Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do Pan zdrowo odzywiajacych rodzine.

Polecane posty

Gość gość

Hej. Mam pytanie, może ktoś umie odpowiedzieć. Do czego można używać: 1. Czarnuszki w ziarnach 2. Kozieradki mielone 3. Komosy ryżowej 4. Nasion china 5. Przyprawy Gadam masala Maz jakoś ostatnio kupil.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Może u nas kupił - indiaonline.pl? :D Komosy ryżowej tak jak ryżu czy kaszy. Garam masala to mieszanka przypraw korzennych. Możesz jej użyć przygotowując jakiś gulasz mięsny (dodaj chwilę później po cebuli), sos, potrawkę z warzyw. Kozieradki mielonej również do gotowania różnych sosów, gulaszy, potrawek. Jeśli są to mielone nasiona, a nie suszone liście kozieradki. Nasiona mielone to żółtawy proszek, a suszone liście to suszone liście. :D Liści dodaje się pod sam koniec gotowania, pełnią taką samą funkcję jak np. suszone oregano czy bazylia. CDN.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czarnuszkę w ziarnach do wypieków np. chleba. Można też dodać do gotowania, na początku lekko podsmażyć przez kilka sekund i potem już dalej inne składniki. Czarnuszka jest baaaardzo zdrowa, a jej smak nie jest jakoś specjalnie przeszkadzający. Nasion chia również można dodawać do wypieków. Można też dodać sobie do płatków czy musli. Ponoć można też zagęszczać zupy i sosy, bo te nasionka mocno pęcznieją w kontakcie z wodą, ale w takiej formie nie próbowałam ich używać. Są bogate w kwasy tłuszczowe omega.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Garam masali można też użyć do marynowania mięs.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Komosa to quinoa i jest pyszna do salatek oraz dan na cieplo jako zamiennik ryzu lub kaszy. Smakuje jak jaglanka z orzechowym aromatem i ma takie jakby kulki grudki wyczowalne przy przezuwaniu. Gram masali, chia i calej reszty uzywasz jako przypraw do dan jednogarnkowych i marynowania mies.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Z nasion chia można zrobić super desery. Do mleka dodać z 2 łyżeczki i na noc do lodówki. Do tego sezonowe owoce. Powstaje pyszne śniadanie. W necie jest sporo przepisów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Komosa czyli quinoa fajnie zastępuje kasze w krupniku. Używam tez do farszu do pierożków smażonych w głębokim tłuszczu z dodatkiem marchewki mięsa i pieczarek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Chia sie zachowuje jak tapioka w bubble tea. Ja dodaje jej do smoothies, koktajlow i sokow domowych (oczywisce trzeba dac jej czas zeby napeczniala). Mozna tez z niej zrobic deser lub pudding na mleku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×