopy przy pierwszej pracy, w pierwszym roku pracy. Dobrze policzyli 20:12=1,66. Za ten drugi, nie cały miesiąc, urlopu się nie liczy. Niestety.

Gość gość
Jestes pewny/pewna na 100%?

Gość gość 123
Przy pierwszej pracy tego urlopu nawet mnie muszą zaokrąglać w górę, do pełnych dwóch dni, bo należy ci się 1,66 dnia x 8 godzin to daje 13 godzin i 20 min. i tyle mogliby ci dać, po prostu kazać przyjść na część dnia, bo nie masz całych dwóch dni urlopu. To, że pracodawca zaokrągla do całych dwóch dni, to jego wola i tak mu łatwiej liczyć. Takie jest prawo.

Gość gość 123
Jestem pewna, jestem kadrową. Pozdrawiam. :)

Gość gość
Kaddowa zadugo pracowalas : szefowa czt ppd :-#P